Utopie en werkelijkheid

Op 1 december komt de Bondsraad weer bij elkaar. De Bondsraad is het hoogste orgaan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, waarin de vertegenwoordigers van de regionale bonden namens de Nederlandse schakers het bestuur controleren. In het verleden heeft hij vaak zijn tanden laten zien. Besturen kregen dan op hun kop, zagen hun begrotingsvoorstellen stranden op een grimmige afwijzing en voelden zich in sommige gevallen genoodzaakt op te stappen. Want zo is het leven van een verenigingsbestuurder in Nederland: je loopt je een jaar lang het vuur uit de sloffen, maar je kunt op een regenachtige achternamiddag maar zo bij het oud vuil worden gezet.

Op 1 december wordt de begroting voor volgend jaar besproken. Altijd spannend, en dit jaar helemaal. Er moet flink bezuinigd worden, omdat de contributie-inkomsten dalen en een groot deel van de subsidie van sportkoepel NOC*NSF wegvalt. De Noord-Brabantse Schaakbond heeft, traditiegetrouw, al laten weten dat de contributie niet verhoogd mag worden, maar dat er bezuinigd moet worden op het bondsbureau. Zij staat niet alleen. Het is verstandig om te kijken naar de overheadkosten als de organisatie krimpt en de inkomsten structureel afnemen. In de HSB bestaan twijfels over het rendement van het ledenwerfteam, een groepje enthousiastelingen dat te hulp kan worden geroepen door de verenigingen. Maar levert dat meer nieuwe leden op dan wanneer die verenigingen op eigen houtje aan de slag waren gegaan? Wegen de eventuele extra leden op tegen de kosten van het ledenwerfteam?

Het bondsbestuur is tegen bezuinigingen op het bondsbureau. Het stelt een contributieverhoging voor van 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor jeugdleden. Het zou bovendien veel schelen als alle verenigingsleden de verplichte afdracht aan de KNSB betalen. Het bestuur doet daarom ook voorstellen om het verschijnsel van de ‘zwarte leden’ met elan te bestrijden.

De contributie is in de schaakwereld altijd een latente bron van conflict. Op het overdrevene af. In 1955 is de Amsterdamse Schaakbond uit de KNSB gestapt om een meningsverschil over de hoogte van de afdracht. Er zijn echter geen tekenen dat er dit jaar zoiets zal gebeuren. Dat kunnen we ook niet gebruiken.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.