Het 30e Waling Dijkstra Rapidtoernooi

De Gysbert Japixcszaal in het Tresoargebouw was zaterdagmiddag bijzonder goed bevolkt met 72 schakers en schaaksters, en dat ondanks de hinderlijke concurrentie van een weekendtoernooi in Assen en natuurlijk ook van Sinterklaas. Er was zelfs nog een drietal buitenlanders op het toenooi afgekomen, een Griek die naar de prachtige naam Patsalias Lazarides luisterde, de Duitse IM Ilja Schneider en zijn petdragende reisgenoot Alexander Izrailev, van Russische origine. Schneider was niet de enige titeldrager, want ook IGM Sipke Ernst, winnaar van de laatste twee Waling Dijkstra rapidtoernoooien en tevens de grote favoriet, was van de partij. En verder nog IM Piet Peelen en onze eigen Migchiel de Jong.

Verheugend veel jeugdspelers waren er ook. Van hen speelden de de 13-jarige Groninger Jorden van Foreest, die reeds een rating van 2298 achter zijn naam heeft staan en de een jaar jongere Anna-Maja Kazarian (1984) in de A-groep. Vaste sponsor Waling Dijkstra jr. had zijn dochter meegenomen om het toernooi te openen en daarna kon het festijn beginnen.

In de A-groep toonden Ernst en Schneider zich duidelijk sterker dan de rest van het veld. Zij ontmoetten elkaar in de 4e ronde en toen de Duitser overtuigend als winnaar uit de strijd kwam, was Sipke genoodzaakt in de achtervolging te gaan. Twee ronden verder had hij de schade echter al weer ongedaan gemaakt, want Schneider remiseerde in die ronden met Piet Peelen en door middel van een vriendenremise met reisgenoot Izrailev.

In de 8e ronde leek Migchiel op weg Schneider te verslaan, maar Migchiel had duidelijk zijn dag niet en uiteindelijk moest hij het punt toch aan zijn tegenstander laten. Zo gingen Ernst en Schneider na negen ronden gezamenlijk met de prachtige score van 8 uit 9 over de finish.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.