HSB-competitie – 1e klasse A

Na de openingsmatch vorige donderdag staat direct na het weekeinde de match tussen het zesde van de Delftse SC en het vlaggenschip van de Haagse Schaakvereniging op het programma in het DUWO-centrum in Delft. Beide ploegen hebben enkele trouwe toernooitijgers binnen hun gelederen.

Op bord 7 openen de bezoekers met Pf3, waarop DSC de pion c5 op wil spelen. Nadat er gezet is ziet Simon Broos tot zijn verbazing dat niet de c- maar de d-pion twee velden vooruit geschoven is. Aat Mittertreiner van HSV weet het heft in handen te nemen en een betere stelling te produceren. Na anderhalf uur strijd biedt de witspeler remise aan met een half uur minder op zijn klok. Op bord 8 speelt Wouter Remmerswaal – de winnaar van Open Kampioenschappen van Utrecht 2012 groep C – tegen jeugdleider Coen Leentvaar van DSC die in dezelfde fase nog maar weinig fut in hun stelling zien nadat de dames afgeruild zijn en komen eveneens remise overeen.

Op bord 6 offert Bert Gerritsma van de bezoekers de kwaliteit in een Siciliaanse opening tegen Ton Vissers en krijgen met twee witte pionnen goede compensatie. De zwarte stelling staat als graniet, waar voor de witte formatie geen doorkomen aan is. Waarop het remise aanbod van DSC geaccepteerd wordt. Na een kleine anderhalf uur spelen is de stand 1½ bordpunt voor beide ploegen.

Bij HSV krijgt Frans Hoogeveen op bord 5 een gepasseerde vrijpion op de a-lijn, waar de strijd tegen Cees Korving verder volledig in evenwicht is met ieder een toren, een knol en 5 pionnen. Geïnspireerd door de stellingen op de overige borden na ruim 2½ spelen accepteren de bezoekers een remise-voorstel, waarop de stand 2 – 2 staat.

Op drie van de overige borden is de stelling onduidelijk, terwijl de strijd op bord 2 tussen Theo Rekveldt van de thuisploeg en Lex van der Lubbe van de bezoekers juist een omslag kende. De bezoekers hebben in de loop van de partij drie pionnen in mogen leveren, terwijl beide formaties qua stukken nog over een dame en een toren beschikken. Waarbij de zwarte stukken meer bewegingsvrijheid hebben. Met zicht op eeuwig schaak door een torenoffer bieden de bezoekers remise aan, maar er wordt doorgespeeld. Het hoge beperkingsgehalte in bewegingsvrijheid voor de witte formatie wordt door de thuisploeg onderschat. Een tweevoudige schaakcombinatie kost de dame, waardoor de bezoekers op 2 – 3 voorsprong komen.

HSV-clubkampioen Bert Corneth heeft op bord 1 ondertussen een stelling bereikt, waarmee het een kwestie van techniek is om de versperring van de zwarte formatie van Rob Smits te omzeilen en een witte pion de overkant te laten bereiken. Maar dan gaat Bert door de vlag en staat het 3 – 3. Op bord 4 staat de strijd tussen Martin Verolme en Hans de Haan na ruim drie uur spelen in evenwicht, totdat de HSV-er die balans verstoort nadat de zwarte dame op stap gaat aan de overkant. Een witte matcombinatie brengt DSC op 4 – 3 voorsprong.

Een boeiende strijd op bord 3 tussen Gert Jan Baas (zwart) en Nico Vromans (wit) is nog in volle gang. Van Nico Vromans kun je beter een lijst bijhouden welke toernooien hij niet meedoet en die gedrevenheid komt in deze partij weer helemaal tot uiting. Steeds als zwart erin slaagt een witte barricade op te heffen, komt Nico weer een stapje verder in het voordeel. Na 3½ uur spelen bereiken twee witte torens de achterste lijn, waar ze assistentie krijgen van een loper om de zwarte koning mat te zetten en de eindstand op 4 – 4 te brengen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.