Henk Vedder passeert de 100 punten

En Passant won de topper tegen Accres Apeldoorn, maar de rode loper naar de landstitel is nog lang niet uitgelegd. Jan Werle en Sipke Ernst wonnen, maar zagen bijna al hun teamgenoten verliezen. Henk Vedder passeerde de honderd punten in de Meesterklasse. Wim van der Wijk liet Zyon Kollen ontsnappen. Dimitri Reinderman en Jan Timman mogen best een keer remise spelen en dat deden ze dan ook. Tjalling Wiersma hield Danny de Ruiter op remise. Dit waren enkele opvallende resultaten in de derde klasse van de KNSB-competitie.

Meesterklasse

De wedstrijd En Passant-Accres Apeldoorn zou achteraf wel eens de topper van het seizoen kunnen zijn geweest. Apeldoorn won in de eerste ronden van de nummers een en twee van vorig seizoen (Voerendaal en HMC Calder) en En Passant heeft de sterkste spelers. De Bunschoters hadden voor de tweede keer Anish Giri in de gelederen en waren op volle sterkte, Apeldoorn miste Sebastian Siebrecht en Ilja Zaragatski, die elders een toernooi speelden. Het leek dus een gelopen race, al wees de gemiddelde Elo-verhouding op ‘slechts’ een 6,5-3,5 zege voor En Passant. Als er dan ook nog iets misgaat, wat altijd kan, ligt puntverlies op de loer.

Er ging veel mis bij de thuisploeg. Erwin l’Ami verloor van Roeland Pruijssers, Manuel Bosboom van Sjef Rijnaarts en Richard Vedder van invaller Armen Hachijan. Dat mag allemaal een keer gebeuren, maar het liefst niet tegelijk. Ook de remise van Zhaoqin Peng tegen Nico Zwirs was een (halve) teleurstelling voor de beoogde landkampioen, die wel op een nipte 5,5-4,5 zege uitkwam. Onder andere doordat Friso Nijboer van Merijn van Delft won. Nijboer heeft sinds kort een kantoorbaan, maar won vorige maand wel samen met Erwin l’Ami het Univé-toernooi in Hoogeveen. Tegen Van Delft week hij al snel af van de gebaande paden. Dat is voor een amateurschaker de beste methode.

De andere Bunschotense overwinningen kwamen van Anish Giri, Vyacheslav Ikonnikov en Henk Vedder. En Passant heeft de topper gewonnen en staat nu twee matchpunten voor op de nummer twee, maar staat slechts vierde op bordpunten. Met minimaal verschil weliswaar, maar een eventuele nederlaag zal de ploeg direct ver terugwerpen. Gelukkig voor de ambitieuze vissersdorpelingen staat in de volgende ronde hekkensluiter De Stukkenjagers op het programma. En Passant zal op jacht gaan naar de leiding in bordpunten en het verstevigen van het zelfvertrouwen.

SO Rotterdam heeft de meeste bordpunten en staat nu tweede, na Groninger Combinatie met maar liefst 7,5-2,5 te hebben verslagen. Jan Werle en Sipke Ernst wonnen voor de Groningers op de hoogste borden van respectievelijk Luc Winants en Frans Cuijpers maar daaronder ging alles mis.

Voerendaal mengde zich weer in de strijd om de hoogste plaatsen door De Stukkenjagers met 7,5-2,5 te verslaan. Lichtpuntje voor de Tilburgers was de jonge Stefan Beukema, die aan het eerste bord Andrei Orlov op remise hield.

Het gelijkspel tussen BSG en HMC Calder was een verrassing als je kijkt naar de eindstand van vorig seizoen, maar in deze wedstrijd ontliepen ze elkaar nauwelijks in Elo-rating. Grootste verrassing was de overwinning van Ewoud de Groote (BSG) op Twan Burg, een offerpartij die een belangrijke kandidaat is voor de SOS-prijs.

Utrecht won met 5,5-4,5 van Kennemer Combinatie, waarmee de ploeg een einde maakte aan een reeks van zeven nederlagen, vorig seizoen ingezet.

