ESG Dr. Max Euwe en DD verrassen (4e ronde)

En Passant heeft in de meesterklasse nu niet alleen de meeste matchpunten, maar ook de meeste bordpunten. Roeland Pruijssers en Oscar Lemmers hebben in de hoogste klasse als enigen vier uit vier. In de eerste klassen hebben ESG Dr. Max Euwe en DD enigszins verrassend als enigen acht matchpunten. In de tweede klassen heeft SISSA (in 2A) de kop overgenomen van Caïssa Eenhoorn en heeft DSC Delft (in 2C) maar liefst drie punten voorsprong op de nummer twee. Hier weer enkele opvallende resultaten in vogelvlucht.

Meesterklasse

Een paar keer ging En Passant met de hakken over de sloot, maar in Tilburg tegen De Stukkenjagers werden eindelijk de benodigde bordpunten binnengehaald. De uitslag van 7,5-2,5 was dit seizoen in de hele klasse pas twee keer eerder gehaald (door Rotterdam en Voerendaal), een hogere nog niet. Vorig seizoen kwam die uitslag in de hele competitie slechts drie keer voor, maar wel ook een keer 8-2: SO Rotterdam-HSG. De tijden van monsterscores lijken achter ons te liggen.

Accres Apeldoorn blijft En Passant goed volgen. Het won voor de derde keer met 6,5-3,5, deze keer van Kennemer Combinatie. Apeldoorn heeft de onderlinge wedstrijd al verloren, maar kan met een lichter programma zomaar profiteren van een eventuele misstap van En Passant.

Roeland Pruijssers (Apeldoorn) won van Christov Kleijn, Oscar Lemmers (Voerendaal) won van Tom Verhoeven. Beiden hebben nu als enigen 4 uit 4. Spelers met 3,5 uit 4:

Bruno Carlier (SO Rotterdam), Sipke Ernst (Groninger Combinatie), Benjamin Bok (HMC Calder) en Vyacheslav Ikonnikov (En Passant).

Anish Giri (En Passant) heeft 3 uit 3.

Eerste klassen

In 1A had ESG Dr. Max Euwe de eerste drie wedstrijden gewonnen, maar wel tegen de ploegen die nu op de laatste drie plaatsen staan, waaronder het eigen tweede team. De overwinning (5,5-4,5) vorige week op het altijd sterke Purmerend maakte meer indruk. De Tukkers zijn nu echt kandidaat voor promotie. Philidor Leeuwarden (winst op Groninger Combinatie 2) en Zukertort Amstelveen (winst op De Toren Arnhem-VSV) lijken de enige andere kandidaten. Alle wedstrijden tussen deze drie moeten nog gespeeld worden.

Sopsweps’29 leed een opvallende nederlaag (6,5-3,5) tegen promovendus Soest, die nu zevende staat met de onderste drie nog op het programma.

In 1B is het aloude Koninklijk ’s-Gravenhaagsch Schaakgenootschap Discendo Discimus uit 1852 (ook wel bekend als DD) de enige die acht punten heeft. Het heeft echter gespeeld tegen de vier ploegen die op dit moment de laatste vier plaatsen bezetten. Op een punt achterstand volgen LSG en Wageningen VLG Advocaten en een punt daarachter HWP Sas van Gent. Ik blijf LSG als kampioen tippen. De kracht van de Leidse ploeg bleek in de wedstrijd tegen Charlois Europoort. Voor de Rotterdammers wonnen Erik van den Doel en Mher Hovhanisian op de hoogste twee borden, maar LSG is sterk over de hele breedte en won met 6-4.

Opvallend in deze poule: na vier ronden zijn er nog drie ploegen met nul punten: Paul Keres, Charlois Europoort en Amersfoort.

In de twee eerste klassen heeft niemand meer 4 uit 4. Een score van 3,5 uit 4 hebben:

Pieter Hopman en Dimitri Reinderman (beiden Purmerend), Tobias Kabos en Christopher Brookes (beiden Amstelveen), Eddie Scholl en Auke van der Heide (beiden Philidor Leeuwarden), Jan Timman (Wageningen), Hans Groffen (HWP Sas van Gent), Peter Lombaers (Paul Keres), John van der Wiel en Melchior Vesters (beiden DD).

Tweede klassen

Topfavoriet SISSA heeft in 2A met een 6-2 zege op Caïssa 3 de kop overgenomen van Caïssa-Eenhoorn, dat met 4,5-3,5 verloor van Utrecht 2. Utrecht had eerder met 7-1 verloren van SISSA en krap gewonnen van twee degradatiekandidaten en mag dus zeker spreken van een stuntje. Gemiddeld had Caïssa-Eenhoorn 106 Elo-punten meer dan Utrecht, maar er zaten toch geen uitslagen tussen waarvan ik ondersteboven viel. Opvallend bij Utrecht 2: de 14-jarige Tycho Dijkhuis was de jongste speler, de 51-jarige André Bouwmeester de één na jongste. De 69-jarige Arend van Oosten en Pieter de Groot wonnen beiden hun partij.

In 2B won ASV met 5-3 van medekoploper De Wijker Toren. Hierdoor schoof Caïssa 2 (6,5-1,5 tegen DSC Delft 2) door naar de tweede plaats. Onderin was de overwinning (4,5-3,5) van Sliedrecht op Kennemer Combinatie 2 belangrijk. De Kennemers zijn nog puntloos en hebben al verloren van de nummers negen en acht.

Maar liefst drie punten staat DSC Delft in 2C al voor op de nummer twee, terwijl de ploeg de nummers drie en vier al heeft verslagen. De ploeg won met 5,5-2,5 van HMC Calder 2 en lijkt regelrecht op promotie af te stevenen.

Ook Venlo in 2D heeft met zeven punten een riante voorsprong op de nummer twee (UVS met vijf punten), maar moet de nummers twee en drie nog bestrijden. Op de laatste plaats staat het ooit roemruchte Eindhoven, dat daarmee kandidaat is voor een pijnlijke tweede degradatie op rij.

4 uit 4: Daan Zult en Gilbert Vrancken (Caïssa-Eenhoorn), Wouter van Rijn (ASV), Marco Gaehler (DSC Delft) en Ololi Alkhazashvili (Venlo).

3 uit 3: Arend van Oosten (Utrecht 2), Rob Konijn (De Waagtoren), Aran Kohler (VAS), Loek van Wely en Erik-Jan Hummel (beiden SISSA), Stefan Docx (De Pion) en Bram van der Velden (DSC Delft).

Derde klassen

Na de derde ronde waren er negentien spelers met 3 uit 3, nu zijn er nog maar acht spelers met 4 uit 4:

Jim Klinge (DSG Pallas), Stefan Bekker (Het Kasteeel), Jan Evengroen (Messemaker 1847), Sten Goes (Woerden), Machiel Moes (ZSC-Saende 2), Ilias van der Lende en Wim Eveleens (beiden Santpoort) en Evert Leeuwenburgh (Oegstgeest’80).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.