Utrecht pakt eerste matchpunten bij Kennemer Combinatie

Utrecht is erin geslaagd een einde te maken aan een imposante reeks nederlagen. De Domstedelingen verloren, met het vorige seizoen inbegrepen, zeven keer op rij. De meeste clubs zouden na een dergelijke recordpoging gedegradeerd zijn.

Na een geslaagde brunch bij teamleider Willemze, die op steenworp afstand van de speelzaal in Haarlem woont, verscheen Utrecht gemotiveerd achter de borden. Een meevaller was dat Kennemer Combinatie niet in de sterkste opstelling aantrad: Van Kampen was elders.

Over naar de partijen. De exacte volgorde weet uw verslaggever niet meer, omdat hij tegen 5 uur met oogkleppen achter het bord zit. En dat is het moment waarop de meeste beslissingen vallen.

Bij Okkes – Roggeveen tekende het resultaat zich als eerste af. Het nieuws wordt gedomineerd door orkaan Sandy, maar orkaan Menno is minstens net zo sterk. Roggeveen snoepte met zwart een pion mee in de opening maar stond al snel opgevouwen. Zonder gallery play en subtiliteiten, maar met brute kracht drong Menno de zwarte stelling binnen. Wat overbleef was een ravage.

Willemze speelde met zwart een Tarrasch tegen Spoelman. Willemze moest al snel een pion geven en kreeg er een beetje activiteit voor terug. Met secuur spel liet Spoelman de compensatie verdampen en hij klaarde de klus.

De partij Michielsen – Dek werd een Sveshnikov. Op het eerste gezicht stond wit beter omdat zwart een paar kwetsbare pionnen had. Dek bleef actief spelen en hield de stelling moeiteloos remise. In de analyse werden nog winstpogingen gedaan maar het voordeel bleek te marginaal.

Tjiam was te ziek om de teambrunch bij te wonen maar fit genoeg om te spelen. Hij mocht met wit meteen aan het werk, want Canoy maakte er een interessante opening van. Er ontstond een boeiende stelling met kansen voor beide partijen. Na een tactische fout van zwart sloeg de kwakkelende Tjiam genadeloos toe.

Dambacher (wit) had in de opening een truc klaarliggen voor Ducarmon. Even later resulteerde dit in pionwinst en nog later stukwinst. Puntje zou je zeggen, maar Ducarmon had verder gekeken. Zijn actieve stukken hielden de witte stelling in een wurggreep. Dambacher moest in remise berusten. Ook in de analyse werd geen duidelijke weerlegging van het zwarte plan gevonden: voor een winst moest de engine er aan te pas komen.

Uw reporter werd met de LIFO-methode bestreden. Tegenstander Admiraal kwam rond 13.20 de speelzaal binnenlopen en een halve minuut na het einde van de partij was hij niet meer te zien. In het tussenliggende gedeelte won ik een iets beter eindspel. Op het moment dat Admiraal kon afwikkelen naar ongelijke lopers liet hij zijn actieve stukken terugdringen. In de tijdnoodfase trok ik het punt naar me toe.

Na vier uur spelen kon de balans worden opgemaakt. 4-2 voor Utrecht en voldoende perspectief aan de andere borden. De benodigde 5,5 bordpunten werden al snel binnengehaald. Houben won met zwart van Duijn. Duijn hinkte op twee gedachten: aanvallen of eerst een voorbereidende zet. De aanval kwam niet van de grond en Houben nam het roer over. Eerst sloot hij wit op, daarna sloeg hij toe.

Het winnende halfje kwam van Swinkels. Met wit bereikte hij niets tegen David Klein. Sterker nog, het was eerder zwart die beter stond. Klein probeerde het voordeeltje in iets tastbaars om te zetten, maar Swinkels gaf geen krimp. Aan het eind zat er niets anders op dan eeuwig schaak. Met een tussenstand van 5,5 – 2,5 had Utrecht de matchpunten in de tas.

Kennemer Combinatie liet aan het slot van zich spreken met een goede overwinning van Christov Kleijn. Toen Kleijn nog voor Utrecht speelde wisselde hij met de regelmaat van de klok een overwinning af met een remise. Bij KC doet hij precies hetzelfde en deze keer was Van Oosterom aan de beurt. De stelling van Van Oosterom leek dik in orde maar gaandeweg verloor hij de greep op de stelling. Aan het eind wikkelde Kleijn af naar een gewonnen eindspel.

De laatste partij was tussen Go en Klip en eindigde op ongelukkige wijze. Klip hing al een tijdje in de touwen maar de stelling was moeilijk te winnen. Go bereikte een eindspel K+P+L tegen K met de vlag op vallen. Terwijl Klip in de ‘verkeerde hoek’ stond (de goede hoek vanuit het perspectief van Klip!) gaf hij pardoes op. Het mat wat hij dacht te zien bestond niet. Vreselijk als je dit als speler meemaakt en je zou medeleven van de aanwezigen verwachten. Een enkeling onttrok zich hieraan en liet in alle talen weten hoe gelukkig hij met de apotheose was. Wat Utrecht betreft jammer na zo’n sportief verlopen wedstrijd.

Utrecht wint met het kleinst mogelijke verschil. Echt spannend werd het niet vanwege het scoreverloop. Door de overwinning heeft Utrecht de eerste twee matchpunten binnen. Kennemer Combinatie blijft op het hetzelfde aantal matchpunten steken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.