Lucas van Foreest bijna op de schouders

Woensdag is traditioneel de rustdag van het Univé-toernooi. Voor de Kroongroep-grootmeesters wel te verstaan, niet voor de deelnemers aan de open groepen. Overigens meldde zich ’s avonds om halfzeven toch iemand uit het amateurtoernooi die een tikje laat had ontdekt dat hij ten onrechte een dag vrijaf had genomen.

Hoewel rustdagen bedoeld zijn om uit te rusten, is het organisatiecomité altijd genegen een excursie voor de grootmeesters te organiseren. Ditmaal had het een trip naar het hunebed in Havelte in voorgesteld, maar helaas bleek de animo gering. Hikaru Nakamura was onbereikbaar, Yifan Hou ging met haar moeder winkelen en Anish Giri bleef liever in de buurt van zijn vriendin, die in het open toernooi tegen Friso Nijboer speelde. Elders op deze website staan foto’s van de eenzame hunebedganger Sergei Tiviakov.

In het open toernooi hadden diverse Nederlanders een goede dag. Friso Nijboer en Li Riemersma achterhaalden de koplopers Leonardo Valdes en Thomas Willemze, die na een zwaar onderling gevecht remise overeenkwamen. Riemersma won opmerkelijk snel van Robin van Kampen die, laten we zeggen, een slechte dag had. Nijboer won overtuigend van Giri’s Georgische vriendin Sopiko Guramishvili. We waren bijna vergeten dat Nijboer in de eerste ronde hardhandig verloor van Zyon Kollen. Daarna won hij vijfmaal achtereen.

Ook de andere verliezer van de openingsronde is begonnen aan een serie. Jan Timman boekte zijn derde opeenvolgende zege ten koste van Alina l’Ami, die na afloop troostende woorden nodig had van echtgenoot Erwin. In een toreneindspel dat onverliesbaar leek, raakte Alina heel ver van het rechte pad.

Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.