SGA na 25 jaar weer in 1e klasse

Het schaakgenootschap Amersfoort na 25 jaar weer in de 1e klasse k.n.s.b.

Johan Hut merkt in zijn ‘overzicht’ van k.n.s.b. ronde 2 misschien wel terecht op dat het SGA niet in de 1e klasse thuishoort. Wat mij betreft zijn er genoeg valide redenen te bedenken waarom dit zo is maar ook genoeg fatsoenlijke redenen om te motiveren waarom wij ons makkelijk gaan handhaven. Ik liep na onze promotie van afgelopen seizoen een week of wat rond met het idee om een proloog te schrijven voor onze verrichtingen in 2012-13 maar door een combinatie van een aantal factoren (geen tijd, geen zin, geïrriteerd door het gezwets van een stuk of wat schaaksite-medewerkers) was ik dit goede voornemen ondertussen al weer vergeten. Johan Hut ken ik als iemand die in de regel maar wat kletst maar het is dan ook verdomd lastig discussiëren met hen die thuis geen tegenspraak ondervinden, neemt niet weg dat onze vriend best eerst over zijn Soester- en Hilversumse vrindjes had mogen beginnen alvorens over de op rating nr. 8 uit poule 1B.

Daarom bij deze alsnog een soortement van proloogje en stukje schaakgeschiedenis.

Het SGA was zo rond 1985 op de toppen van haar roem, gepromoveerd naar de 1e klasse met toen veelal namen die ondertussen in team 2 of 3 terug te vinden zijn. Vanaf de tweede helft jaren 80 en beginjaren 90 is de terugval ingezet waarna het SGA vervolgens vele jaren een stabiele 3e klasser is geweest met roemrijke namen als Tissink en Bor.

Begin deze eeuw is er middels een stukje sponsoring getracht om het laatste stapje te zetten naar de 1e klasse van de knsb; Hans Böhm werd aangetrokken, jeugdtalent Dimitri van Leent werd behouden of kwam juist terug van twee jaar hoofdklasse bij Groningen, Matthew Sadler deed een paar potjes mee en sterke lokalo’s als Joost Marcus en Gerrit Muis kwamen over alsmede ondergetekende (maar dan wel als invaller).

Wij begonnen dat seizoen, ik meen 2003, met een fraaie 5,5 overwinning op de Eenhoorn, een van onze favorieten in klasse 2a. Hilarisch hoogtepunt wat mij betreft was de ‘na-neuk’ van een slavische partij van Matthew Sadler; de nog jonge witspeler werd in krap 25 zetten volledig weggeblazen in een slavische partij en bleef tot vervelens toe (wellicht een halfbroer van III of Arie de Ru) proberen z’n gelijk te halen. Tot grote vreugde van ondergetekende wees onze GM op een alleraardigst boekje over de slavische opening met de opmerking “vooral eens naar de naam van de auteur te kijken”. Ja, tegen zoveel humor is geen fatsoenlijk luiermerk opgewassen.

Helaas zijn we dat bewuste seizoen niet gepromoveerd, is het SGA misschien wel gedegradeerd maar de jaren hierop volgend weer naar de 2e klasse teruggepromoveerd en hierna alle jaren rond plek 6, 7 of 8 blijven steken.

Sinds twee jaar spelen Bram van den Berg en ondergetekende weer bij de SGA, niet direct twee namen waarvan de neutrale schaakliefhebber schaakjeuk zal krijgen, maar met daarnaast de komst van Matthew Sadler en sinds vorig jaar Jochem Aubels bleken we duidelijk te sterk voor de 2e klasse. En vorig jaar is promotie dan eindelijk bewerkstelligd, in 2010-11 waren we er eigenlijk al maar gooide een bijzonder zwak optreden in de 9e ronde roet in het eten, iets waar Johan Hut toen ook al wat hatelijkheden voor over had. Wat is dat toch met Johan en SGA? We heten Johan Hut bij deze van harte welkom om vooral eens bij een thuiswedstrijd te komen ‘ruiken’ aan de gezellige schaaksfeer en de bar incluis assortiment doet toch echt niet onder voor een Eppie.

Naar het heden

De basis voor ons team wordt gevormd door twee actieve schaakleden, OGT (Jeroen Bugel) en Peter Reedijk, en Matthew Sadler, een bijzonder groot schaaktalent en bovenal prettig ambassadeur van ons edele spel (kom daar maar eens om bij zo’n Sokolov, wat een aanfluiting die opmerking aan het adres van Danny de Ruiter of al die andere ‘profs’ die elkaar het licht niet in de ogen gunnen).

