Alexandre Dgebuadze wint 7e Kreeft Consultancy Toernooi

De in België wonende schaakgrootmeester Alexandre Dgebuadze heeft zaterdag in Bennekom het 7e Kreeft Consultancy Schaaktoernooi gewonnen. In de laatste en zevende ronde van het sterk bezette rapidtoernooi zegevierde de van oorsprong uit Georgië afkomstige schaker over de sterke regionale crack en Fidemeester Erik van den Dikkenberg. Dgebuadze, die in Nederland speelt voor Europoort, kwam door de zege uit op zes punten en werd door de winst onbereikbaar voor de concurrentie.

In denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging (BSV) het toernooi organiseerde, traden niet minder dan 74 deelnemers aan. Door de concurrentie van andere toernooien, zoals in Spakenburg, wat minder dan in 2011. Wel nam vooral de deelname van buiten de regio toe. Zo waren er spelers uit Voerendaal en Brabant en uit de omgeving van Rotterdam. Ook gaven meer titelhouders acte de présence.

Naast grootmeester Erik van den Doel, toernooiwinnaar in 2011 en met zijn rating van 2545 opnieuw favoriet, was ook de Duitse grootmeester Andrey Orlov (2539) weer van de partij. Hij won het toernooi in 2009. Ditmaal meldde zich opnieuw Alexandre Dgebuadze (2560), die in 2010 zegevierde. De Nederlandse grootmeester Maarten Solleveld (2517) nam voor de eerste maal deel. Regionaal kon Veenendaler Stefan Bekker bogen op de hoogste rating, te weten: 2258. Hij zou met plaatsgenoot FM Erik van den Dikkenberg (2201) en Bennekommer Hotze Tette Hofstra (2158) een sterke rol vervullen.

Veel schaaksfeer kon worden geproefd bij het 7e Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi. Alles verliep na de start tijdens de zeven ronden op rolletjes. Het tijdschema werd gemakkelijk gehaald. Fel werd gestreden tijdens de partijen met een bedenktijd van 18 minuten per speler en een toevoeging van 5 seconden per zet. Dat laatste werkte vooral in de tijdnood, waarin bij een gewonnen stand de verliezende partij niet de tegenstander door de klok kan jagen. Ondanks de felle strijd behoefden de wedstrijdleiders Huub Blom en stagiaire Willem van den Akker nergens in te grijpen. Het werd dan ook een heel fijne schaakdag.

Het duurde even voordat er wat tekening in de strijd kwam. Veertien spelers kwamen uit de eerste ronde met winst en na de tweede ronde stonden van de 28 deelnemers in groep A nog vijf spelers op honderd procent. Daar zat niet Maarten Solleveld bij. Hij leverde tegen Mark Agterberg (2071) uit Beuningen een half punt in en mocht daarbij zelfs niet mopperen. Wel stonden Hofstra en Bekker op twee punten. En omdat telkens spelers met gelijke punten elkaar ontmoette, sneuvelde in de volgende ronden de één na de ander ongeslagen speler. Na de derde ronde stond als enige Alexandre Dgebuadze op drie punten. Dat dankte hij aan de zege op Andrey Orlov. Wel zaten Bekker (na een mooie remise tegen Van den Doel) en Van den Dikkenberg er nog bij.

In de vierde ronde werden even klappen uitgedeeld. Solleveld won gemakkelijk dankzij een ver opgerukte vrijpion van Bekker. En Orlov liet Van den Dikkenberg sneuvelen. In een toreneindspel raakte hij pionnen achter. Van den Doel en Dgebuadze vochten een duel tot op het bot uit, waarna de vrede werd getekend. Solleveld en de Belgische speler leidden de dans met elk 3,5 punten. Hofstra kwam er bij via een winst op Tom Bus. En het werd spannender en spannender.

