Indrukken van het Pathena toernooi van zaterdag 3 november

Thao Nguyen in zijn prachtige kantoor in Rotterdam! (foto Ab Scheel)

Eindelijk was het zover en kon ik mijn meerdere malen voorgenomen bezoek aan dit door Marcel Klein en Thao Nguyen opgezette toernooi uitvoeren. In de eerste plaats de intrigerende naam Pathena die vermoedelijk verwijst naar c.q. een samenvoeging is van Pallas Athena de Griekse godin van de hemel c.q. van de helderheid.

De officiële herkomst van de officiële schaakgodin Caïssa is niet helemaal duidelijk maar vermoedelijk ook afkomstig uit de Griekse of Romeinse mythologie. Van haar evenals van Cleopatra wordt gezegd dat leeftijd geen invloed heeft op haar schoonheid, gewoonten en eindeloze variatie. Naar verluidt zouden 208.089.907.200 verschillende stellingen op het schaakbord kunnen voorkomen.

Er is minstens één schaakvereniging in Nederland met de naam Caïssa waarvan tevens is afgeleid een van origine Russisch schaakprogramma Kaissa hetgeen momenteel niet meer in gebruik is. Theresia van Avila is de beschermheilige van de Spaanse schakers (Jugar Ajedrez)

Genoeg over achtergronden van ons nobele schaakspel. Lees meer…..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.