Eindspelstudies 41 – De hand in eigen broek steken

website

E-mail:

Hierbij de 41ste aflevering van deze rubriek voor Schaaksite uit mijn database.

  • De vierde versie van de database bevat 76.132 eindspelstudies
  • Het is de beste en grootste database van eindspelstudies ter wereld
  • De database bevat driekwart van alle ooit gecomponeerde studies
  • De database is in standaard pgn-format en leesbaar voor gangbare schaakprogramma’s


Een oud-collega van mij was verzot op spreekwoorden en gezegden. Hij was ook een tikje verstrooid waardoor er soms wat misging. Na verloop van tijd besloot ik van diens uitspraken een lijstje bij te gaan houden. Helaas is dat een kleine twintig jaar later inmiddels zoekgeraakt, maar gelukkig weet ik er nu nog een paar uit het geheugen te reproduceren: “Je weet nooit hoe een koe een half ei vangt”, “De vader is de moeder van de gedachte” en mijn favoriet: “De hand in eigen broek steken”.

Tot mijn eerste schoorvoetende eindspelstudies op een internationaal podium behoort de volgende:

H. van der Heijden

Springaren 1997

De stelling ziet er nogal remiseachtig uit, maar verrassenderwijs is wit na 1…Kg6 toch in flinke problemen omdat zijn loper verloren dreigt te gaan. 2.Td6 Te8 3.Lf8!

Nu lijkt het gevaar al bezworen, maar na 3…Kf7 – hetgeen ik trots een switchback noemde; de studieredacteur van het Zweedse blad, de beroemde Alexander Hildebrand was not impressed – moet de loper ook weer terug het cachot in. 4.Lh6. Met 4…Tg8 dreigt zwart vervolgens met 5…Tg6 de loper te veroveren.

Wit ontsnapt ternauwernood: 5.Tb6! Niet 5.Tc6? Rg6 6.Rc7+ Kg8 en c8 is gedekt. 5…Tg6 6.Tb7+ Kf6 7.Th7 Tg8

En nu weer even zorgvuldig 8.Tc7! Kg6 9.Tc6 Te8 10.Lf8 met positionele remise (of 10…Txf8 11.Txe6+).

Daar was ik trots op! Helaas vond een Zweedse componist, Axel Ornstein, een lek: 3…Kf6 4.Lh7 Th8 5.Lxg5+ Kxg5 6.Txe6 Txh2 en dit wel zeer remiseachtig uitziende eindspel blijkt net verloren vanwege het feit dat de witte koning zich in Timboektoe bevindt: 7.Kb5 Tf2 8.Kc3 Tf3 9.Te5+ Kf6 10.Kd4 Txg3 11.Ke4 – te laat Terug in Oegstgeest: 11…Tf3 wint.

De enige oplossing leek het bijplaatsen van wat materiaal. Ik bedacht ook nog een inleiding om wit aan zet te brengen.

H. van der Heijden

3e eervolle vermelding Springaren 1998

Met wat blosjes schaamrood op de wangen probeer ik u even door die inleiding heen te loodsen: 1.Txd3 Tb8 2.Txd4 en we hebben nu de oorspronkelijke beginstelling op het bord – met een extra pion op c2. De cook gaat niet langer op, en de oplossing verloopt volgens plan: 2…Tg6 3.Td6 Te8 4.Lf8 Kf7 5.Lh6 Tg8 6.Tb6! Tg6 7.Tb7+ Kf6 8.Th7 Tg8 9.Tc7! Kg6 10.Tc6 Te8 11.Tf8 remise.

Maarten de Zeeuw schreef mij een brief waarin hij zijn twijfels uitte over de correctheid van deze studie. Ja heus, het is al een tijdje geleden dat we in Nederland nog brieven aan elkaar schreven. Mijn computertje kon destijds nog geen uitsluitsel geven; gelukkig had ik weer voldoende gespaard voor een nieuwe monstertje. Maar ook die kwam er niet uit (ik bedoel natuurlijk dat ik hoopte dat ‘ie dacht dat de studie toch klopte) en de brief belandde weer onderaan een stapeltje. Zo gingen de jaren voort. Nu dat ik vanwege de aanstaande nivellering het voorlopig nog wel even met mijn huidig apparaatje zal moeten zien uit te zingen en die nog steeds geen definitieve oplossing heeft gevonden steek ik de hand maar in eigen broek:

Maarten vroeg zich af waarom wit hier niet 8.Lf8 speelt. De bedoeling was dat dit zou falen op 8…Lc8 met kwaliteitswinst. Dat lijkt gemakkelijk gewonnen: de vader is de moeder van de gedachte! Maar die verdraaide extra c-pion is een boosdoener. Na bijvoorbeeld 9.c4 Ke5+ 10.Ka7 Bxb7 11.Kxb7 Kd4 12.c5 Kd5 13.Kc7 Ra6 14.Be7 Ra7+ 15.Kd8 Rb7 16.Bd6 Rh7 17.Ke8 Ke6 18.Kd8 Rxh2

heeft zwart de h-pion opgepikt. Wit kan niet zoveel, en moet bedacht zijn op een zwarte ruilactie op c5, gevolgd door een koningssprintje naar g3. Maar na:

19.Kc7 Kd5 20.Kd7 Rc2 21.Ke7 Rf2 22.Kd7 Rf6 23.Kc7 Rf7+ 24.Kd8

zit mijn computer virtueel met de handen in het haar. Je weet nooit hoe een koe een half ei vangt.

Alle fragmenten via de viewer:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.