Assen 1 komt niet verder dan 4 – 4 tegen Westergoo

De tweede ronde van de KNSB-competitie bracht ons debutant Westergoo, afkomstig uit Bolsward. Niet een heel sterk team op papier, maar juist dat soort teams kunnen gevaarlijk zijn, omdat je ze al heel snel gaat onderschatten…

Na een uurtje spelen zag het er goed voor ons uit: we stonden op alle borden goed, en bovendien hadden we op bijna alle borden zo’n 20 minuten meer op de klok. Maar ja, de punten worden pas aan het einde verdeeld…

Pieter, als laatste binnengekomen (hij had een beetje ruzie met het OV), was ook als eerste klaar. Hij kreeg op bord 2 een mooi ruimteoverwicht, maar had zijn stukken wat moeilijk opgesteld; met name zijn witveldige loper hing nogal in de lucht en werd alleen nog door de dame gedekt. Tegenstander Mark Masmeijer greep dat buitenkansje met beide handen aan: hij viel de dame aan, die kon de loper niet meer dekken en dus was Pieter een stuk kwijt. Gewoon een gebrek aan speelritme, gaf hij na afloop toe. Daar helpt maar één ding tegen: wat meer tijd in het spelletje steken!

Elmar was als tweede klaar; ook hij kwam op bord 4 prima uit de opening, en hij had voor de eerste 12 zetten slechts één minuut verbruikt, tegenover zijn tegenstander Sipke de Schiffart ruim een half uur. Toen begon Elmar zelf lang na te denken, blijkbaar omdat hij geen goed vervolg zag op het pionoffer dat hij op zet 10 had gespeeld. Vervolgens ontstaat het bekende beeld: je probeert een directe winst te vinden, maar die zit er niet in, je tegenstander komt los, jij hebt je schepen al achter je verbrand, en je wordt alsnog overlopen. Precies dat gebeurde ook nu: Elmar manoeuvreerde zijn dame naar het midden van het bord, maar die bleek daar precies in de vuurlinie terecht te komen van de zwarte witveldige loper, en dit kostte uiteindelijk een stuk. Ja, theorie spelen is leuk, maar als je in de ontstane stelling niet weet hoe het verder moet…

Ivo bracht ons terug in de wedstrijd met zo op het oog een strakke overwinning op bord 1. Daar ging wat meer werk in zitten dan ik na 10 zetten dacht: Ivo had op dat moment al een pion gewonnen, maar tegenstander Siebolt Haijtema probeerde het maar eens met een regelrechte koningsaanval. Die sloeg gelukkig niet door, waarna Ivo blijkbaar (ik heb niet gezien hoe) zijn materiaal heeft weten te verzilveren. Ga zo door Ivo!Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.