Persoonlijk Kampioenschap Haagse Schaakbond – 7e ronde

Aan het begin van de zevende ronde zijn er drie koplopers waarvan er twee het tegen elkaar mogen opnemen. Terwijl Vincent Oudewaal het tegen de witte formatie van de voorzitter van de Haagse Schaakbond mag opnemen, opent Melchior Vesters de strijd op bord 1 tegen Frans Vreugdenhil, die de avond ervoor een slechte generale doorstond in de Bosbesjeskapel.

In een vooruitgespeelde partij houdt Frans van Kampen lang stand als er een witte pion afgestaan is aan de formatie van Richard Oranje, totdat de witte stelling definitief uiteenvalt en Richard op 4½ punten komt. Op de avond zelf is Raf van Hogezand voor de derde achtereenvolgende keer vlot uitgeschaakt, maar zit nu aan de verkeerde kant van de score. Tjeerd Ouwehand scoort zijn tweede overwinning in dit toernooi en komt op 3 punten. René Weerts revancheert zich van twee nullen op rij en rekent met zijn zwarte stukken vlot af met Leen Prins.

Edgar Huisman wordt weinig in de weg gelegd door een clubgenoot die enkele dagen eerder een missie Amsterdam Marathon succesvol afgesloten heeft en wint zijn partij na zo’n twee uur strijd. Simon Dirkse voert de derde achtereenvolgende strijd tegen een plaatsgenoot. Het is Hora Vlam, die Simons’ ongeslagen reeks van vier partijen afstopt. Maurits Bons is dan ook al klaar, nadat hij een ijzersterke serie van Henrik Tamerus heeft afgestopt. Edo Nitzsche krijgt een remise aanbod van Jan Bouke Tiersma voor hij een zwart stuk gaat verorberen en met zijn pionnen over de damevleugel aan een opmars werkt om een vol punt te incasseren en op 3½ punten te komen. Sjaak van As en Jaco Arkesteijn houden elkaar in evenwicht conform hun speelsterkte. Door ziekte van André van der Weide krijgt Thomas Luk een andere kleur en tegenstander, waardoor Robert van Eibergen toch kan komen spelen en zorgt ervoor dat de gebroeders Luk toch een vol punt mee naar huis nemen. Hans Hendriks is dit toernooi niet opgewassen tegen het felle spel van Monique Keuzenkamp, die haar tweede overwinning scoort. Pim van der Meiden beëindigt zijn nederlagenserie en dwingt een halfje af tegen de zwarte formatie van Ad Oomes. Eenzelfde resultaat dwingt Jaap van der Berg af tegen Leo Duijvesteijn, die de avond ervoor de volle buit scoorde in de Bosbesjeskapel. Jaap toont zich daarmee een beter beheerder van zijn punten dan van zijn notatieboekjes. Zijn plaatsgenoot Ed Eveleens wordt geconfronteerd met het thuisvoordeel van Joost Scholten en moet ondervinden hoe Joost op 4 punten komt.

Bob Ameling kan weer gaan fietsen na zijn partij tegen ratinghoogste Rob van Helvoort, terwijl Jaimy Luk een witte pion op f7 krijgt. De zwarte pionnenopmars van Ben Ahlers is echter directer, waardoor Jaimy na een fraaie serie van 3½ uit 4 tegen zijn tweede verliespartij van dit toernooi aanloopt. Edwin van der Leij weet zich niet te herstellen van de onderbreking van zijn sterke reeks in de eerste vijf ronden en verliest opnieuw, nu tegen Karl Baak. Peter Monté heeft weinig moeite met de weerlegging van de aanpak van Hugo van der Laan. Cor Kanters loopt na zijn fraaie overwinning van de zesde ronde nu vast op de witte formatie van Bart van Strien. Op de rij tafels waar het de zwarte formaties slecht afgaat weet Ike Tjin a Lien de witte formatie wel het zwijgen op te leggen en komt op 3½ punten, evenals de beheerders van de witte formaties op bord 19, 21 en 22.

Met nog een half uur te gaan zijn er nog tien borden met actieve schaakpartijen. Jan Postma geeft Douwe Pietersma weinig kans, behaalt zijn tweede overwinning en komt op 4 punten. William van Zanten lijkt heel degelijk te staan tegen de zwarte formatie van Theo van Orsouw, maar wikkelt niet optimaal af waarna Theo verrassend als winnaar uit de strijd komt en met 5 punten mee blijft doen om de titel. Akshaya de Groot komt er niet door tegen de witte formatie van Evert Baak en moet zelfs zijn tweede nul van dit toernooi incasseren. Mark Breton zet zijn opmars van na de derde ronde voort tegen Theo van Vorselen en scoort een degelijke remise. Sipke de Swart wint van Timo Bottema en komt op 4½ punten, terwijl Ruurd Kunnen geen oplossing vindt voor het probleem ‘een pion achter’ tegen de zwarte formatie van Vincent Oudewaal. Vincent komt op zes punten en blijft daarmee volop in de race met titelverdediger Melchior Vesters, die eveneens over een pionnenmeerderheid beschikt en dit voordeel tot uiting weet te brengen tegen Frans Vreugdenhil en zijn directe opponent daarmee op een vol punt achterstand zet.

Mantel slotkwartiertje

Van de 28 kleine schaakarenaatjes zijn er slechts drie die het laatste speelkwartier van deze ronde halen en nog aan de gang zijn als de klok elf uur slaat. Marco Vogelenzang weet zijn pion voorsprong en een flexibeler paard met witte toren in winst om te zetten tegen de zwarte, minder mobiele loper en toren en herstelt zich van zijn tweede verliespartij. De witte formatie van John Tan peuzelt eveneens een zwarte pion op, maar laat toe dat hij in een eindspel met ongelijke lopers komt in zijn partij tegen Nico Vromans. Terwijl beider laatste minuten wegtikken eist Nico zijn pion terug en zijn er geen winstmogelijkheden meer voor beide formaties en zowel John als Nico komen op 4 punten. Kees den Otter en Dimitri Karagantcheff komen in een toreneindspel, waarin beiden in tijdnood geen fouten maken en de oprukkende pionnen weten te pareren, waarna beide heren weer een half puntje opschieten in de scoretabel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.