Hersenen kraken met schaken

Grootmeester Jan Timman geeft lezing in het Continium

Wat gebeurt er in het brein van topschakers? In het kader van Project Brain staat in Discovery Center Continium te Kerkrade binnenkort weer een lezing op het programma, met als thema dé sport waarbij de hersenen flink gekraakt moeten worden: schaken. Op woensdag 14 november 2012 om 19.30 uur gunt grootmeester en wereldspeler Jan Timman bezoekers een kijkje in het brein van schakers uit de wereldtop. De lezing is gratis toegankelijk.

Schaakgrootmeester Jan Timman (1951) wist in de jaren ’70 door te dringen tot de internationale wereldtop. In 1982 bekleedde hij de tweede plaats in de wereldranglijst en hij speelde tegen andere schaakgrootheden als Garri Kasparov, die op 4 november de Martin Buber Plaquette in ontvangst mocht nemen.

Timman weet dus als geen ander welke vaardigheden het schaken – de denksport bij uitstek – vergt van het brein. In zijn lezing vertelt hij over zijn eigen schaakervaringen en over een tiental andere topschakers, met de meeste van wie hij al eens voorhoofd aan voorhoofd boven een schaakbord heeft gezeten. Deze schakers heeft hij geportretteerd in een gelijknamig boek. Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek te laten signeren door Jan Timman. De lezing start om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

Project Brain – 2012: a year to brighten up your brain

Bovenstaande activiteit vindt plaats in het kader van Project Brain. Het Continium heeft het jaar 2012 uitgeroepen tot jaar van het brein onder de noemer Project Brain. Met dit project wil het Continium tezamen met een groot aantal partners de kennis van het brein een jaar lang bevorderen. Het project omvat een veelheid aan activiteiten, zoals tentoonstellingen, workshops, lezingen en demonstraties. Meer informatie over het project en de activiteiten: www.projectbrain.eu.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.