Dan hebben we zoals gezegd Bram van den Berg, actief op toernooien en in de Duitse competitie en ja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de overige zeven jonge vaders met drukke banen en dito kinderen zijn, gelukkig wel een gezond stel hersenen maar één keer in de maand schaken wordt een mens nou eenmaal niet beter van.

En zie hier de meeste ingrediënten voor komend seizoen: talent en verstand genoeg maar geen tijd, geen zin, zenuwachtig in tijdnood, openingskennis roestig, hee mag zo’n paard ook daarheen?! enzovoort, enzovoort.

En om het nog even op mezelf te betrekken: na vijftien jaar louter negen potjes knsb en een enkel toernooi snap ik het spelletje nog prima, voorwaarde is wel dat de dames snel geruild moeten worden want anders is er teveel tactiek mogelijk en dan haak ik af, het rekenen tegen al die jonge schakertjes is gewoon duidelijk minder (geworden).

En die zak met geld van jullie dan? Jullie bij SGA hebben toch maar mooi een sterke GM, daar moet wel betaald worden?! Hoe zit dat dan?!

Helaas betalen we allemaal contributie, niemand wordt er betaald en er is al helemaal geen geld om bijvoorbeeld een Jarno Witkamp voor negen potjes in te laten vliegen of om de Nageltjes (afgelopen seizoen zo verdienstelijk ingevallen in de MK, meen iets van 0,5 uit 8 maar iedereen daar zag groei) een potje of wat mee te laten doen.

En de doelstellingen voor dit seizoen?

Nou hopelijk gaan we het vege lijf redden, zoals gezegd zijn we vooral kwetsbaar door een gebrek aan schaaktijd, maar spannend dat het gaat worden! En natuurlijk uit eten na afloop en een hoop lol beleven.

Het zou Johan Hut sieren eens langs te komen alvorens klakkeloos wat te roepen. En van het vertoonde schaakniveau kan ie ook nog wel wat opsteken.

Lukas

Over Redactie Schaaksite

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht door Kees Schrijvers. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

4 Reacties

 1. Avatar
  Jeroen Schuil 22 oktober 2012

  Voordat allerlei direct betrokkenen zich weer eens tot het bestuur van SGA wenden met het verzoek Lukas op z’n minst toch eens een forse uitbrander (reprimande) te geven (wij krijgen als bestuur met enige regelmaat vanuit heel Nederland dergelijke correspondentie binnen en hebben de gewoonte Lukas’ contributiebijdrage per ontvangen hatemail te verlagen, hij zit bij ons niet voor niets op een kussentje!) wenst het bestuur van SGA op te merken dat Lukas geheel voor eigen naam en rekening zijn stukjes schrijft.

  Eventuele overeenkomsten met bestaande personen komt dan ook voor zijn rekening en klachtbrieven gelieve u dan ook naar Utrecht Centrum te sturen.

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen Schuil (voorzitter SGA)

 2. Avatar
  Lukas Boutens 22 oktober 2012

  Aanvullende opmerking van schrijver dezes;

  Schrijvers of een andere schaaksitemedewerker heeft het nodig gevonden mijn account te moeten opheffen, emails/klachten of gewoon een leuke kwinkslag kunnen gestuurd worden naar;

  Kleine kans,bijzonder kleine kans dat ik reageer by the way, het leven is al ingewikkeld genoeg zonder schakerspraat.

  Salut, L.

 3. Avatar
  Kees Schrijvers 22 oktober 2012

  Volgens mij is je account NU toch niet opgeheven? Hoe kun je anders schrijven.

  Je moet iedereen een tweede kans geven Lukas…

 4. Avatar
  Lukas Boutens 22 oktober 2012

  Door omstandigheden vertoefde ik afgelopen week o.a. in Rome en heb toen van de gelegenheid gebruik gemaakt even de Sixtijnse Kapel binnen te huppelen, uiteraard in nieuwe kledinglijn gestoken want kunstenaars onder elkaar apprecieren dat nou eenmaal. :))

  Voor diegenen onder jullie die wel eens een cultuurboekje inkijken; Het Laatste Oordeel is het laatste werk van Raphael geweest, precies achter het altaar, een fraaie Jezus afbeelding voorzien van de ondertussen bekende bloedende gaten in handen en voeten.

  Als ik dan vervolgens zo’n reactie van Keessie lees van 10:10 dan denk ik bij mezelf, ‘ het zal toch niet he dat onze Heiland is wedergekeerd in de gedaante van een vale spijkerbroek en APPLE baardje?!’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.