Andrew Mensing winnaar Pathena 2012

Medisch Centrum Blakeburg in Rotterdam was opnieuw de locatie waar de slotdag van het Pathena Jeugdschaak Invitatietoernooi werd gehouden. Andrew Mensing is degene die zich van de 12 gladiatoren winnaar mag gaan noemen van Pathena 2012. Hij was degene die in de laatste ronden zijn zenuwen in bedwang hield en in een rechtstreeks duel met een andere kanshebber Wang Yang de sterkste bleek.

Het toernooi had geen mooiere slotronde kunnen hebben. 4 deelnemers stonden na 4 finaleronden aan kop. Naast Andrew en Wang waren dit Adrian Mensing en Ricky Schaap. Geen van hen wist echter in de laatste ronde te winnen en daardoor waren ook geen snelschaakpartijen noodzakelijk. Andrew was onbetwist de sterkste. Na 8 dagen schaken en 16 ronden gespeeld te hebben, werden uiteindelijk de prijzen uitgereikt. Talentcoach van de Nederlandse Schaakbond, Dolf Meijer reikte de grote wisselbeker uit aan Andrew, terwijl Wang, Adrian en Ricky het prijzengeld voor de tweede en derde plaats deelden.

In Poule 2 was het minder spannend, maar viel de beslissing in de partij tussen Lola den Dunnen en Jorik Klein. Jorik moest winnen om gelijk met Lola te komen, maar Lola was in het eindspel de beste en werd dus eerste in Poule 2. Bart Dubbeldam en Jorik Klein werden tweede en derde en gingen ook met geldprijzen naar huis.

De organisatie van Pathena kijkt samen met de deelnemers, begeleiders, ouders en supporters terug op een mooi toernooi. Er zijn mooie, spannende partijen gespeeld, terwijl de spanning vaak te snijden was. De deelnemers hadden steeds goede voorbereidingen getroffen en hebben enorm veel ervaring opgedaan in het spelen van lange partijen. De RSB talenten zijn hard aan het groeien en dat is ook op landelijk niveau te merken.

In 2013 gaat Pathena door. Niet alleen met een hoofdgroep, waarbij opnieuw 12 talentvolle jeugdspelers zullen gaan strijden (waarvan een deel van het deelnemersveld van 2012 opnieuw zal aantreden, aangevuld met enkele andere jeugdtoppers), maar er komt ook een tweede groep van 12 talenten, die wellicht de komende jaren in de hoofdgroep kan gaan spelen. Deze groep zal in de ochtenden gaan spelen. De totale groep zal in 2013 niet alleen bestaan uit RSB talenten, maar ook vanuit andere bonden is belangstelling getoond, zodat er diverse talenten van andere bonden ook uitgenodigd zijn of zullen worden. Op dit moment is de organisatie bezig om het deelnemersveld voor 2013 compleet te maken, waarbij de eerste namen de komende weken bekend gemaakt zullen worden. Tijdens het jaarlijkse Klim Op toernooi op 22 december in Capelle aan de IJssel hoopt de Pathena organisatie de loting te verrichten voor de eerste speelronde begin februari in 2013.

Voor alle uitslagen, foto’s en verslagen: www.pathena.nl. Daarnaast zijn wij te volgen via Twitter (twitter.com/PathenaSchaak) en Facebook (www.facebook.com/pathena.schaak). Via Facebook zullen de komende weken ook de deelnemers bekend worden gemaakt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.