HSB-competitie – 1e klasse A

RVC en Rijswijk 2 openen het seizoen van de 1e klasse A in Woonzorgcentrum De Mantel. Een locatie dat zich aan het ontwikkelen is als een schaakcentrum van Leidschendam-Voorburg. RVC is vorig seizoen gedegradeerd uit de promotieklasse en het team van Rijswijk heeft een aantal spelers die hun debuut maken in de 1e klasse. In een sfeervolle ambiance worden de bezoekers ontvangen in de speelzaal waar even gelegenheid is om te acclimatiseren alvorens er achter de borden plaatsgenomen wordt.

Over het algemeen wordt er rustig aan de stelling gebouwd, doch dat ligt anders op bord 4. Daar woedt een strijd [tussen twee oud-clubgenoten, waarbij wit er in de openingsfase een blitz-tempo op nahoudt. Daarbij onmiddellijk de zwarte pionnenstructuur in de prille ontwikkelingsfase aanvalt en geen kans geeft rustig aan een solide stelling te bouwen. Een witte kwaliteitsoffer levert een pion op alvorens de kwaliteit weer terug op te eisen. De zwarte tegenaanval mag er zijn, maar komt tempi te kort om rendement op te leveren. Het doek valt voor Rijswijk, dat opnieuw op achterstand komt nadat er eerder op drie borden een uitslag te noteren viel.

De score wordt geopend op bord 5 waar het engels gespeeld wordt en zwart een stuk voor twee pionnen incasseert, de stelling openbreekt om de koning gevangen te nemen: 1 – 0. Op bord 8 biedt RVC in een betere stelling doch met minder tijd remise aan, wat aanvaard wordt. Op bord 3 komt RVC in het frans niet toe aan rokeren, raakt de controle over de zwarte velden kwijt. Rijswijks teamcaptain offert de kwaliteit voor een matcombinatie en brengt de stand terug in evenwicht, voor de tussenstand dankzij bord 4 op 2½ – 1½ gebracht wordt.

Op bord 7 komt RVC snel een pion achter, maar lijkt enige grip op de partij te kunnen krijgen. Doch als dan alle stukken afgeruild zijn, is dat ene pionnetje verschil beslissend: 2½ punten voor beide ploegen. Op bord 2 weet Rijswijk na ruim een uur spelen een gepasseerde pion te creeeren. Een speerpunt die met zorgvuldig positiespel in een fraaie strijd verzilvert wordt en de bezoekers op 2½ – 3½ voorsprong brengt. Op bord 1 brokkelen beide ploegen met twee stukken elkaars pionnenformatie af en wordt de vrede getekend, waardoor de bezoekers zich verzekerd weten van één matchpunt, wanneer de strijd op bord 6 nog onduidelijk is. RVC staat beter met opmarcherende pionnenformatie, maar Rijswijk heeft compensatie voor de afgegeven dame en bovendien hangt het erom of het iets later aan het bord verschijnen van de RVC-er hem op gaat breken. Dat maakt het een zinderende slotfase, waarbij de witte pionnen meerderheid beslissend wordt en de eindstand op 4 – 4 brengt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.