De stand in de Meesterklasse is in matchpunten exact symmetrisch: een ploeg met zes punten, dan drie met vier, twee met drie, drie met twee en één met nul. En Passant blijft favoriet voor de landstitel, De Stukkenjagers blijft de grootste degradatiekandidaat en verder valt er bijna niets zinnigs over de stand te zeggen.

Spelers met drie punten uit drie partijen:

Bruno Carlier (SO Rotterdam), Roeland Pruijssers (Accres Apeldoorn), Benjamin Bok (HMC Calder) en Oscar Lemmers (Voerendaal).

(Henk Vedder speelt al heel lang in de KNSB-competitie.)

Nog een topscorersfeitje: Henk Vedder (En Passant, voorheen HSG) passeerde met zijn zege op Tom Meurs de honderd punten in de Meesterklasse. Hij heeft nu 100,5 uit 164. Dat liet hij ter plekke en later op Facebook uitgebreid aan iedereen weten.

Eerste klassen

De nieuwe fusieclub ESG Dr. Max Euwe versloeg HSG met 5,5-4,5 en heeft nu in 1A als enige zes matchpunten. Dat is een magere score tegen de zwakke Hilversummers, al lieten die wel Predrag Nikolic opdraven om Tim Lammens te verslaan. HSG’er Wim van der Wijk over zijn vooruit gespeelde partij: “Ik heb Zyon Kollen laten ontsnappen met remise. De volgende dag versloeg hij Friso Nijboer in Hoogeveen.” Een blik op de stand doet vermoeden dat ESG Dr. Max Euwe nog geen sterke tegenstander heeft gehad, maar dat geeft niet. De Tukkers leiden in match- en bordpunten en kunnen vol zelfvertrouwen verder gaan.

Heel belangrijk lijkt de 6-4 overwinning van Zukertort Amstelveen op Purmerend, twee ploegen die tot de kampioenskandidaten behoren. Dimitri Reinderman (Purmerend) speelde remise tegen Stan van Gisbergen, dat kan een keer gebeuren. In twee seizoen staat Reinderman nu op 10 uit 12 aan de hoogste borden, daarmee levert hij nog steeds waar voor zijn geld. Beide ploegen staan nu op vier punten, want Amstelveen verloor eerder verrassend van Groninger Combinatie 2.

(De laatste keer dat Dimitri Reinderman verloor was alweer enige tijd geleden.)

Philidor Leeuwarden speelde slechts gelijk tegen degradatiekandidaat Soest, maar staat met vijf punten wel tweede.

In 1B is DD de enige met zes punten, de Haagse veteranenploeg onder leiding van John van der Wiel (2,5 uit 3). De verslagen ploegen lijken tot de ‘zwakkere broeders’ te behoren, ik zoek de kampioenskandidaten eerder onder LSG, Wageningen VLG Advocaten, Caïssa en HWP Sas van Gent. Belangrijk was daarom de 6,5-3,5 van LSG tegen Caïssa. De Leidse ploeg sloeg vooral toe op de eerste drie borden: Mark van der Werf versloeg Hans Ree, Arthur Pijpers won van Rob Witt en Rudy van Wessel van Paul van der Sterren. LSG heeft een gelijkspel afgestaan aan medefavoriet HWP, dat is niet zo erg. De ploeg heeft de meeste bordpunten en het zwaarste programma achter de rug!

Wageningen bleef goed in de race door Paul Keres met 6,5-3,5 te verslaan. Wat is er toch aan de hand met de Utrechters, die al zo ontzettend lang in de eerste klasse spelen en nu nul matchpunten hebben? Opmerkelijk was wel de remise van Wesley Vermeulen (Paul Keres) tegen Jan Timman. Maar net als bij Reinderman zeg ik over Timman: dat mag een keer gebeuren. Over twee seizoenen heeft hij nu 11 uit 12.

