Schaken op school

Geweldige successen in Engeland

(Ruim een jaar geleden schreef ik over schaken op school in Engeland.)

Korte samenvatting van een artikel op de site van The Independent:

Schaken maakt een geweldige comeback op basisscholen

Zaterdag, 10 november 2012

Schaken maakt een geweldige comeback op basisscholen – dertig jaar nadat het volledig is geschrapt uit het lesprogramma van openbare scholen.

In de afgelopen twee jaar hebben 175 scholen – inclusief enkele uit de meest achtergebleven gebieden van het land – het schaken opnieuw opgenomen in het lesprogramma. De organisatie achter deze opleving, ‘Schaken op scholen en in buurten (CSC)’, is optimistisch genoeg te denken dat binnen de komende drie jaren het zal uitbreiden naar 1.000 openbare scholen.

De geleerden zijn het erover eens dat het spel een belangrijke stimulans is voor het verbeteren van de concentratie van leerlingen en denken dat het ook gebruikt kan worden in andere vakken – zoals wiskunde – om de vaardigheden te verbeteren.

(…)

Dat is volgens Malcom Pein, directeur uitvoering van CSC, een doorbraak omdat tegenwoordig kinderen nauwelijks bordspellen spelen met hun ouders. ‘Vroeger speelden we monopolie, ludo, allerlei soorten spelletjes, maar vandaag zijn het gewoon computer- en videospelletjes. Schaken viel zeer snel uit de gratie op de openbare scholen, omdat door bezuinigingen in de jaren ’80 bepaalde activiteiten werden geschrapt.’ Het gevolg daarvan was dat schaken afhankelijk werd van vrijwilligers.

(…)

Het oorspronkelijke artikel op de site van The Independent

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.