Schaakfestival Groningen

Over enige tijd zal rond de kerstdagen de blik van de Nederlandse schaakwereld weer gericht zijn op het jaarlijkse schaakfestival in Groningen. Dit jaar is een bijzondere editie. Vanaf 1963 vindt elk jaar een internationaal schaaktoernooi plaats in de stad Groningen.

Wat ooit begon als een schaaktoernooi voor de sterkste jeugdschakers van Europa, met onder andere de latere wereldkampioen Anatoli Karpov als winnaar, is in de loop van de jaren geëvolueerd naar een internationaal toernooi waar plek is voor zowel sterke internationale grootmeesters, clubschakers als huisschakers van alle leeftijden. Wel is de nadruk op de jeugd altijd blijven bestaan en dat is terug te zien in de deelname van vele Nederlandse jeugdkampioenen, die gezamenlijk onder leiding van de talentrainers en -begeleiders van de KNSB op het hotelschip “De Mars” verblijven en andere jeugdige talenten.

De organisatie heeft zijn uiterste best gedaan, ondanks de economische tegenwind, om van de 50e editie een bijzonder toernooi te maken. Naast het traditionele Open Grootmeestertoernooi en de diverse amateurtoernooien vinden er verschillende bijzondere schaakactiviteiten plaats.

Allereerst zal de Euwe-ring, tijdens een bijzondere bijeenkomst op 19 december, in Groningen worden overdragen. De huidige drager Genna Sosonko zal deze ring, die symbool staat voor grote verdiensten voor de Nederlandse schaaksport, overhandigen aan zijn zelf gekozen opvolger.

Er vindt die avond tevens een forum plaats, waarbij de betekenis van het schaken voor (de opleiding van) de jeugd centraal staat en een relatie zal worden gelegd met de voor Groningen belangrijke thema’s als “Energie” en Healthy Ageing.

Als blikvanger wordt de University of Groningen Chess Challenge georganiseerd tussen grootmeester en tweevoudig Nederlands kampioen John van der Wiel en het jonge Groningse talent Jorden van Foreest. In een match van vier partijen zal moeten blijken of het 13-jarige talent al is opgewassen tegen de ervaren grootmeester die in 1979 in Groningen Europees jeugdkampioen werd.

Voor de jongere jeugd vindt op 23 december het 1e Gronings kampioenschap Raindropchess plaats. Raindropchess is een laagdrempelige variant op het gewone schaak om jonge kinderen op een eenvoudige manier kennis te laten maken met het spel. Ook is er op 27 december nog een Grand Prix-jeugdtoernooi met de klassieke regels. Tenslotte zal John van der Wiel het schaakfestival op 30 december eindigen met een simultaan tegen prominente Groningers.

Alle activiteiten, behalve de op de uitnodiging toegankelijk uitreiking van de Euwe-ring, vinden plaats in het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool, Blauwborgje 16 in Groningen

Meer informatie over onder andere tijden deelname en tijden kunt u vinden op schaakstadgroningen.nl of is te verkrijgen bij de toernooidirecteur Jan Colly (06-54251546 of )

2 Reacties

  1. Avatar
    Maaike Keetman 14 november 2012

    Ik ben benieuwd welke talen de trainers me dan gaan leren…

  2. Avatar
    Dimitri 14 november 2012

    Frans, Engels, Spaans, Schots, Italiaans, Hollands, misschien zelfs Catalaans, afhankelijk van de tegenstander :)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.