Een waardig opvolgster van Judit Polgar

Als Judit Polgar een keer niet meedeed aan de Univé-Kroongroep hadden we altijd last van enige weemoed. Twee andere vrouwen – Antoaneta Stefanova in 2005 en Marie Sebag in 2008 – deden het helemaal niet zo slecht, al was hun niveau net niet hoog genoeg om Judit te doen vergeten.

Yifan Hou benadert het niveau van Polgar wel. Hoewel de Chinese wereldkampioene op de ratinglijst nog een kleine honderd punten achterligt op Polgar, zou een tweekamp tussen ’s werelds sterkste vrouwen een evenement zijn om naar uit te kijken. Toen Hou begin dit jaar in Gibraltar en Reykjavik overtuigend bewees dat ze net als Polgar met de besten mee kan, ging het gerucht dat er plannen voor zo’n tweekamp waren. Sindsdien is daar helaas niets meer van gehoord.

In Hoogeveen laat Hou opnieuw zien hoe sterk ze is, al heeft haar uitstekende spel in de eerste twee ronden nog geen overwinningen opgeleverd. Net als een dag eerder tegen Tiviakov had ze tegen Anish Giri het beste van het spel. Veel stelde het niet voor, maar met een onveilige koning en geen uitzicht op tegenspel stond Giri voor een lastige praktische taak.

De Nederlandse kampioen kon pas opgelucht ademhalen, toen Hou bij de 38ste zet stukkenruil toeliet die de weg naar een remise-eindspel opende. Na het door Giri gevreesde 38. Kh2 (in plaats van 38. Tf3) zou zwart nog een paar lastige problemen hebben moeten oplossen.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.