SO Rotterdam wint overtuigend van Groninger Combinatie.

Dit was een belangrijke overwinning voor het Rotterdamse team, c.q. een goede stap vooruit in de primaire doelstelling van handhaving in de meesterklasse. Gezien het bovengestelde belang was men derhalve sterk opgekomen, maar de Groningers waren niet in hun sterkste opstelling . Dit laatste wreekte zich overduidelijk op de borden 5 t/m 10, waar de Rotterdammers hun ELO overwicht uitdrukten met een 6-0 score. De noordelingen konden slechts aan hun twee topborden, met hun goede grootmeesters, tegen scoren.

Het eerste waren Castaneda en Hoeksema klaar, na de opening volgde snel een zettenherhaling. De Rotterdamse debutant van Russische/Peruaanse afkomst moet nog even wennen aan de Nederlandse competitie. Pascal Vandevoort bracht het eerste volle Rotterdamse punt binnen. Nadat hij helaas de vorige ronde verstek moest laten gaan, wegen betrokkenheid bij een ernstig auto ongeluk, speelde hij weer fris en fruitig. Altijd zoekend naar complicaties hetgeen nu resulteerde in een pionoffer voor initiatief en actief stukkenspel. De zwarte paarden dartelden centraal op het bord de witte stelling binnen en Pascal maakte het mooi af.

Daarna leek er tijdelijk onduidelijk over het verdere wedstrijdverloop. Er waren enkele spannende standen op de borden verschenen met wisselend voordeel voor beide clubs. Maar in het laatste speeluur voor de eerste tijdcontrole scoorden de Maasstedelingen aan de lopende band. Het speelsterkte verschil, vertaald naar routine en slagvaardigheid, gaf overduidelijk de beslissende doorslag.

Karel van der Weide won naar een wisselvallig duel van de jonge Jorden van Foreest. Zie hierbij de beknopte analyse van Karel.

Wit: van Foreest,J

Zwart: van der Weide,K

Plaats: Rotterdam KNSB Ronde: 3 Datum: 3-11-2012

Keycode: B27

1. e4 c5 2. Pf3 b6 3. c3 Lb7 4. Ld3 Pf6 5. e5 Pd5 6. 0-0 e6 7. Lc2 Le7

8. d4 cxd4 9. Pxd4 Dc7?! (een beetje langzaam. Voorkeur verdient de normale

ontwikkeling met 9. … Pc6, immers 10. Pf5 faalt op exf5 11. Dxd5 Pb4). 10. Te1 a6

11. Pd2 Pc6 12. Pxc6 Lxc6 13. Pc4 b5 14. Pd2 (geeft tempi terug.

Compensatie krijgt wit met 14. Pd6+ Lxd6 15. exd6 Dxd6 16. Dg4)

14. … 0-0 15. Dh5 f5 16. Pf3 g6?! (Een typisch staaltje onbegrip. Zwart

moet juist op de andere vleugel spelen met 16. … Lb7 en b4) 17. Dh6 Tf7 18. Lg5

Lf8 19. Dh4 h6 20. Ld2 Th7? ( en maar op die koningsvleugel blijven duwen

terwijl wit er 18 punten op heeft gericht) 21. Dg3 g5 22. Pd4 Lc5 23. h4

g4 24. Pxf5 exf5 25. Lxf5 (dit alles leek mij erg goed voor wit, maar het

apparaat is niet overtuigd) 25. … Tf8 26. Lxh7+ Kxh7 27. Te2 Pe7 28. h5

Db7 29. e6? ( b4, Le3 of Tae1 resulteren in gecompliceerd spel)

29. … dxe6 30. Dxg4 Lf3 (30. … Tg8 31. Dxe6 Txg2+ 32. Kf1 Ld5

wint volgens Rybka. Schiet mij maar lek.) 31. Dxe6 Lxe2 32. Dxh6+ Kg8

33. De6+? ( Haalt de verkeerde loper op. Zwart staat zeker niet beter na

33. Dg5+ Kf7 34. Dxc5 Tg8 35. g3) 33. … Tf7 34. Dxe2 Txf2 35. Dg4+

Kh7 [ 35. … Kf7? 36. Kh1 Txd2 37. Df4+ ] 36. Kh1 Txd2 37. Tf1 Dd5 38. h6

Pg6 0-1

Deze analyse via de viewer:

Vervolgens won Martin Martens van Jasper Geurink. Martin won in het middenspel een pion en stond al prettig. Wit kwam daarna met zijn toren en dame binnen op de onderste lijn van de zwartspeler. De zwarte monarch werd hier direct bedreigd en slechts ten koste materiaalverlies kon de zwarte koning weglopen. Rini Kuijf kwam in allerlei verwikkelingen op de damevleugel. Met een witte koning zelfs op de velden a6 en a7. Ondertussen was ook door zwart nog een kwaliteit geofferd met de verhouding paard + 2 pionnen versus toren. Ook hier bleek de Rotterdammer handiger mee te kunnen omgaan.

Bruno Carlier kreeg al spoedig een betere stelling. Zijn tegenstander offerde nog wel een loper op g4, maar deze investering zag hij niet meer terug, zodat na stukkenruil een volkomen verloren stand, met een stuk minder, overbleef. Tenslotte won ook Jan Willem. Al spoedig had wit een uitstekende stelling met een overwicht en goed opgestelde actieve stukken. Toen hij met d5 de stelling opende, volgde een aantal tactische verwikkelingen. Waarbij wit nog even Db5 miste en het zwarte antwoord met Td8 had onderschat, anders was het nog sneller gegaan. Het eindresultaat was goed genoeg met een stelling van 3 witte stukken tegen een zwarte toren. Hiermee was na de tijdcontrole een tussenstand van 6 ½ – ½ bereikt en waren de twee matchpunten binnen.

Resteerde nog de partijen aan de borden 1 t/m 3. Het eerst was Sipke Ernst hiermee klaar. Een goed gespeelde partij van Sipke welke in het middenspel een zwart overwicht opbouwde. Hier kon Frans Cuijpers onvoldoende tegenover stellen en toen de zwarte pionnen op de koningsvleugel en de zwarte koning naar voren kwamen, was het duidelijk dat de Groninger de partij zou gaan winnen. Bart Michiels moest tegen zijn voormalige clubgenoot Bonno Pel hard werken om te winnen. Na een evenwichtig middenspel, met onderweg diverse stukkenruilen, ontstond een eindspel dat op het eerste gezicht gelijkwaardig was. Echter de zwarte vrijpion op de h-lijn kon ongehinderd oplopen en inmiddels op het veld h2 aangeland was het einde partij. Als laatste waren aan het eerste bord nog bezig Luc Winants en Jan Werle. Ook deze partij werd door Jan weer sterk gespeeld. Een witte pion op d6 verlamde het zwarte spel en middels goed positioneel spel kon wit afwikkelen naar een gewonnen eindspel hetgeen resulteerde in de opmars van de witte vrijpion op de a-lijn.

De volgende Rotterdamse tegenstander zal het sterke Utrechtse tiental zijn, wederom dus een nieuwe uitdaging.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.