Een score van drie uit drie:

Jop Delemarre (Purmerend), Fitzgerald Krudde en Tobias Kabos (beiden Zukertort Amstelveen), Hans Groffen (HWP Sas van Gent), Arthur Pijpers en Rudy van Wessel (beiden LSG).

(Ook Jan Timman kan niet altijd winnen.)

Tweede klassen

De fusieclub Caïssa-Eenhoorn uit Hoorn versloeg Groninger Combinatie 4 met maar liefst 7,5-0,5 en blijft in 2A leiden met de maximale score. SISSA ligt uiteraard op de loer, het versloeg VAS eveneens met 7,5-0,5. De Amsterdammers misten hun sterkste twee spelers en Ivan Sokolov en Gert Ligterink deden deze keer namens SISSA wat ze moesten doen. Erik-Jan Hummel uiteraard ook, hij bracht aan het eerste bord zijn score over twee seizoenen competitie en beker op 18 uit 18. Sokolovs tegenstander Remy Hakvoort had 1168 Elo-punten minder, maar VAS kon natuurlijk niet weten dat Sokolov aan het derde bord zou zitten.

Een opmerkelijke nummer drie: Utrecht 2. Waarom opmerkelijk? Omdat die ploeg al met 7-1 van de nummer twee heeft verloren. Een opmerkelijke persoonlijke uitslag: Tjalling Wiersma van Emanuel Lasker boekte een spectaculair resultaat door de grote Danny de Ruiter (De Waagtoren) op remise te houden. Dat is een resultaat waar Wiersma de rest van zijn schakersleven op kan teren!

In 2B leiden ASV en De Wijker Toren met zes matchpunten. Maar de eerste vier ploegen hebben 15,5 en 15 bordpunten, wat nog een bijzonder spannende strijd belooft.

DSC Delft won in 2C met 5-3 van hekkensluiter De Stukkenjagers 2, dat uit de eerste twee ronden slechts 3,5 bordpunten pakte. DSC staat nu ruim aan kop, maar veel lijkt het nog niet te zeggen.

In het zuidelijke 2D gaat Venlo aan kop, na Veldhoven met 5,5-2,5 te hebben verslagen. De koploper heeft vijf punten, hekkensluiter Voerendaal 2 heeft er twee. Ook dit lijkt dus een spannende poule te worden.

Een hele lijst van spelers met drie uit drie:

Daan Zult en Gilbert Vrancken (beiden Caïssa-Eenhoorn), Erik-Jan Hummel en Floris van Assendelft (beiden SISSA), Angelo Spiler (Caïssa 3), Sjoerd Plukkel (De Wijker Toren), Wouter van Rijn (ASV), Richard Oranje (DSC Delft 2), Fabian Hulpia (HWP Sas van Gent 2), Frank Schleipfenbauer (ASV 2), Frits Fritschy (Voorschoten), Marco Gaehler (DSC Delft 1), Ololi Alkhazashvili (Venlo), Gerard van de Kerkhof (HSC Helmond) en Tjapko Struik (UVS).

Derde klassen

In de derde klassen beperk ik me even tot de lijst van spelers met honderd procent:

Sietske Gosker (Denk en Zet), Sito Dekker (HSG 2), Jeroen Weggen (De Twee Kastelen), Arie van den Hurk (UVS 2), Stefan Bekker (Het Kasteel), Jan Evengroen (Messemaker 1847), Sten Goes (Woerden), Dirk Floor (Oud Zuylen), Machiel Moes (ZSC-Saende 2), Ilias van der Lende en Bas Haver (beiden Santpoort), Bert Feys (HWP Sas van Gent 3), Robby Kevlishvili (Promotie), Evert Leeuwenburgh (Oegstgeest ’80), Berry Brand (De Drie Torens), Bert Both (Paul Keres 3), Ivan Utama (RSC ’t Pionneke), Maykel Smits (D4) en good old Bert Kieboom (BSG 2).

