2. Aan remise doen we niet…

Na de inleidende schermutselingen in de eerste ronde is het in ronde 2 zaak door te gaan op de ingeslagen weg of het verloren terrein weer goed te maken. Aan de eerste zestien borden werd dan ook alleen maar gewonnen of verloren. Maar eerst even de pechvogel van vandaag. Adrian Kuiper, spelend in de C-groep. Zijn telefoon ging. “Ja, met je pa. Hoe gaat het?” Ja, nu dus slecht. Adrian kreeg een nul. Van je familie moet je het maar hebben.

Werd er nog opzichtig geblunderd? Zeker. Ook deze ronde was het weer raak in de A-groep. Bart von Meijenfeldt gaf na tien zetten een stuk weg. Uit piëteit met de verliezer moet u voor de zetten de partij zelf maar naspelen. De favorieten maakten deze ronde geen fout. Dovchan en Andriasian wonnen zoals grootmeesters dat plegen te doen. Zetje, zetje, zetje… tegenstander maakt een fout, punt is binnen.

Sipke Ernst trakteerde tegen Rob Schoorl het publiek wel op spektakel. “Ik speelde de opening belazerd, maar daarna was alles correct,” vond hij. We komen erin bij zet 33. Zwart heeft zijn stukken richting koningsvleugel gedirigeerd en de stelling gaat open.

33… Rxg3+ 34.Kxg3 Bxf5 35.Qh1 [35.exf5 Rg8+ 36.Kh3 Qf7 en zwart staat gewonnen] 35…Nxe3 36.Rxe3 Qg5+ 37.Kf2 Bg4 38.Rf3 Qg7 39.Rg1 Qa7+ 40.Ke2 Bxf3+ 41.Kxf3 d1Q+ 42.Rxd1 Rf8+ 0–1 Zwart verliest minimaal een dame.

Twan Burg reeg Yochanan Afek aan het mes.

22… Bxg4? 23.Rxf7! Bh5 [23…Rxf7 24.Nxg6] 24.Ref1 Re8 en wit maakt het fraai af met 25.Rc7!! Qxc7 26.Nxg6 Bxg6 27.Bxc7 en zwart hield het voor gezien op zet 41. Na twee ronden staat er een roedel op twee punten. De meest verrassende naam: Ivo Maris. Hij won vandaag opnieuw, van IM Floris van Assendelft [zie foto].

En Neerlands hoop Robin van Kampen? Die is met 1½ punt in de achtervolging.

(Foto’s Organisatie)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.