HSB-competitie – 1e klasse A: HSV 1 – Rijswijk 2

We zitten alweer in de tijd dat Sinterklaas in het land is als de eerste wedstrijden in de derde ronde van de spannendste competitie uit de Haagse Schaakbond op het programma staan. Het zesde van DSC ontvangt het derde team van de Westlandse Schaakcombinatie en het tweede van Rijswijk gaat op bezoek in Wijkcentrum Zuiderpark, waar het vlaggenschip van de Haagse Schaakvereniging garant staat voor spektakel op de schaakborden.

De Haagse Schaakvereniging is ongeslagen na gelijke spelen tegen DSC en Botwinnik, terwijl Rijswijk een verloren match diende te incasseren tegen DSC nadat er in de openingsmatch tegen titelkandidaad RVC één matchpunt is meegesleept.

Nadat wedstrijdleider Bert Gerritsma de spelers van instructies voorzien heeft worden de klokken om kwart voor acht aangezet. De gepresenteerde openingen zijn veelzijdig, zodat de borden voor velen interessant zijn om te volgen: Aljechin, Bird, Hollands en verder openingen waar in zeer vroeg stadium afgeweken wordt van een van de hoofdvarianten. Dat belooft veel spektakel.

Tom de Ruiter zit nog in het ritme van het Haags Weekendtoernooi, die hij ongeslagen in de A-groep doorstaan heeft wanneer Wouter Remmerswaal van de thuisploeg hem confronteert met het Hollands. Wouter heeft snel beschikking over een half open f-lijn, nadat er door zwart kort gerokeerd is. Maar dat biedt tevens perspectief voor de witte formatie van de bezoekers. Een combinatie die uiteindelijk een stuk op kan opleveren wordt in werking gesteld en niet weerlegd. Bij een aanval op de zwarte koning staat een loper ongedekt, waarna Wouter kiest voor analyseren en snelschaken. Waarmee de bezoekers op 0 – 1 voorsprong komen.

Doordat er op bord 6 een kwaliteit gewonnen wordt heeft de teamcaptain van HSV de 0 – 2 al ingecalculeerd en mag Jan Eberle niet ingaan op het remise-aanbod van Peter Gaemers, waarmee bord 2 nog een dikke twee uur in de strijd zal zijn. Op bord 4 ontwijkt Hans de Haan de uitnodiging van Hendrik Steffers van de bezoekers de Siciliaanse kant op te gaan, waarna de witte formatie over de koningsvleugel aandringt en de zwarte formatie de velden van de damevleugel tot over de middellijn controleert. Een vroege witte f5 breekt de zwarte pionnenketen open, voordat zwart de kans krijgt te rokeren, terwijl de positie van de witte koning er na korte rokade niet veiliger op wordt. Na een kleine drie kwartier strijd wordt via de Pg4-met-loperschaak-op d4-variant de kwaliteit gewonnen. De aanpak werkt, doordat de zwarte dame paraat staat de schaak te continueren nadat de zwarte loper afgeruild is door een paard. De situatie biedt perspectief voor wits zwarte velden loper die op h6 belandt. Met een witte e5 wordt f6 een prachtig steunveld, maar dat wordt met het opspelen van de f-pion naar f5 geneutraliseerd. Met en passant slaan komt de zwarte dame weer terug op eigen grondgebied, waarna een remisevoorstel van de thuisploeg aanvaard wordt. Na zo’n anderhalf uur strijd staat het ½ – 1½.

HSV-clubkampioen Bert Corneth neemt het op tegen de witte formatie van Tony Goudriaan en krijgt een gepasseerde pion stevig op e4 en dwingt een zwarte loper tot passiviteit. Het tijdsaspect speelt de thuisploeg danig parten, waardoor niet de optimale voortzetting gevonden wordt: wit wint een pion en nog een pion, waarna een zwart tegenoffensief een witte pion de gelegenheid biedt b7 te betreden. Promotie is niet meer te stoppen, waarmee het na een kleine drie uur strijd op ½ – 2½ voor Rijswijk staat.

