Robin van Kampen moet Anish Giri opfleuren

Vorige maand ging Robin van Kampen met Anish Giri mee naar het grand-prixtoernooi in Londen. Aan de Gooi- en Eemlander legde hij uit wat daar zijn taak was. Hieronder het volledige artikel van Johan Hut.

,,Als het met Anish tijdens het toernooi niet goed gaat, moet ik hem vrolijk houden.’’ Zo omschrijft Robin van Kampen een van zijn taken als secondant van topschaker Anish Giri. Een andere taak: soms wat vroeger opstaan en files updaten.

De achttienjarige Anish Giri kreeg een prachtige uitnodiging voor een toernooi in Londen, waar hij elf van de sterkste schakers ter wereld ontmoette. Hij was niet eens de laagst gerate speler, want even daarvoor stond hij twintigste op de wereldranglijst. Het toernooi, dat eindigde op 3 oktober, maakte deel uit van een grand-prixcyclus, er wachten de Nederlands kampioen nog een paar mooie toernooien. Op dit niveau nemen spelers een secondant mee naar een toernooi. De keuze van Giri was opmerkelijk: de zeventienjarige Robin van Kampen uit Bussum. Die zou na zijn vwo-examen een jaar gaan schaken, is een toernooi spelen niet veel beter voor zijn ontwikkeling dan iemand anders helpen? Van Kampen: ,,Ik had me ingeschreven voor een toernooi in Oslo, maar Anish kwam met het idee voor Londen en toen zei ik: doen we. Er komen nog genoeg toernooien om te spelen. In december eerst een open toernooi ook in Londen, dan eind december Groningen en in januari de B-groep in Wijk aan Zee.’’ Het secondantschap noemt Van Kampen niet iets nieuws voor hem. ,,In 2010 speelden we allebei het Corus-toernooi in Wijk aan Zee, hij in de B-groep, ik in C. Toen zaten we samen op een hotelkamer en hielpen we elkaar bij de voorbereiding van onze partijen. Wat we nu in Londen deden was niet veel anders dan dat.’’

(Een schaakminded dagblad)

De taak van een secondant ligt vooral voor het toernooi: samen met zijn speler openingsvarianten bestuderen. Uiteraard nemen ze vooral onder de loep wat de elf tegenstanders de laatste tijd spelen. Maar de secondant kan dan nog niet naar huis, want tijdens het toernooi kunnen daar, of elders, nieuwe ideeën worden toegepast. Van Kampen: ,,Dan is het mijn taak om de files te updaten. Dat kunnen we samen doen, maar soms moet ik daarvoor extra vroeg opstaan.’’ De secondant mag nachtrust tekort komen, de speler niet. De sfeer goed houden als het slecht gaat, noemt Van Kampen ook als een taak. ,,Het is inderdaad belangrijk dat we goed bevriend zijn.’’

Het toernooi werd gewonnen door Topalov, Gelfand en Mamedyarov, de eerste twee speelden de laatste jaren een belangrijke rol in de WK-toernooien en -matches. Is de omgang met die spelers voor Van Kampen ook belangrijk voor zijn eigen ontwikkeling? ,,Hun aanwezigheid was interessant voor mij, we hadden wat contact. Dat was vooral inspirerend, maar het is niet zo dat ik daar veel van geleerd heb.’’

Giri werd laatste, met acht remises en drie nederlagen. Ook bij het Univé-toernooi in Hoogeveen stelde hij vervolgens iets teleur, met een derde plaats in de kroongroep, een vierkamp. Van Kampen werd daar netjes derde in de open groep, maar was niet tevreden over zijn remise tegen Jan Timman in de slotronde: ,,Ik stond totaal gewonnen.’’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.