Univé 2012: Openingsspeech Staatssecretaris Fred Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft zaterdag 20 oktober het 16de Univé-toernooi officieel geopend. Tijdens zijn openingstoespraak stelde hij opnieuw het maatschappelijk belang van de schaaksport aan de orde. Zo herhaalde Teeven zijn wens om in samenwerking met de schaakbond schaken onder gevangenen te promoten en constateerde hij tevreden dat er – hoewel onder de noemer Nationale Schoolschaakdag – er werk wordt gemaakt van zijn oproep tot een nationale schaakdag.

De loting van de kroongroep leverde op dat beide Nederlanders in de eerste ronde zwart hebben. De Amerikaan Hikaru Nakamura heeft wit tegen Nederlands kampioen Anish en Giri en de Chinese wereldkampioene Hou Yifan stuit op Sergei Tiviakov.

Happy Birthday Sweet Sixteen van Neil Sedaka – ter gelegenheid van de 16de verjaardag van het toernooi dat op de opening gespeeld zou worden – werd pas later, tijdens de aansluitende borrel elders ten gehore gebracht. In het gemeentehuis zouden de deelnemers van de open groep er teveel door gehinderd kunnen worden.

Hieronder de volledige toespraak van staatssecretaris Fred Teeven:

Toespraak staatssecretaris Fred Teeven ter gelegenheid van de Opening 16de Univé Schaaktoernooi. Hoogeveen, Raadhuis, 20 oktober 2012

Dames en heren,

Welkom hier, in dit prachtige raadhuis van Hoogeveen, het traditionele décor voor het Univé Schaaktoernooi. De 16de editie alweer van dit internationale toernooi. Reden genoeg, lijkt me, om de organisatie van harte te feliciteren!

Nu was het de bedoeling dat u op dit moment het refrein zou horen van de song ‘Happy Birthday Sweet Sixteen’ van Neil Sedaka, die in 1961 daarmee een hit scoorde. Echter, zou ik dat refrein laten klinken, dan zou ik daarmee de spelers hinderen die momenteel in de zalen hiernaast aan het schaken zijn. Dat zullen we dus maar niet doen. Vandaar dan ook dat u straks, bij de borrel, niet alleen het refrein, maar de hele song te horen krijgt. En wellicht zelfs tweemaal.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.