Persoonlijk Kampioenschap Haagse Schaakbond – 6e ronde

De zesde ronde staat in het teken van de strijd tussen de twee koplopers, die de volgers niet teleurstelt: het werd een heuse kraker, waarbij in de openingsfase van elkaars vertrouwde lijnen ontweken wordt. Het wordt een strijd die het laatste kwartier van de avond haalt.

Tijdens vooruit gespeelde partijen laat Edgar Huisman zich verrassen door teamgenoot Simon Dirkse, terwijl Sjaak van As uit zijn lijden verlost wordt nadat ie meteen benadrukte tegen de partij op te zijn zodra bekend werd dat hij het tegen Joost Scholten op mocht nemen. Op de avond zelf wordt er op 26 borden gestreden en beleven Hans Hendriks en Jaco Arkesteijn niet hun meest gelukkige ronde: Jan Bouke Tiersma en Kees den Otter kunnen redelijk vlot weekend gaan vieren. In de loop van het tweede strijduur loopt Douwe Pietersma tegen zijn tweede verliespartij in dit toernooi in de strijd tegen de witte formatie van Akshaya de Groot. Thomas Luk slaagt er niet in Alfred van der Helm te verrassen en blijft op 1½ punten staan. Na tienen zijn er dan nog 22 partijen volop aan de gang. Ruurd Kunnen staat dan een pion voor tegen de witte formatie van Edwin van der Leij en heeft de beschikking van een vrijpion op d3, die gesteund wordt door een toren op de eerste rij (d8), terwijl de op e-lijn ook in beheer ligt bij een toren. Het ruimtevoordeel maakt combinatiespel mogelijk die nog een pion oplevert, waarna de zwarte vrijpion niet meer af te stoppen is en Ruurd Kunnen op 4½ punten komt. Een halfje achter de koplopers.

Leo Duijvesteijn start een pionnenopmars op de koningsvleugel tegen Evert Baak, maar de zwarte formatie neutraliseert dit waarna de vrede getekend wordt. Edo Nitzsche weet de witte formatie van Richard Oranje lange tijd van zich af te weren, maar Richard laat zich geen tweede achtereenvolgende keer verrassen, haalt de buit binnen en komt op 3½ punten. Op bord 2 tasten Rob van Helvoort en Ben Ahlers de stellingen aan de overzijde af, houden elkaar in evenwicht en tekenen de vrede. En blijven zo de koplopers in het oog houden. Ook de clubderby tussen Henrik Tamerus en Hora Vlam eindigt in remise na een partij van positioneel aftasten, waarbij het niet lukt de tegenstander te verrassen.

Robert Eibergen heeft een prima stelling tegen Raf van Hogezand, maar met nog genoeg tijd op de klokken benut de beheerder van de witte formatie die tijd niet en voltooid een aantal ondoordachte zetten. De zwarte formatie neemt de touwtjes over en wint zijn tweede achtereenvolgende partij. Dimitri Karagantcheff revancheert zich op René Weerts na de onderlinge confrontatie vanwege SHTV – DD in de eerste ronde van de HSB-competitie gedurende het vorige seizoen. In de partij tussen Nico Vromans en Jaimy Luk hebben beide spelers de beschikking over een gepasseerde vrijpion. De witte staat op de 5e rij met een pion daarnaast en de zwarte op de 4e rij. Een witte dame staat zo opgesteld dat ie doelwit kan worden voor een rontgenaanval. Dit gebeurt en zwart wint een pion. De pionnenopmars op de damevleugel wordt met goed samenwerkende loper en toren gecombineerd met het opstellen van een matnet. Jaimy wint en komt op 4½ punten. Jan Zonneveld raakt een stuk kwijt tijdens het middenspel in de strijd tegen John Tan. Houdt daarna nog lang stand. Maar bij een zwarte aanval over de onveilig gemaakte koningsvleugel gaat zijn toren handen en voeten tekort komen om daar nog iets tegen te kunnen doen. Mark Breton kende vooraf een korte nachtrust om de werkzaamheden vanwege zijn studie af te krijgen en had best kunnen leven met een remise. Maar er wordt doorgespeeld, waarna Mark zijn tweede punt weet te scoren. Pim van der Meiden verliest van Leen Prins en Theo van Orsouw komt op 4 punten na een overwinning op Ed Eveleens. Jan Postma krijgt met zijn witte formatie een stuk na inlevering van twee pionnen tegen Tjeerd Oudehand en weet de vrijgekomen half-open lijnen goed te benutten om op 3 punten te komen. Timo Bottema wint van Bart van Strien en komt op 3½ punten.

Mantel slotkwartiertje

Bob Ameling en Peter Monté bespelen elkaar in een gesloten frans, waarbij Bob zijn tegenstander weet te verslaan. Hij boekt hiermee opnieuw een prima resultaat tegen een tegenstander van formaat en spoelt de smaak van de nederlaag in de tweede ronde volledig weg. Hugo van der Laan weet Theo van Vorselen te verslaan. Jaap van der Berg weet de spelaanpak van Marco Vogelenzang te omzeilen en bezorgt hem zijn tweede verliespartij. In de partij tussen Cor Kanters en André van der Weijde blijven alle pionnen op het bord, terwijl de stukken over en weer één voor één weggeplukt worden. Totdat wit een paard en zwart een loper als begeleider heeft. Een paard dat in zijn element is bezorgt de witte formatie van Cor de overwinning en komt zo op 2½ punten.

Op bord 1 gaat Vincent Oudewaal niet rokeren, om de h-pion op te kunnen spelen en een aanval op de koning te kunnen inzetten. Melchior Vesters verdedigt dit op fraaie wijze waarbij er een witte pion gesprokkeld wordt, doch met 15 minuten minder tijd op de klok dan zijn opponent. In tijdnood draait het materiele voordeel zich om en heeft de witte formatie drie pionnen met een paard en de titelverdediger nog twee met een loper als assistent. Zodra er nog maar één witte pion op het bord staat, terwijl de stukken niet afgeruild zijn is de remise beklonken en komen beiden op 5 punten.

William van Zanten bespeelt zijn zwarte stukken met veel geduld in de partij tegen Frans van Kampen, die tot het laatst remise lijkt af te dwingen. In de eindfase van de avond komt die kans er dan toch, haalt de buit binnen en komt op 4 punten. Ondertussen verslaat Karl Baak zijn opponent Ike Tjin a Lien en is Maurits Bons opnieuw betrokken in een spectaculaire slotfase. Nu tegen de witte stukken van Frans Vreugdenhil. De witte formatie ligt aardig in de tang totdat er heel even onzorgvuldig gespeeld wordt. Frans is in de laatste 8 seconden, wanneer hij weer over een dame beschikt en de zwarte formatie nog een loper en een pion heeft. In dit eindspel worden de witte zetten snel doch zorgvuldig gespeeld om zijn aansluiting bij de twee andere koplopers te vinden door op 5 punten te komen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.