1. Het einde der tijden, maar toch van start

We hielden nog even ons hart vast in verband met de door de Mayakalender aangekondigde ondergang van de wereld, maar gelukkig begon vandaag, 21 december om 13.00 uur precies de 50e editie van het Schaakfestival Groningen.

Hoofdarbiter Johan Zwanepol opent het toernooi, geflankeerd door de Groninger wethouder van Sport Dig Istha en toernooidirecteur Jan Colly

De eerste ronde levert meestal wel een bijzonder verhaal op – zo ook vandaag. Stelt u zich voor: je komt uit Italië, je bent grootmeester, je hebt dit jaar gewonnen van onder meer een sterke speler als Sargissian en remise gespeeld tegen Nigel Short, en je wilt meedoen om de toernooioverwinning. De organisatie is blij met je deelname en vraagt je ook om zus mee te nemen. Gezellig en leuk. Een win-win-situatie zou je zeggen, maar dan… de indeling! Broer tegen zus, balen. Bijzonder, maar het is in Groningen wel vaker voorgekomen. Een jaar of 5 geleden werden de Amerikaanse broer en zus Shahade ook zo uit het vliegtuig tegen elkaar ingedeeld. Helaas, niets aan te doen, gewoon spelen tegen het bord in plaats van tegen je zus. Maar dat is allemaal nog niet zo eenvoudig, na een kleine 30 zetten ben je dan ook volkomen overspeeld door je zus.

Toch krijg je nog een kans om terug te komen in de partij door nu te promoveren met 29.b8D en na 29…Txb8 30.Dxd5 e3 31.Dxe5 fxe5 32.Ld5 Thd8 heeft zwart wat voordeel maar niet veel meer dan dat. Maar ook dat gaat vandaag mis. Sabino speelt 29.Dg3? Daarna is het over en uit. Een hele mooie overwinning van Martina, maar haar broer zal zich de start van zijn toernooi toch iets anders hebben voorgesteld.

De meeste partijen in de eerste ronde verliepen zoals verwacht mocht worden. Toch waren er enkele verrassingen. Milan Mostertman speelde remise tegen Robin van Kampen, Robby Kevshvili won van Turkan Mamedjarova en Jaap Vogel won van Vojtech Plat. Nick Maatman leek ook lang op weg naar een overwinning, op Daniel Naroditsky. Helaas ging er wat mis in de afronding.

Nick blunderde hier met 59…T5c4?? Hierna kon Naroditsky de partij naar zich toetrekken 60.Ld5+ Kd6 61.Txc4 62.c7 Kd4 63.Tc1 1-0

Ten slotte was er voor de 11-jarige Lucas van Foreest geen tegenstander in de A-groep. Lucas’ reactie: “Maar hoe zit het dan met mijn norm?” Welnu, die is helaas niet meer mogelijk. Dat kunnen we helaas niet mooier maken, maar hopelijk maakt een goed toernooi het een en ander goed. En zijn normen, die komen vast wel de komende jaren.

(Foto’s Organisatie)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.