De vier grootmeesters stonden na de vijfde ronde elk op vier punten. Van den Doel en Orlov wonnen hun duel, terwijl Solleveld en Dgebuadze het punt deelden. Van den Dikkenberg en Bekker bleven via winst met een half punt minder dichtbij. Van den Dikkenberg deelde in de zesde ronde een fikse klap uit. Hij won fraai van Solleveld en deed volledig mee om de prijzen. Bekker kon deze stunt niet uithalen tegen Dgebuadze. In een eindspel met lopers van ongelijke kleur, had Bekker een vrijpion. De tijd speelde echter een te grote rol en dus lukte het net niet. Van den Doel en Orlov leverden een keihard gevecht. Het toreneindspel werd remise.

Het kwam aan op de slotronde, waaraan Dgebuadze met vijf punten begon. Van den Dikkenberg, Van den Doel en Orlov hadden elk een halfje minder. Het topduel tussen Van den Dikkenberg en Dgebuadze werd een fraaie strijd. De Veenendaler hield lang gelijke tred en was in het dame-toreneindspel ook niet kansloos. De grootmeester telde echter net iets beter en pakte via de winst ook de toernooizege. Dgebuadze, die behalve in Europoort ook in de Duitse Liga en de Belgische competitie speelt, vond na afloop zijn winst op Orlov in de derde ronde de belangrijkste stap op weg naar de naar de eindzege. ,,Maar ook met de remise tegen Solleveld was ik tevreden.’’

Orlov, spelend voor Voerendaal, eindigde door een zege in de slotronde op Tom Bus met een half punt minder op het conto dan de Belgische winnaar ongedeeld als tweede. Van den Doel verloor in de slotronde van collega GM Solleveld en werd daardoor gedeeld vijfde. Solleveld, die woont in Nijmegen en speelt voor Apeldoorn, eindigde met Dimitri Koudinov uit Veenendaal met vijf punten op de gedeelde derde plaats. Een knappe prestatie van Koudinov, die in de slotronde een sterk toernooi afsloot met een zege op Bekker.. De vijfde tot en met zevende plaats werd gedeeld door Van der Doel, Van den Dikkenberg en Hofstra. Zij scoorden elk 4,5 punten. De ratingprijzen gingen naar de Gaston Merkx uit Valkenburg en Wageninger Martijn Pauw.

Groep B werd sterk gewonnen door Bryan Wijk uit Zaandam. Hij had van de 32 spelers de hoogste rating (1795) en bleef ongeslagen. Alleen Richard Hofman snoepte hem in de vijfde ronde een halfje af. Jan van Elburg, Philippe Friesen, Kees van Dijk, Pim Dik, David Berendsen en Heryberth Damman incasseerden een nul. De tweede plaats werd gedeeld door Pim Dik, David Berendsen, Richard Hofman, Ron Berendsen en Hans van de Weteringh. De ratingprijzen gingen naar Dik en Hofman.

Diederick Vos uit Rhenen zegevierde met 5,5 punten nipt in groep C. Hij bleef Jan van Bodegraven en Jan Hooft een half punt voor. Vos speelde in de laatste ronden remise tegen vader Harry en werd daardoor onbereikbaar voor de concurrentie. Ook al omdat zijn grootste belager Joop Michel verloor van Van Bodegraven. Michel werd met 4,5 punten vierde. De ratingprijzen waren voor Harry Vos en Geurt van Veenendaal uit Rhenen.

Foto’s:

Veel bekijks bij het beslissende duel tussen Fidemeester Erik van den Dikkenberg en grootmeester Alexandre Dgebuadze

Het hoogtepunt in het gevecht tussen Fidemeester Erik van den Dikkenberg en grootmeester Alexandre Dgebuadze (rechts) nadert.

Het moment! Erik van den Dikkenberg (links) feliciteert grootmeester Alexandre Dgebuadze met zijn zege in de partij en het toernooi

Vijf spelers eindigde in groep B op een gedeelde tweede plaats. Rechts Edenaar Hans van de Weteringh.

Volle bak met schakers in denksportcentrum de Commanderij tijdens het 7e Kreeft Consultancy Schaaktoernooi BSV

Uitslagen: zie www.bennekomsesv.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.