Eerste kansloos tegen Caissa II

HWP Haarlem – Caissa II: 2½ – 5½

Het eerste team heeft nogal kansloos verloren van een van de favorieten in de 2e Klasse B, Caissa uit Amsterdam. Trieste persoonlijke omstandigheden voorkwamen dat Niels voor Hubrecht kon invallen. Te elfder ure moest Adrie nu zijn debuut maken in de 2e klasse. Hij kon geen heldenrol vervullen. In tegendeel, heel snel stond er bij hem 0-1 op het scorebord. Alleen Jaap scoorde een goed punt. En ook de remise van René was oké. Max en Pieter haalden ook een halfje, maar daar kwamen ze na hardnekkig verdedigen goed mee weg.

Veel enthousiasme voor een verslag is er niet, maar ik zal van bord 8 omhoogwerkend nog enige wetenswaardigheden meegeven.

Op 8 begon Adrie dus. En zoals René betoogde: Adri begon pas te denken toen het te laat was. Hij pakte snel een gambietpion en kreeg toen een vernietigende aanval over zich heen. Blijft jammer, want Caissa had, op papier in ieder geval, een relatief zwakke invaller meegenomen.

Almar was na afloop ook verre van tevreden. Hij miste pionwinst in de opening en kon vervolgens nooit meer onder de druk uitkomen. Na een paar tactische klappen van wit was het pleit beslecht. Almar zwaar de pest in, maar ja, je zit niet tegen koekenbakkers te schaken. Het is even omschakelen van de onderbond naar de 2e Klasse KNSB.

Pieter was vandaag wel een verhaal apart. Zijn stijl getrouw opende hij met iets als de ”vreemde loopjes” opening, waarbij in 10 zetten er pionnen naar h5, g4 en f4 zijn opgerukt. Op mij maakt dat geweldig indruk, maar tegenstander Schipper bleef koel onder zoveel ondernemingslust en nam geleidelijk het initiatief over. De stukken van Pieter raakten in de knoop, de pionnenstructuur was verminkt, het werd wachten op een beslissende klap. Het kan niet anders of Fritz/Rybka/Houdini geeft punten voordeel voor zwart, maar die beslissende klap bleef uit. Pieter verdedigde zich taai en zowaar leek de lange zit tegenstander Schipper niet in de koude kleren te gaan zitten. Er gloorden zelfs weer kansen op een heel punt. Zo ver kwam het niet. Eeuwig schaak bezegelde de remise. Maar een sterk staaltje doorzettingsvermogen van Pieter.

Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.