Kacper Drozdowski, een oude bekende bij het WK Jeugd

Op Schaaksite.nl wordt uitgebreid verslag gedaan van de prestaties van de vijf Nederlandse deelnemers aan het WK Jeugd in Maribor, Slowakije. Aan dit WK doet ook een oude bekende van ons mee , de Pool Kacper Drozdowski.

Kacper Drozdowski in 2011

In de zevende ronde in de categorie onder 18 jaar moest onze Benjamin Bok tegen dit Poolse talent en verloor, alhoewel Benjamin een aanzienlijk hogere rating heeft dan Kacper. Hoe deze partij nu precies eindigde is ons (nog) niet helemaal duidelijk. Heeft Benjamin te vroeg opgegeven, was hij in tijdnood, of liep het toch anders?

Wat wel opvalt is dat er in de stand na acht ronden drie Polen bij de eerste tien staan. GM Dariusz Swiercz (2611) staat op de eerste plaats met 7 punten, IM Duda-Jan Krysztof (2456) op de vijfde plaats met 6 punten en FM Kacper Drozdowski (2392) ook met 6 punten op de tiende plaats.

Het Peruaanse talent GM Jorge Cori (2531) staat ook bij de eerste tien en wel op de derde plaats, ook met 6 punten. IM Benjamin Bok (2537) staat met 4 punten op de 45ste plaats. Maar er zijn nog drie ronden te gaan en er kan nog veel veranderen.

Wie is Kacper Drozdowski?

In 2006 werd Kacper Drozdowski (geb. 14-5-1996) jeugdkampioen van Polen in de categorie jongens onder de 10 jaar. Na dit kampioenschap verhuisde het gezin Drozdowski (vader Winicjusz, moeder Renata, Kacper en zijn jongere broertje Konrad (geb. 5-2-2000) naar Nederland (Schiedam). Winicjusz was uitgenodigd deel te nemen aan een internationaal uitwisselingsprogramma voor wetenschappers. Hij nam aan de Technische Universiteit Delft deel aan de ontwikkeling van een ruimtesonde voor een missie naar de planeet Mercurius. Dit was een gezamenlijk project van European Space Agency (ESA), TU-Delft en enkele internationale bedrijven.

Kacper leerde op 5-jarige leeftijd schaken van zijn vader en toen hij zes werd ging hij naar een Poolse schaakclub. Dat hij talent had was opgevallen en hij had het geluk dat de Poolse Schaakbond had besloten echte talenten een persoonlijk schaaktrainer te geven. FM Serhii Shilov uit de Oekraïne werd zijn eerste trainer toen hij 8 jaar werd. Ieder talentje kreeg van de trainer een bijnaam en Kacper werd, met een knipoog naar zijn voornaam, Kacparov genoemd. Na een jaar ging Shilov terug naar de Oekraïne en werd de Poolse IM Zbigniew Szymczak zijn opvolger. In 2007 verhuisde het gezin van Schiedam naar Rotterdam en werden Kacper en Konrad lid van schaakvereniging RSR Ivoren Toren. Dit werd hun eerste schaakvereniging in Nederland.

Kacper hield van voetbal en tennis en hij las veel. Hij was een "kei" in wiskunde en deed graag mee aan wiskundewedstrijden. Kacper had dit jaar een aantal goede resultaten behaald in schaaktoernooien en kampioenschappen in Nederland. In de eerste plaats werd hij in Hengelo Open Nederlands kampioen in de categorie jongens onder de 12 jaar. Op het eerste Leiden Chess tournament scoorde hij 6 uit 9, bij het Open Kampioenschap van Utrecht 4 uit 6, bij het Noteboom toernooi 3,5 uit 6 en hier speelde hij tegen niemand minder dan Friso Nijboer.

In april 2007 nam hij deel aan een simultaan in Den Haag tegen Jan Timman en won zijn partij in 23 zetten.

Hij deed ook mee aan het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB. Hij speelde een uitstekend toernooi en behaalde een gedeelde tweede plaats met een score van 5,5 uit 7! Voor zijn partijen was zeer veel belangstelling. Kacper was toen 11 jaar en had een rating van 2000! Kacper werd uitgenodigd voor het topteam van RSR Ivoren Toren dat uitkwam in de eerste klasse van de KNSB.

Zijn broertje Konrad was ook een enthousiast schakertje. Hij volgde Stap 3 van onze Stappenmethode, een lessysteem dat zij in Polen niet kenden. Tijdens de laatste ronde van Kacper bij het RSB kampioenschap (hij had nog kans op de titel) kwam Konrad zijn ouders melden dat Kacper een pion achterstond maar eeuwig schaak kon geven. Konrad mocht meedoen in de B-groep maar dit was iets te hoog gegrepen voor deze jongeling.

Moeder Renata met haar zoons, op de achtergrond filmt Pa. Foto: Ab Scheel

Moeder Renata was de spil in het gezin Drozdowski. Zij zocht met haar jongens de toernooien uit, verzamelde informatie, verzamelde partijen, etc. Daarnaast begeleidde zij hen bij het huiswerk. De jongens volgden les aan een internationale school. Renata verzorgde ook de website van de Poolse School. Kacper kreeg schaakbegeleiding bij RSR. Kacper deed veel aan zelfstudie met behulp van boeken en de computer.

Carel Vredenborg verzorgde de commentaren bij het RSB kampioenschap. In zijn commentaar bij de zesde ronde schreef hij dat Kacper een modelpartij speelde, in een paardeneindspel terecht kwam en dit op bijna Karpoviaanse wijze uitspeelde. Dit was de aanleiding Kacper het vijfde deel aan te bieden uit de serie van Gary Kasparov "My great predecessors". Het vijfde deel gaat over Viktor Korchnoi en Anatoly Karpov.

RSB voorzitter met Kacper na uitreiking boek van Kasparov. Foto: Ab Scheel

Een jaar later deden ze weer mee aan het PK van de RSB, maar dit werd geen succes te meer daar de Drozdowski’s de laatste twee ronden verstek lieten gaan.

Vrij snel daarna ging de familie weer terug naar Polen en kwam het succesvolle schaakavontuur van Kacper in Nederland ten einde en kreeg het een vervolg in Polen.

2 Reacties

 1. Avatar
  duberry 16 november 2012

  Ja, en het eind van de poolse invasie is nog niet in zicht.

  Zojuist heeft een Poolse op het WK de chinese wereldkampioene verslagen en uitgeschakeld voor de titel.Als het zo door gaat wordt een Poolse wereldkampioene met een rating van iets meer dan 2400.

  Maar hopende dat die hoogblonde parlementariër niets met schaken heeft……

  Duberry

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.