Allervriendelijkste organisatoren

Anish Giri mag zich gelukkig prijzen dat de organisatoren van het Univé-toernooi allervriendelijkste mensen zijn, die geen boetebepalingen in hun reglement hebben opgenomen. De Nederlandse kampioen had vanochtend een afspraak in Den Haag, miste de juiste trein naar Hoogeveen en verscheen een kwartier te laat aan zijn bord. Bij het Tata-toernooi in Wijk aan Zee zou Giri voor die overtreding een geldboete hebben gekregen. En nog aanzienlijk zwaarder is de straf die de wereldschaakbond FIDE voor laatkomers heeft bedacht. Bij FIDE-evenementen dienen de deelnemers op het vastgestelde aanvangsuur achter hun bord te zitten. Wie om wat voor reden dan ook niet aanwezig is, krijgt een nul.

Het lag voor de hand dat Giri’s met vertraging begonnen partij tegen Nakamura niet het scherpe gevecht werd waarop we hadden gehoopt. Te laat komen is niet alleen vervelend voor de tegenstander, de organisatoren en de toeschouwers, ook de overtreder begint in een verre van ideale gemoedstoestand aan de partij. Giri accepteerde bij de 25ste zet een remiseaanbod nadat in een Catalaanse partij het evenwicht nooit ernstig was verstoord.

Het spektakel werd aan het andere bord verzorgd door Sergei Tiviakov en Yifan Hou. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.