SO Rotterdam laat in Utrecht de winst liggen

De Rotterdammers hebben het tegen Utrecht altijd moeilijk. De Utrechters hebben een homogeen team, met ook een sterke staart. Vorig seizoen verloren we met 6-4 en het jaar daarvoor ontsnapten we met een gelijkspel. Maar nu waren de rollen toch wel enigszins omgedraaid. De Rotterdammers stonden steeds beter, maar vergaten het duel in hun voordeel te beslissen. Martin Martens en Jan Willem v.d. Griendt hadden beslist meer verdiend dan hun nederlagen.

Na een korte remise tussen Dharma Tjiam en Rini Kuijf, volgde nog een remise tissen onze topscorer Bruno Carlier en Menno Okkes. Daarna werd het een spannende wedstrijd waar om ieder punt hard gevochten werd. Eerst kwam er nog een remise tussen Etienne Goossens en Joost Michielsen. Veel gebeurde er niet en de stelling bleef in evenwicht, waarna de spelers tot herhaling van zetten kwamen. De score werd geopend door Vincent Diepeveen tegen Pascal Vandevoort.

Vincent is voor Rotterdam langzamerhand het bete noir geworden. Vorig seizoen won hij van de gm Vitaly Kunin en was de held van de dag, nu won hij weer van een titelhouder. Voor het volgende seizoen moeten we een list gaan verzinnen. In de partij speelde Pascal een voor hem bekende Siciliaanse draak. Maar m.i. taste hij mis met Th8 en e5, met het gevolg dat de witspeler de partij in handen kreeg. Toen zijn dame en toren in het centrum naar binnenkwam, was dat beslissend. De partij van de dag was Luc Winants fraaie overwinning op Jelmer Jens. Een partij welke in aanmerking komt voor de SOS schoonheidsprijs. De solide Jelmer kwam er echt niet aan ten pas. Op de negende ! zet offerde Luc zijn loper op b5, met als gedachtegoed een briljant strategisch positioneel concept. Voor zijn loper kreeg de witspeler 4 pionnen en zijn lichte stukken domineerden de stelling. De witte damepionnen liepen naar voren en zwart probeerde nog een actie op de koningsvleugel, waardoor de witte koning naar e4 opliep. Zwart was gedwongen het stuk terug te geven voor de pion op c7 en kon natuurlijk opgeven.

Bart Michiels aan het eerste bord speelde tegen Chiel van Oosterom. Na de Hollandse opening controleerde wit het centrum, zwart verloor een kwal op a8 en kon met zijn paard door de witte dreigingen op de koningsvleugel deze niet terugwinnen. Na afwikkeling bleef zwart een kwaliteit achter, maar zijn koning stond volledig op de tocht. Op de onderste lijn met de witte dame en over de open h-lijn met de witte toren dreigde er steeds mat of meer materiaalverlies. Uiteindelijk ging zwart oor de vlag, maar dat was slechts een formaliteit. Hiermee kwamen de Rotterdammers op voorsprong, welke zij lang vasthielden. Frans Cuijpers hield remise tegen Martijn Dambacher. Wit kreeg na de opening het initiatief en het zag er even dreigend uit met een met de witte stukken; Dh5, Pg5, Lh7. Zwart werd actief op de damevleugel en een toren kwam op visite bij wit. Verder met een actieve centrale zwart dame en een pion op d4, kwam de partij weer in balans. Na de afwikkeling naar het eindspel stond er nog wel een lastige witte pion op f7, maar toen ook die onschadelijk was gemaakt, werd de vrede getekend. Karel van der Weide zorgde voor het vijfde Rotterdamse punt door een overwinning op Jaap Houben. Wit kwam prettig uit de opening en zijn stukken stonden actief opgesteld. Karel offerde een pion op b5 en opende de stelling hetgeen resulteerde in een beslissende kwaliteitswinst. De zwartspeler spartelde nog lang tevergeefs tegen, maar langzamerhand kreeg wit na materieel ook steeds meer positioneel overwicht. Tenslotte kwamen de witte torens op de beruchte 7de rij binnen en was het punt binnen.

Inmiddels was het in de nog twee resterende partijen niet helemaal naar wens gegaan voor de Rotterdammers. In een partij waar niet veel aan de hand was, ondernam Jan Willem v.d Griendt nog een winstpoging tegen Hans Klip. In zijn tijdnood verloor hij echter de controle en verloor op de damevleugel onnodig twee pionnen. In het toreneindspel won hij ze wel weer terug, maar inmiddels had wit met zijn toren op de zwarte koningsvleugel ook wat pionnen opgepeuzeld. De ervaren Hans had dan ook geen moeite om het eindspel met twee tegen een pion en een afgesneden zwarte koning rustig uit te schuiven. De laatste beslissing viel in de partij tussen Martin Martens en Robin Swinkels. Dit was een vreemde partij, de zwarte dame ging op avontuur en toen deze op de 21ste zet geruild werd, had deze dame maar liefst 11 zetten gedaan. Wit had een kwaliteit gewonnen, maar de zwarte dame had onderweg ook 3 witte pionnen opgegeten. Al die dame zetten waren er ook debet aan dat de gehele zwarte damevleugel nog in de beginstand stonden. Zwart ging aan het werk om zijn stukken te ontwikkelen en wit werd gevaarlijk op de h-lijn. De stelling was erg onduidelijk, bovendien had de witspeler het ook erg moeilijk met zijn tijd. Met letterlijk nog 1 seconde werd de tijdcontrole gehaald. Wit had een vrije g-pion en zwart probeerde met zijn vrije a en b pionnen naar voren te gaan. De witte toren kwam op de h-lijn naar binnen en de witte koning probeerde via de centrale velden naar binnen te komen. Op het eind lukte het de witspeler, alles op letterlijk 1 tempo verschil, beslissend met zijn g-pion ondersteund door zijn koning en toren, de zwarte koning te overmeesteren.

De volgende wedstrijd wacht ons een zware wedstrijd tegen het sterke team uit Apeldoorn.

Gedetailleerde uitslag:

Bord Utrecht SO Rotterdam Uitslag

1. Chiel van Oosterom Bart Michiels 0 – 1

2. Martijn Dambacher Frans Cuijpers ½ – ½

3. Jelmer Jens Luc Winants 0 – 1

4. Robin Swinkels Martin Martens 1 – 0

5. Jaar Houben Karel v.d. Weide 0 – 1

6. Vincent Diepeveen Pascal Vandevoort 1 – 0

7. Menno Okkes Bruno Carlier ½ – ½

8. Hans Klip Jan Willem v.d. Griendt 1 – 0

9. Joost Michielsen Etienne Goossens ½ – ½

10. Dharma Tjiam Rini Kuijf ½ – ½

Totaal 5 – 5

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.