De Pion Roosendaal wint van Spijkenisse (2C: 4½- 3½)

In de tweede ronde van de KNSB-competitie stond vandaag een zware wedstrijd op het programma. Spijkenisse verscheen in Roosendaal op volle oorlogssterkte, terwijl De Pion 1 maar liefst drie spelers miste, namelijk Andy Baert (in een verhuizing naar Zwitserland), Ludo Tolhuizen en Robert Schuermans (beiden in een toernooi in Spanje). Gelukkig heeft ons team een selectie van elf spelers, zodat het gemis voldoende kon worden opgevangen ondanks dat onze supersub (uit privacyoverwegingen noem ik zijn naam niet) zich onmatig meende te moeten gedragen in de bierfeesten in München.

De wedstrijd was uiterst spannend, en de verwachte uitslag schommelde steeds rond een gelijkspel en een kleine overwinning voor De Pion.

Het eerste resultaat viel op het tweede bord waar Stefan Colijn met wit zijn vaste puntenleverancier Tony Zhang bestreed. Stefan was niet zo fit, en vroeg al snel aan zijn teamleider Charles of hij remise mocht aanbieden. Dat mocht, maar vervolgens deed Stefan dat niet. Enige tijd later werd het punt toch gedeeld.

Daarna kwam De Pion op voorsprong door Charles Kuijpers die met wit op bord 8 zijn tegenstander Rick van der Pluijm in het bij de insiders bekende Kuijperssysteem na 1.c4 met een zinderende aanval van het bord veegde. Oom Fritz13 had slechts één kritische noot, doch dat betrof het verschil tussen plus veel en plus iets minder.

Niet veel later bracht Stefan Docx met zwart op het eerste bord het punt binnen tegen de sterke Rick Lahaye. In een Grünfeldachtige opening ontstond aanvankelijk een dynamisch evenwicht, maar door creatief spel kreeg Stefan de overhand. Hij rondde dat gedegen af.

De stand op de overige borden beloofde echter niet zoveel voor De Pion. Enkele spelers stonden slecht, zodat een gelijkspel in de rede lag.

Op het vierde bord speelde Jan van Mechelen met een Koningsindiër in de voorhand een interessante partij tegen Desiree Hamelink. Jan had een waardeloze pluspion, en door actief spel kreeg Desiree voordeel. Onverwacht snel raakte de koning van Jan in een matnet.

Op het vijfde bord speelde Jan Schuurmans met zwart een boeiende partij tegen Maurits van der Linde. Het werd Scandinavisch met c2-c4-c5, waarin zwart enige ademnood op de damevleugel opliep. Jan loste dat creatief op, waarna een zeer scherpe stelling ontstond waarin Maurits compensatie had voor zijn minuspion. Na een onbetekenend incident over het niet noteren door Jan van een zet in tijdnood van de ander gaf Maurits niet veel later plots een toren cadeau. Jan liet zich dit buitenkansje niet ontgaan.

Op het zevende bord moest Bart Peeters met zwart lange tijd hard werken om zijn stelling bij elkaar te houden. In een Stonewall pakte Fabian van Buuren het uitstekend aan met positionele middelen. De partij mondde uit in een paardeindspel dat verloren leek voor Bart omdat zijn paard op weg was naar de eeuwige jachtvelden. Nèt op tijd wist Bart voldoende tegenspel te ontwikkelen om de remise binnen te slepen, maar het was voor de poorten van de hel zoals de uitdrukking luidt.

En zo stond het 4-2 voor De Pion, maar de strijd was nog niet beslist. Thierry Penson speelde op het derde bord een zwakke opening en stond al snel met de rug tegen de muur. In het verre middenspel stond hij vrijwel in zetdwang, en kon slechts afwikkelen naar een totaal verloren toreneindspel. Tegenstander Erik Both maakte daar op soepele wijze een gewonnen pionneneindspel van.

Alles hing dus (alweer) af van de partij van David DuPont. Hij speelde op het zesde bord tegen Jordy Lahaye met wit een Slavische opening die tot licht voordeel voor wit leidde. De stelling sloeg langzaam om in licht voordeel voor zwart zonder dat het evenwicht wezenlijk verbroken was. Tot schrik van alle Pionfans koos David in een toreneindspel voor een passieve torenzet die tot groot nadeel leek te leiden. David had het echter gelukkig goed gezien. Hij offerde een pion voor actief spel, en haalde uiteindelijk vrij gemakkelijk de remise en daarmee de matchpunten binnen.

Het zat vandaag al met al niet tegen, en de overwinning had even goed een gelijkspel kunnen zijn. De teamleider is tevreden.

1. Stefan Docx (2335)- Rick Lahaye (2380) 1 – 0

2. Stefan Colijn (2261)- Tony Zhang (2211) ½ – ½

3. Thierry Penson (2190)- Erik Both (2125) 0 – 1

4. Jan van Mechelen (2196)- Desiree Hamelink (2243) 0 – 1

5. Jan Schuurmans (2079)- Maurits vd Linde (2152) 1 – 0

6. David DuPont (2032)- Jordy Lahaye (2080) ½ – ½

7. Bart Peeters (1949)- Fabian van Buuren (2020) ½ – ½

8. Charles Kuijpers (2013)- Rick van der Pluijm (1913) 1 – 0

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.