Robin van Kampen wint in Londen

Robin van Kampen heeft weer een toernooi gewonnen. In de schaduw van de groten, die in de London Chess Classic aantraden, won hij het London Open samen met Hrant Melkumyan uit Armenië. De Bussumer heeft al heel wat toernooizeges op zijn erelijst staan, maar de laatste was wel een jaar geleden. Zijn resultaat in Londen doet hem op de Nederlandse ranglijst stijgen van de gedeelde tiende naar de ongedeelde negende plaats.

In oktober was Robin van Kampen in Londen als secondant van Anish Giri, die daar deelnam aan het grand-prixtoernooi. Bij die gelegenheid wist hij mooie condities los te krijgen voor het open toernooi van de afgelopen week. Hij was de nummer drie op rating, achter Melkumyan en de Schot Jonathan Rowson. Bij een open toernooi, onvoorspelbaar als het is, is dat echter zeker geen garantie voor een goed resultaat. Van Kampens score van zes overwinningen en drie remises is een fraaie prestatie, wat ook tot uiting kwam in de Elo-winst van tien punten. Na een start van vijf uit zes volgde in de zevende ronde een remise tegen de uiteindelijke medewinnaar. Daarna won Van Kampen zijn laatste twee partijen. Als u in de eindstand op zijn naam klikt, ziet u de gedetailleerde uitslagen.

In 2011 won Van Kampen van juli tot december vier toernooien: Dortmund (Helmut Kohls), Haarlem (BDO), Hoogeveen (Univé) en Amsterdam (Euwe-vierkamp). Dat was nota bene in het examenjaar van zijn school. Nadat hij dit jaar zijn vwo-diploma haalde, speelde hij in het HSG Open en het Nederlands kampioenschap niet heel opvallend. In een open toernooi in Griekenland werd hij gedeeld vierde, bij het wereldjeugdkampioenschap kwam hij niet in de buurt van het podium. In Hoogeveen werd hij gedeeld derde, maar bij al die gelegenheden schommelde hij met zijn prestaties zo rond zijn eigen rating. Geen bijzonder begin van zijn jaar als profschaker. Het succes in Londen kon hij dus goed gebruiken en hopelijk krijgt dat een vervolg in Groningen en Wijk aan Zee.

Op de Nederlandse ranglijst stond Van Kampen per 1 december samen met Jan Timman op de tiende plaats. Door zijn tien Elo-punten winst passeert hij Erik van den Doel en staat hij negende. Robin van Kampen lijkt definitief een Nederlandse topschaker te zijn geworden. Alle reden om zijn resultaten in dit schaakjaar op de voet te volgen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.