SGS-bestuurder Louis Hijweegen overleden

De Stichts-Gooise Schaakbond is in rouw gedompeld na het plotselinge overlijden van Louis Hijweegen. Zaterdag tijdens een toernooi in Woerden werd hij onwel, waarna in het ziekenhuis bleek dat hij een ernstige hersenbloeding had gekregen. Dinsdagmorgen overleed hij, 59 jaar oud.

Louis Hijweegen was tot oktober 2011 elf jaar bestuurslid van de SGS. Al die tijd was hij competitieleider, wat bij zijn afscheid ‘de meest veeleisende bestuursfunctie’ werd genoemd. Daarnaast, tegelijkertijd, was hij zes jaar jeugdleider. Je mag hem in die periode gerust de grootste zwoeger binnen het SGS-bestuur noemen. Logisch dat hij bij zijn afscheid werd benoemd tot erelid. Toen geen opvolger voor hem werd gevonden… liet Hijweegen zich verleiden zijn taak als competitieleider dan maar te blijven vervullen.

Lange tijd was Hijweegen jeugdleider bij de schaakclub Doorn-Driebergen. Later richtte hij in zijn woonplaats Wijk bij Duurstede de schaakclub Doredenkers op, een club die eerder had bestaan maar was opgeheven. Jan Jaap Janse, voorzitter van Paul Keres, op het forum van Utrechtschaak: “Die club bestond al een tijdje niet meer, maar Louis ging gewoon aan de slag en had in no-time een bloeiende vereniging staan. Met de nodige huisschakers, iets wat andere bestuurders vaak proberen maar waar ze zelden in slagen.”

Louis Hijweegen was een opvallende verschijning, met zijn karakteristieke walrussnor en vaak, zoals op deze recente foto op zijn clubsite, een van zijn schakende dochters aan zijn zijde.

Maar hij was wel een rustige man, die waarschijnlijk meer organiseerde dan zelf speelde. Menigeen zal hem ook zijn tegengekomen als arbiter bij wedstrijden in de KNSB-competitie.

In Wijk bij Duurstede organiseerde Hijweegen jaarlijks het Kromme Rijn Toernooi, een toernooi dat in het Utrechtse zeer populair is. Dat staat voor aanstaande zaterdag op de kalender. Of het doorgaat, is op dit moment nog niet bekend. Op diezelfde dag wordt Louis Hijweegen begraven. De Stichts-Gooise Schaakbond is een van zijn grote werkers kwijt.

Louis was ook een familieman, hier met kinderen en kleinkind (foto Ab Scheel)

3 Reacties

  1. Avatar
    AbScheel 05 december 2012

    Geschokt door dit bericht.

    Een vriendelijk en goed mens is niet meer, vele zullen hem missen, waaronder ik. Sterke aan zijn familie in deze moeilijke tijd.

    Ab Scheel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.