Apeldoorn boekt een belangrijke overwinning op Rotterdam

Het begin van deze belangrijke wedstrijd verliep uiterst rommelig. Een auto met drie Belgische spelers was bij Antwerpen komen vast te zitten en stond anderhalf uur stil omdat er een verkeersongeval had plaatsgevonden. In onderling overleg met de teams en de arbiter begon de wedstrijd derhalve een uur later.

Blijkbaar waren de Rotterdammers meer van slag dan de Apeldoorners, want het ging al snel helemaal mis. Pascal Vandevoort maakte een enorme blunder: in plaats van 18. Ke2 speelde hij 18. Dxa7 en verloor daardoor have en goed. Ilja had een gemakkelijke middag. Castaneda speelde veel te frivool, kwam met zijn koningspionnen naar voren en liet zijn zwarte koning alleen achter. Ook 17. Pg7 was geen beste zet en Maarten Solleveld profiteerde optimaal en eindigde de partij met de fraaie slotzet 26. d6, met stukwinst of anders mat. Tevens was er nog een snelle remise tussen Arthur van de Oudeweetering en Etienne Goossens. Deze klap kwamen de Rotterdammers niet meer te boven.

Martin Martens kwam er tegen good old Alexander Kabatianski ook niet aan te pas. De witspeler offerde een pion en kreeg een geweldig initiatief en winnende stelling. De zwarte damevleugel was onderontwikkeld en de centrale zwarte koning stond zo gevaarlijk, dat de zwartspeler gedwongen werd de kwaliteit te offeren. Daarna wikkelde Alexander professioneel af, naar een gewonnen eindspel. In het verre middenspel offerde Jan Willen v.d. Griendt een stuk voor twee pionnen, waarvan slechts zwart van profiteerde. De zwarte d-toren ondersteund door zijn paard kwamen actief de witte stelling binnen en daarmee beslissend materieel winnend, zodat ook Sjef Rijnaarts een punt meenam naar Apeldoorn. Aan het eerste bord wilde Lubomir Ftacnik niet een hoofdvariant spelen tegen Roeland Pruijssers. Hij overzag echter de zeer sterke witte voortzetting 14. Ta5, hij kwam daarna steeds een tempo tekort. Verloor een pion en kreeg onvoldoende compensatie. De witspeler speelde dit alles zeer goed en wist tenslotte ook de laatste zwarte angel (de e-pion) te neutraliseren. Het resulterende eindspel was natuurlijk verloren voor zwart. Daarmee heeft Roeland de zeer fraaie score van 5 uit 5!

De twee Rotterdamse topborden stonden allebei duidelijk beter, maar slaagden er niet in te winnen. Het leek er zondermeer op dat Luc Winants winnend voordeel had tegen Sebastian Siebrecht. Twee mooie witte vrijpionnen op de a- en b-lijn leken veelbelovend. Maar de Duitser wist in het eindspel alles te neutraliseren. Ook Frans Cuijpers had een groot positioneel overwicht tegen Merijn van Delft. De witspeler had het initiatief en drong de zwarte stukken terug, maar de zwartspeler wist de stelling gesloten te houden en de eventuele gaten goed te bewaken.

De enige twee Rotterdamse successen kwam van Rini Kuijf en Bruno Carlier tegen Stefan Kuipers en Nico Zwirs. Rini peuzelde een witte pion en de witten kwamen met hun twee torens en dame dreigend op de damevleugel opzetten. Rini ving dat bekwaam op, offerde de pion terug en kwam los middels een actieve zwarte dame en won weer een pion. Een fout van wit versnelde het einde. Bruno won weer een partij. Hij kwam met wit al spoedig heel prettig te staan, offerde een stuk voor drie pionnen en controleerde met zijn lopers het bord. Afwikkelend naar het eindspel werd het witte overwicht steeds groter en Bruno kreeg een aantal vrijpionnen. Hij had bijvoorbeeld een aantal keren (49. e5) sneller kunnen winnen, maar uiteindelijk werd de witte c-pion te veel voor zwart.

Met deze uitslag behaalde Apeldoorn de vierde 6½ – 3½ overwinning in de meesterklasse. Jammer van hun kleine verlies tegen En Passant. Voor de Rotterdammers is het nu oppassen, want in deze competitie kan iedereen (behalve natuurlijk En Passant) van iedereen winnen of verliezen.

Gedetailleerde uitslag:

SO Rotterdam Accres Apeldoorn 3½-6½
1 Lubomir Ftacnik Roeland Pruijssers 0-1
2 Luc Winants Sebastian Siebrecht ½-½
3 Georgui Castaneda Maarten Solleveld 0-1
4 Frans Cuijpers Merijn van Delft ½-½
5 Martin Martens Alexander Kabatianski 0-1
6 Pascal Vandevoort Ilja Zaragatski 0-1
7 Rini Kuijf Stefan Kuipers 1-0
8 Bruno Carlier Nico Zwirs 1-0
9 Etienne Goossens Arthur v.d. Oudeweetering ½-½
10 Jan Willem v.d. Griendt Sjef Rijnaarts 0-1

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.