16 Reacties

 1. Avatar
  brabo 09 november 2012

  Waarom is het resultaat spectaculair tussen Tjalling Wiersma en Danny De Ruiter? Ik zie op de fidewebsite dat het ratingverschil slechts 34 punten is dus lijkt mij een remise een doodnormale uitslag of mis ik iets?

 2. Avatar
  Kranenburg 09 november 2012

  Leuk verslag, schrijf ik dan maar, al ben ik het met brabo eens. Ik kan me niet voorstellen dat meneer Wiersma zich in de geschetste situatie herkent.

 3. Avatar
  Richard Vedder 09 november 2012

  Heren toch! Danny de Ruiter won de afgelopen maand zowel van Ivan Sokolov als van Jan Timman!

 4. Avatar
  Johan Hut 09 november 2012

  De uitslag is inderdaad doodnormaal. Wat Elo’s betreft waren er veel specatulairder uitslagen. Het was dan ook een grapje, zoals Richard al begreep. Er zijn de afgelopen weken namelijk veel verhalen verschenen over:

  – Danny de Ruiter wint spectaculair van Ivan Sokolov;

  – Danny de Ruiter wint spectaculair van Jan Timman.

 5. Avatar
  Lukas Boutens 09 november 2012

  Is het iemand tussen de regels van dit kwebbelachtige stukje door, opgevallen dat de 3 foto’s nogal gedateerd zijn?!

  Toch zeker alle drie van een jaar of 10 geleden, minstens.

 6. Avatar
  brabo 10 november 2012

  Iedereen wint wel eens tegen een veel hoger gekwoteerde speler en verliest eens tegen een veel lager gekwoteerde speler. Echter zulke spectaculaire uitslagen zijn terecht verhalen die publicatie waard zijn. Het stukje over Wiersma en De Ruiter is m.i. dan ook misplaatste sarcastische humor waarin het afspat dat de auteur een zekere afgunst toont t.o.v. Danny De Ruiter.

 7. Avatar
  Hendrikom 10 november 2012

  Je laatste zin is grote onzin Brabo, de auto heeft zijn krantenrubriek zelfs een paar keer volgeschreven over Danny de Ruiter. Uit jouw reakties proef ik een naar soort zuurheid, helemaal niet nodig volgens mij! Lukas, de foto’s zijn vorig jaar genomen!

 8. Avatar
  Lukas Boutens 10 november 2012

  Vorig jaar genomen??

  Ik geloof er niets van. IM Henk ‘slecht’ Vedder had 10 jaar gelee zo’n kleurspoelinkje in de haren zitten maar nu onbetaalbaar met het wegvallen van HSG sponsoring. Ik kan me zo voorstellen dat een vaatje haring tussen de oren wat onhandig loopt.

  Wie is Danny de Ruiter by the way?

 9. Avatar
  brabo 10 november 2012

  Dat wist ik niet, Hendrikom. Ik begrijp het dan nog minder. Ik hou van een andere soort humor.

 10. Avatar
  Richard Vedder 10 november 2012

  Kundegij een voorbeeld geven, brabo, van de humor waar u van houdt?

 11. Avatar
  brabo 11 november 2012

  Goede humor in het schaken? Hmmm dan denk ik eerst aan de cartoons van Jose Diaz (chessvibes).

 12. Avatar
  Johan Hut 14 november 2012

  De foto’s zijn inderdaad meer dan tien jaar oud. Ik vind het leuk om foto’s te plaatsen die ik zelf heb genomen, maar ik heb al tien jaar niet meer gefotografeerd. Omdat het hier gaat over scores in het verleden, vond ik dat wel passend. Althans bij Henk Vedder.

 13. Avatar
  Lukas Boutens 15 november 2012

  Nee prima jongen, ik begreep wel dat die oude foto’s de lading van het artikel dekten maar het is toch altijd weer schrikken; zo’n Vedder met een kleurspoelinkje, om over Dimitri maar te zwijgen.

  Ouwe verweerde koppen zijn het 10 jaar later, geen prettig gezicht maar ik ben er in die 10 jaar natuurlijk ook niet knapper op geworden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.