Dennis de Vreugt stopt Erik-Jan Hummel (5e ronde)

HMC kon het door uitvallers niet bolwerken tegen En Passant. Roeland Pruijssers en Oscar Lemmers blijven alles winnen. Bruno Carlier nadert John van der Wiel. Benjamin Bok liep door ziekte een geheide grootmeesternorm mis. ESG Dr. Max Euwe zag vooral de concurrenten falen. Erik-Jan Hummel heeft geen 19 uit 19. De eerste degradanten in de derde klassen dienen zich aan. Hierbij wat opvallende resultaten uit de vijfde ronde van de KNSB-competitie.

Internetten en telefoneren

De wedstrijd En Passant-HMC Calder werd met spanning tegemoet gezien, maar eindigde in een deceptie. Bij de Brabanders ontbraken Daniël Fridman en zijn vrouw Anna Zatonskih vanwege toernooiverplichtingen en Benjamin Bok wegens ziekte. Aan de andere kant had En Passant zich versterkt met Konstantin Landa, juist om Fridman op te vangen. Daar zat nog een opmerkelijk verhaal aan. De Duitser Landa had zijn landgenoot Fridman gevraagd om in Duitsland ‘vooruit te spelen’. Tussen aanhalingstekens, want Landa meldde zijn teamleider Guido de Romph al bij voorbaat dat het dan remise zou worden. Tja, daar betaal je dan een grootmeester voor, voor een telefonische remiseafspraak. De Romph struint echter alle toernooisites van de wereld af en wist wat Landa niet wist, namelijk dat Fridman niet zou komen. Hij liet Landa dus netjes naar Bunschoten komen en omdat HMC inmiddels ook wist van zijn komst, zette hij hem op bord 3. Daar ontmoette hij invaller Brent Burg die hij versloeg in een partij die Richard Vedder nomineerde voor de schoonheidsprijs. Een prachtige positionele partij met maar liefst vier pionoffers.

En Passant won met 9,5-0,5 en heeft de matige seizoenstart meer dan goedgemaakt. De buit is echter nog niet binnen, want ook Accres Apeldoorn bleef winnen, het versloeg SO Rotterdam met 6,5-3,5. Een echte topper, met aan de bovenste drie borden elk drie grootmeesters. Roeland Pruijssers won van Lubomir Ftacnik, Maarten Solleveld van Georgui Castaneda en Sebastian Siebrecht hield de hoger gerate Luc Winants op remise. Voor Rotterdam won Bruno Carlier aan het achtste bord van Nico Zwirs. Niet opvallend, maar hij bracht zijn lifetime score in de hoogste klasse daarmee op 181 uit 271. Daarmee passeerde hij Fred van der Vliet op de eeuwige ranglijst. Carlier staat nu tweede en heeft koploper John van der Wiel (191 uit 278) in het vizier. Volgend seizoen kan hij hem passeren, zijn seizoenscore van 4,5 uit 5 doet vermoeden dat dit voor Carlier ook een serieus mikpunt is.

Voorzichtig gaan denken

Titelverdediger Voerendaal won in Bussum tamelijk geruisloos met 7-3 van BSG. Lichtpuntjes voor de Bussumers waren de nieuwkomers Frank Erwich en Alexander van Beek, die op het hoogste niveau een tijdje niet zo actief waren. Erwich versloeg Christian Braun en heeft nu 4 uit 5. Van Beek won van grootmeester Felix Levin. Een tegenvaller voor BSG was de nederlaag van Alexander Berelowitsch tegen Mihail Saltaev. Dat kan gebeuren, maar het was dit seizoen al de tweede nederlaag van Berelowitsch, die voor dit seizoen in de KNSB-competitie nooit een partij verloor.

Kennemer Combinatie won het degradatieduel tegen De Stukkenjagers met 5,5-4,5, onder andere door IM Eric Hansen als een konijn uit de hoge hoed te toveren.

Utrecht won met 5,5-4,5 van Groninger Combinatie, met op het eerste bord een belangrijke overwinning van Martijn Dambacher op Sipke Ernst.