Op bord 3 weet Hans Hulsof van Rijswijk in een vroeg stadium de mooie zwarte velden loper van Nico Vromans tot afruil te dwingen. Daarmee krijgt wit een paard op de 5e rij, wat na afruil leidt tot een witte pion op de 5e rij, die daarmee wel voorlopig geïsoleerd staat. In een vervolgstrijd waarbij de h-lijn open komt te liggen, krijgt zwart een eerste toren op de 5e rij als voorbereiding om een andere toren en paard op de 7e rij te nestelen. Een witte dame staat dan al op de 6e rij en een toren kan er dan ook nog op de 7e rij bij betrokken worden, met de nodige dreiging. Maar een ondekbaar mat-in-drie-stelling heeft zwart dan al bereikt, waarmee Nico Vromans de achterstand van de thuisploeg verkleint tot 1½ – 2½

Rob van der Holst opent met het rustige b3 tegen Edwin Mulders en wordt in het middenspel geconfronteerd met een zwarte toren op f4 met beide lopers daarachter op f5 en f6 en een paard in hun nabijheid. Derhalve een stevige formatie die de witte formatie uiteen weet te spelen. De oprukkende pionnen op de koningsvleugel brengen vervolgens de witte koning in verlegenheid, waarna de bezoekers tegen elven de 1½ – 3½ kunnen optekenen.

Lex van der Lubbe kiest voor een Bird in zijn partij tegen Jelle Bulthuis, maar wordt opgescheept met een dubbelpion op de c-lijn. Het ontwijken van een volgende dwangzet levert zwart de kwaliteit op, waarna pionnenruil een zwarte loper op de zevende rij brengt. Een witte pionnenopmars over de koningsvleugel is een aandachtspunt voor Jelle maar met tussenzetjes met zware stukken op de helft van de opponent wordt een eerste pion gewonnen. Een belangrijke, want daarmee wordt de zwarte a-pion op a7 een gepasseerde vrijpion. Het witte tegenspel kan de beslissing nog uitstellen, maar na een kleine drieëneenhalf uur strijd is duidelijk dat de matchpunten naar Rijswijk gaan.

Ondertussen gaat de verboden remise zijn vruchten afwerpen, want wit neemt de zwarte formatie stevig onder vuur met vier pionnen op de 4e rij, waar zwart er één zover vooruitgeschoven pion tegenoverstelt. Nadat beide formaties een gepasseerde pion weten te creëeren, levert de strijd om het behoud daarvan de thuisploeg drie zwarte pionnen op. Waarna winst niet meer kan ontglippen en de tussenstand op 2½ – 4½ komt.

Aad Mittertreiner gaat prima om met de Aljechin-aanpak van Frank van den Bos en wint een pion in de opening. De witte formatie compenseert dat door met vroege dameruil zwart uit de rokade te houden en de toren op a8 voorlopig buitenspel te houden. Wit krijgt de d-lijn in handen, maar het beleid de witte stukken vooral op het bord te houden geeft de zwarte paarden de gelegenheid het centrum te beheersen en een eerste voorbereiding tot pionnenopmars te treffen. Zwart creëert een steunveld op d4, waarna de b- en de d-lijn volledig open komen te liggen. Voordat een elementair toreneindspel bereikt wordt doet Rijswijk een remise-aanbod, waarop Aad Mittertreiner duidelijk gemaakt wordt dat hij door moet spelen. Wint nog een pion en heeft uiteindelijk nog drie pionnen, zodra alle witte pionnen geruimd zijn. Waarmee de eindstand na precies drieënhalf uur strijd een 3½ – 4½ is. Geheel in stijl van deze spannende 1e klasse A competitie: een minimaal verschil.

WSC 3 wint met hetzelfde verschil bij DSC 6, waardoor Botwinnik 2 het behoud van de koppositie op 22 november op bezoek bij titelkandidaat RVC in eigen hand heeft. Botwinnik 3 neemt het op 29 november op tegen DD 4.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.