De heldendaden van Danny de Ruiter

Het zestiende Univé-schaaktoernooi is, zoals altijd, begonnen met een warmloopdag. Oude vrienden treffen elkaar opnieuw, vele handen worden geschud en alle deelnemers geloven nog dat ze op het punt staan aan het mooiste toernooi van hun leven te beginnen. De grootmeesters van de Kroongroep blijven als enigen nog even buiten beeld.

Zaterdag, bij de officiële opening, zullen ook zij deel gaan uitmaken van de jaarlijkse reünie in het Hoogeveense gemeentehuis. De deelnemers aan het open toernooi en de diverse amateurgroepen moesten vandaag al aan het werk in de zeker voor topspelers altijd gevaarlijke eerste ronde. Eigenlijk zou de openingsdag voor hen gemakkelijk moeten zijn omdat ze tegenstanders ontmoeten die in alle opzichten in het nadeel zijn. Hun rating is vele punten lager en ze hebben geen gelegenheid gehad zich voor te bereiden omdat pas vlak voor het aanvangsuur de paringen bekend worden gemaakt.

Toch gebeuren altijd weer gekke dingen in de eerste ronde. Vorig jaar verloor Sipke Ernst zijn eerste partij van Arlette van Weersel en ditmaal vielen zelfs twee slachtoffers onder de prominenten. Friso Nijboer verloor betrekkelijk geruisloos van Zyon Kollen en een nog veel grotere verrassing was de nederlaag van Jan Timman tegen Danny de Ruiter.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.