En Passant heeft nu een mooie voorsprong op Apeldoorn en kan bij een zege in de volgende ronde op Voerendaal heel voorzichtig aan de landstitel gaan denken. Onderin lijkt voor De Stukkenjagers, mede gezien het programma, het doek gevallen. Voor de tweede degradatieplaats komen nog zes ploegen in aanmerking, dat zijn er aanmerkelijk meer dan er voor het kampioenschap in aanmerking komen.

Topscorers:

5 uit 5: Roeland Pruijssers (Accres Apeldoorn) en Oscar Lemmers (Voerendaal)

4,5 uit 5: Bruno Carlier (SO Rotterdam), Vyacheslav Ikonnikov (En Passant)

4 uit 5: Alexander Kabatianski (Accres Apeldoorn), Henk Vedder (En Passant) en Frank Erwich (BSG)

Pechvogel: Benjamin Bok (HMC Calder). Hij had de grootmeesters Solleveld en Berelowitsch verslagen en tegen Orlov remise gespeeld, lag mijlenver voor op de koers naar de grootmeesternorm maar was deze keer ziek. En met acht partijen kun je geen norm scoren.

Eerste klassen

ESG Dr. Max Euwe, koploper in 1A, liet tegen De Toren Arnhem-VSV het eerste matchpunt liggen: 5-5. Frank Kroeze verloor van Ruud Janssen, wat werd goedgemaakt door Bart Konijn die Willy Hendriks versloeg. Achteraf zullen de Tukkers niet rouwig geweest zijn om dit gelijkspel. Van de achtervolgers verloor Philidor 1847 Leeuwarden van Sopsweps’29 en Zukertort Amstelveen van Soest. Vooral dat laatste was verrassend. Soest had de opstelling ondersteboven gegooid om de sterkste spelers op de lage borden te laten scoren. Dat lukte redelijk, maar verrassender was dat Roderick Loeber aan het eerste bord won van Stan van Gisbergen en Bram Otto aan bord drie Fitzgerald Krudde op remise hield. Sopsweps’29 vierde het debuut van Lennart Ootes, die Jan Hania versloeg.

ESG Dr. Max Euwe heeft ‘slechts’ de laagste vier ploegen op de ranglijst nu gehad (en het sterke Purmerend), maar heeft wel een comfortabele voorsprong op nummer twee Philidor 1847 Leeuwarden, dat ook een relatief zwak programma heeft gehad. Purmerend, dat op drie punten staat, heeft gezien het programma zeker nog kampioenskansen, al lijkt ESG nu toch echt wel favoriet.

In 1B moest DD zijn eerste matchpunt afstaan aan Caïssa, wat geen verrassing was. LSG, door mij eerder al als kampioenskandidaat nummer één getipt, won met 7,5-2,5 van RSR Ivoren Toren en nam de koppositie over. Beide ploegen hebben nu negen punten en dat heeft ook Wageningen VLG Advocaten, terwijl alle drie de wedstrijden tussen die drie nog gespeeld moeten worden. HWP Sas van Gent is daarom met acht punten ook nog kanshebber.

Bij Wageningen verloor Jan Timman het titanengevecht tegen Matthew Sadler, wiens ploeg Amersfoort desondanks met 6,5-3,5 werd verslagen. De Brit Sadler is trouwens degene die me ooit zei dat ik geen team moet zeggen maar ploeg, want team is een Engels woord. Bij Paul Keres, al decennialang eersteklasser maar nu nog puntloos, viel Hugo ten Hertog op met een overwinning op grootmeester Alexandre Dgebuadze van Charlois Europoort.

Topscorers:

4,5 uit 5: Dimitri Reinderman (Purmerend), Tobias Kabos (Zukertort Amstelveen), Eddie Scholl (Philidor 1847 Leeuwarden, sinds eeuwen) en John van der Wiel (DD).

