Persoonlijk Kampioenschap Haagse Schaakbond – 9e ronde

De Haagse Schaakbond heeft een nieuwe kampioen: de als twaalfde geplaatste Vincent Oudewaal start het toernooi in de voetsporen van titelverdediger Melchior Vesters, om na vier ronden de leiding te nemen. Twee remises zorgen voor twee strijders om de titel die met beiden op 8 uit 9 beslist wordt door de resultaten van hun tegenstanders.

De slotronde wordt geopend met een reglementaire uitslag. Een terugtrekking levert Frans van Kampen een vol punt op, waarmee hij op 4½ punten komt. Het treffen van de clubgenoten Simon Dirkse en Henrik Tamerus wordt wordt vooruit gespeeld en levert een vol punt aan de beheerder van de zwarte formatie. In een andere vooruitgespeelde partij komt Hans Hendriks toch nog aan een bordscore in zijn remise tegen Ad Oomes.

In de speelzaal wordt op 28 borden gestreden, waarbij het in de confrontatie tussen Tjeerd Ouwehand en Akshaya de Groot snel gedaan is. Tjeerd blijft steken op 4 punten, maar gaat daarmee wel in aanmerking komen voor een prijs in zijn ratinggroep. Robert Eibergen bouwt een stevige pionnenformatie op tegen de zwarte stukken van Pim van der Meiden en heeft de beschikking over een gepasseerde, gedekte vrijpion. In een fase vergrijpt hij zich aan zijn stukken, waardoor Pim van der Meiden zijn tweede achtereenvolgende winstpartij boekt en een slotreeks kent van 2½ uit 3.

Jan Postma meldt een totale offday te hebben, waaruit geconcludeerd mag worden dat Joost Scholten de score van 5 punten gehaald heeft. Sjaak van As is tevreden over zijn remise tegen Bob Ameling en Edo Nitzsche vertelt vakkundig van het bord geschoven te zijn door Timo Bottema, die daarmee op 5½ punten eindigt. Cor Kanters wint van Monique Keuzenkamp en komt op 3½ punten.

Twan van der Togt laat een sterk toernooi in Hoogeveen volgen door het toernooi af te sluiten met een fraaie remise tegen William van Zanten. In de partij tegen Alfred van der Helm maakt Edwin van der Leij een einde aan de neergaande lijn, boekt zijn derde overwinning en behaald 4½ punten met een prima overscore: ruim 1½ punten meer dan op basis van zijn tegenstanders verwacht had mogen worden. Ruurd Kunnen wint van Karl Baak, terwijl Hora Vlam degelijk staat in zijn partij tegen de zwarte formatie van Frank van den Bos. Hora’s woorden maken duidelijk dat hij het in een bepaalde fase niet helemaal goed deed, waarmee Frank van den Bos op 5½ punten komt en een prijs scoort in zijn ratingcategorie.

Jaimy Luk sluit een sterk toernooi af met een overwinning op Theo van Orsouw, waarmee hij op 6 punten komt en de ratingcategorie tot 1800 wint. Zijn broer krijgt vlot een zwarte pion en toren op de zevende rij in zijn partij tegen Edgar Huisman, wiens geluiden soms op grote afstand duidelijk maken hoe het er op het bord bij staat. Edgar weet zich eruit te redden en krijgt een pionnenoverwicht, die geen nut meer heeft als hij een mat over het hoofd ziet. Thomas komt op 4½ punten en wint de ratingcategorie tot 1400.

Theo van Vorselen speelt met zwart een geweigerd damegambiet tijdens zijn confrontatie met Paul Koks en moet het na 33 zetten met een pion minder dan de witte formatie doen. Zijn opponent kiest echter niet voor het plan die leidt tot een rode loper naar de overkant voor zijn vrijpion, waardoor de pion teruggewonnen kan worden. In een eindspel met vier pionnen en ieder een toren wordt de veertig zetten net niet gehaald en remise overeengekomen.

Ondertussen hebben Vincent Oudewaal en Melchior Vesters de buit ook binnen en staan op 8 punten. In die fase van de avond heeft Vincent 2½ weerstandpunten meer dan Melchior en ligt op titelkoers. Rob van Helvoort wint van Sipke de Swart, eindigt op een half punt van de koplopers en weet zich verzekerd van een ongedeelde derde plaats.

In een onderling clubtreffen verslaat Jaco Arkesteijn de witte formatie van Raf van Hogezand, die tevreden terugblikt op zijn ontwikkelingsaspekt zoals ondergaan tijdens dit toernooi. In het clubtreffen tussen Leen Prins en Douwe Pietersma gaat het punt daarentegen naar de beheerder van de witte stukken. Mark Breton gaat in op een gambiet in zijn partij tegen Adri Voermans, maar kan zijn pion voorsprong niet uitbuiten en moet zelfs toezien hoe de witte formatie het initiatief naar zich toetrekt en daarmee het punt binnenhaalt. André van der Weijde wint van Jan Bouke Tiersma, waarna het tegen half elf loopt en er nog tien partijen lopen. Waaronder enkele van voormalige opponenten van de twee koplopers. Het score verloop zorgt ervoor de Vincent Oudewaal even op 4½ weerstandpunten meer dan de titelverdediger komt, maar uiteindelijk op 2½ weerstandpunten blijft steken, waarmee hij de nieuwe kampioen van de Haagse Schaakbond is.

René Weerts staat een pion achter tegen de witte formatie van Kees den Otter, maar ziet vervolgens dat een ongedekt wit paard geen offer maar een fout is. René komt op 4½ punten en wint ongedeeld zijn ratingcategorie. Ed Eveleens wint eveneens een stuk in zijn strijd tegen Dimitri Karagantcheff, waarna beiden kunnen terugkijken op een goed gedraaid toernooi. Frans Vreugdenhil lijkt grip te krijgen op de witte stelling van Marco Vogelenzang, tot hij bij een tussenschaakje niet ziet dat ook zijn dame aangevallen staat. Peter Monté weet met een witte pion de zwarte stelling te doorboren, maar het oplossen van dit probleem levert Leo Duijvesteijn de kwaliteit op. Met voor zwart nog minder dan twee minuten op de klokken wordt wit zorgvuldig mat gezet, waardoor Leo op 6 punten komt en in de prijzen deelt voor wat betreft zijn ratingcategorie.

Mantel slotkwartiertje

Er lopen nog vier partijen als het laatste kwartier van de kampioenschappen editie 2012 ingegaan is, met op bord 21 een fraaie partij waarbij de meeste stukken nog op het bord staan. Terwijl Ben Ahlers op 6½ punten komt na een overwinning op Richard Oranje en Nico Vromans beslissend in de fout gaat tegen Bart van Strien is het positioneel nog totaal onduidelijk in de strijd tussen Ike Tjin A Lien en Hugo van der Laan. De zwarte formatie heeft nog ruim twee minuten, terwijl de witte het dan nog met minder dan 90 seconden moet doen. De gecompliceerdheden brengen beiden in de laatste 30 seconden, waarna de vlag voor wit valt met nog een kwart minuut op de klok voor zwart. Waarmee het net niet de langstdurende partij van de avond is, want iets later beslist John Tan de partij tegen Maurits Bons in zijn voordeel.

Het Persoonlijk Kampioenschap wordt hiermee voor de tweede achtereenvolgende keer met 62 deelnemers afgesloten, is ongekend spannend geweest tot en met de laatste ronde en kent een kampioen in de vorm van Vincent Oudewaal, die zijn ideerijke spel beloond ziet met deze titel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.