Tweede klassen

SISSA won in 2A met 6,5-1,5 van MSV (Meppel). Erik-Jan Hummel stond na een serie van 18 uit 18 in competitie en beker (sinds begin vorig seizoen) zijn eerste halve punt af. Tegen grootmeester Dennis de Vreugt, dus dat is geen schande. Ivan Sokolov speelde remise tegen Richard Berendsen. De Groningers konden tevreden toezien hoe achtervolger Caïssa-Eenhoorn gelijkspeelde tegen De Waagtoren. Caïssa-Eenhoorn moet nu de onderlinge wedstrijd tegen SISSA met 6-2 winnen om het verschil te overbruggen, terwijl SISSA dan nog de onderste drie op de ranglijst tegen zich krijgt. Utrecht 2, dat al met 7-1 van SISSA verloor, staat nog steeds fraai tweede. ESG Dr. Max Euwe 3 lijkt met nul punten het haasje.

ASV won in 2B met 5-3 van Groninger Combinatie 3 en lijkt op het kampioenschap af te stevenen, dat het dan vooral te danken zal hebben aan de eerdere 5-3 tegen De Wijker Toren. Onderin zijn er nog minstens zes degradatiekandidaten.

In 2C heeft DSC Delft, dat met 5-3 won van LSG 2, nu drie matchpunten voorsprong op de nummer twee Spijkenisse. Het krijgt echter zowel Spijkenisse als de nummer drie De Pion nog tegenover zich.

In 2D won UVS met 4,5-3,5 van koploper Venlo, waarmee het de Limburgers in matchpunten inhaalde. Dit is een extreem spannende klasse. Na vijf ronden zijn er twee ploegen met zeven punten, twee met zes en zes met vier. Bijna bizar. Die zes ploegen met vier punten hebben meer dan de helft van de onderlinge wedstrijden al gespeeld, maar het lijkt erop dat ploegen met zes punten, en misschien zelfs met zeven uiteindelijk kunnen degraderen.

Topscorers:

5 uit 5: Gilbert Vrancken (Caïssa-Eenhoorn) en Wouter van Rijn (ASV)

4,5 uit 5: Sjoerd Plukkel (De Wijker Toren), David Slagter (Groninger Combinatie 3), Remco de Leeuw (ASV), Hajo Jolles (Caïssa 2), Marco Gaehler (DSC Delft) en Ololi Alkhazashvili (Venlo)

4 uit 4: Arend van Oosten (Utrecht 2), Aran Kohler (VAS), Loek van Wely (SISSA) en Stefan Docx (De Pion)

Derde klassen

Ik behandel niet alle klassen, maar in sommige tekenen zich de eerste beslissingen af. Dat gaat helaas vooral om degradatie.

In 3B zal Sneek de degradatie niet ontlopen. Negen bordpunten na vijf wedstrijden is veelzeggend, al krijgt het dan de nummers zeven, acht en negen nog tegen zich.

In 3E lijkt Santpoort de eerste overduidelijke kampioenskandidaat. Het krijgt de nummers twee en drie nog tegen zich, maar drie matchpunten en 9,5 bordpunten voorsprong (dus eigenlijk vier matchpunten) is wel heel erg veel.

In 3G heeft Dordrecht twee matchpunten en twee bordpunten voorsprong. Dat is nog niet genoeg, maar hier is het vooral het programma (de nummers drie, zeven, negen en tien) dat vertrouwen zal geven.

In 3H lijkt SMB een vrijwel zekere degradant, met 10,5 bordpunten en geen matchpunten. Droevig, voor de voormalige stevige meesterklasser uit Nijmegen.

Topscorers:

5 uit 5: Jim Klinge (DSG Pallas), Jan Evengroen (Messemaker 1847), Ilias van der Lende en Wim Eveleens (beiden Santpoort)

4,5 uit 5: Huub van den Bergh (Oosten-Toren), Jeroen Weggen (De Twee Kastelen), Bernd Kohlweyer (Lonneker), Maarten Etmans (Philidor 1847 Leeuwarden 2), Mark Kremer (Laurierboom-Gambiet), Sjors Broersen (Caïssa-Eenhoorn 2), Sten Goes (Woerden), Cor Croese (Boven IJ), Machiel Moes (ZSC-Saende 2), Peter de Roode en Bas Haver (beiden Santpoort), Robby Kevlishvili (Promotie) en Mark Timmermans (Dordrecht)

4 uit 4: Alexander Geerts (Caïssa-Eenhoorn-2) en Joris van Vuure (VAS 2)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.