Schaakmeester Sander van Eijk ’Oliebol’ van 2012

De Edese internationale schaakmeester Sander van Eijk heeft vrijdagavond het jaarlijkse Oliebollentoernooi van de Bennekomse Schaakvereniging BSV gewonnen. In de sterk bezette A-groep scoorde hij vier punten op rij en was toen al zeker van de zege. Wel haalde de Bennekomse en Wageningse kampioen Hotze Tette Hofstra in de slotronde nog uit door Van Eijk te kloppen.

Volle bak in denksportcentrum De Commanderij in Bennekom bij het Oudejaarstoernooi. Niet minder dan 72 schakers waren present op het traditionele festijn van BSV. Een nieuw record. Het waren er liefst negen meer dan vorig jaar, terwijl ook de kwaliteit van het veld daardoor flink toenam.

In deze aflevering kwamen weer tal van sterke schakers uit de wijde Vallei-regio, maar ook uit het Duitse Kleef, Amersfoort, Apeldoorn en Utrecht op het sfeervolle toernooi af. En uiteraard op de oliebollen.

Vijf duels met een kwartier bedenktijd per speler per partij moesten worden afgewerkt. En daarin werd fel gestreden om de prijzen (per traditie uitsluitend in natura), die in ruime mate de prijzentafel sierden. Ditmaal waren de prijzen gesponsord door Kreeft Consultancy uit Bennekom.

Het gezelschap dat present was mocht er qua schaakkracht op een breed front zijn. In groep A traden naast Van Eijk, met een rating van 2400 op papier de sterkste en Hofstra, ook Stefan Bekker en Erik van den Dikkenberg uit de regio aan. Vijfde en zesde man waren de Utrechters John Cornelisse en Jan Jaap Janse. De sterke regiospelers zoals Jeroen Fransen en Martin Markering moesten evenals de Duitser Thomas Verfuerth, kampioen van Kleef, met een plek in de B-groep genoegen nemen.

Sander van Eijk won de titel ‘Oliebol van het jaar’ eerder in 2006, 2009 en 2011. In de eerste vier ronden was ‘de meester’ in deze editie ongenaakbaar. Eerst moest Jan Jaap Janse eraan geloven en vervolgens kreeg Stefan Bekker klop. Beide spelers haalden in vliegende tijdnood een dame, alleen had Sander er nog een paard bij. John Cornelisse en Erik van den Dikkenberg kregen in derde en vierde ook al geen kans op een winstgevend resultaat.

Door de zege op Van den Dikkenberg was Van Eijk reeds onbereikbaar voor de rest van het veld en had hij de titel ‘Oliebol van 2012’ op zak. Want, de concurrentie had ondertussen elkaar al geslachtofferd. Over en weer werden punten afgesnoept. Wel deed Hofstra in de slotronde nog even wat aan zijn magere score door Van Eijk te kloppen. En ook Bekker proefde in die laatste ronde het zoet van de zege, waardoor hij met een half punt minder dan de winnaar tweede werd. Jansen eindigde als derde en Hofstra werd vierde met twee punten. Cornelisse bereikte ook dat puntentotaal, maar verloor van Hofstra en werd daardoor vijfde. Van den Dikkenberg sloot de rij met 1 punt.

Thomas Verfuerth won met een score van vier punten uit vijf duels de sterk bezette B-groep. Hij verloor alleen van Jeroen Franssen uit Wageningen. Arjan Tissink en Jeroen Schuil uit Amersfoort, Noël Bovens uit Zetten en Martin Markering uit Bennekom werden aan de zegekar gebonden. Markering eindigde samen Franssen fraai als tweede. Beide spelers kwamen tot een score van drie punten en deelden onderling het punt. Schuil en Tissink werden gedeeld vierde, terwijl Bovens met 1 punt zesde werd.

Audry Burer uit Veenendaal zegevierde met vier punten overtuigend in groep C. Op een half punt volgde Ron Flohr uit Amersfoort, terwijl Jan Dirk Vriend uit Apeldoorn op de derde plaats beslag legde.

Overigens leverde de 12-jarige Kevin Verfuerth in groep J een sterke prestatie. Hij won alle vijf partijen en dat deed Bennekommer Peter Veenendaal in groep F en Erik Lokhorst uit Veenendaal in groep K hem na. En het bleef na de prijsuitreiking door wedstrijdleider Martien Smit nog lang gezellig in De Commanderij!

Eindstanden

Groep A: 1. Sander van Eijk 4 pnt; 2. Stefan Bekker 3,5; 3. Jan Jaap Janse 3; Hotze Tette Hofstra 2; 5. John Cornelisse 2; 6. Erik van den Dikkenberg 1.

Groep B: 1. Thomas Verfuerth 4; 2. Martien Markering en Jeroen Fransen 3; 4. Arjan Tissink en Jeroen Schuil 2; 6. Noël Boven 1.

Groep C: 1. Audry Burer 4; 2. Ron Flohr 3,5; 3. Jan Dirk Vriend 3; 4. Robin van Ee 2; 5. Martijn Bakker 1,5; 6. Gunie du Chatinier 1.

Groep D: 1. Marco Otte 4; 2. Bruun van Laar 3,5; 3. Hans van Doorn 2,5; 4. Wim Thieme en Jan Wouters 2; 6. Maurice van Eijk 1.

Groep E: 1. Harry Verhoef 4; 2. Ruud Küchler 4; 3. Gerben van Pel 2,5; 4. Tony Hogerhorst 2,5; 5. Dick van der Klis 1,5; 6. Hans Thuijls 0,5.

Groep F: 1. Peter Veenendaal 5; 2. Rini Kreeft 4; 3. Jeffry van Swieten 3; 4. Hans van de Weteringh 2; 5. Teun Alting 1; 6. Robin Paul Balder 0.

Groep G: 1. Diederick Vos 4; 2. Anne Postma 3,5; 3. Kees van Dijk 3; 4. Pim Dik 2,5; 5. Noud Vromans 2; 6. Jaap Melchers 0.

Groep H: 1. Reinier Jansen 4,5; 2. Gerhard Bakker 3; 3. Anton Sprong, Oscar van Hattem en Rinus van der Molen 2; 6. Jan Hartsuiker 1,5.

Groep I: 1. Jaap Donkelaar 4; 2. Gerrit Drenth 3; 3. Geert van Tongeren en Ton Suuring 2,5; 5. Albert Boshoven 2; 6. Jaap Marinus 1.

Groep J: 1. Kevin Verfuerth 5; 2. Ko Kooman 3,5; 3. Geerco Deij en Peter van Ree 2; 5. Jelle Bottema 1,5; 6. Sjoerd de Rave 1.

Groep K: 1. Erik Lokhorst 5; 2. Pieter van Dijk 3; 3. Margreet Wevers, Jelle Tissink en Harry Rijken 2; 6. Anton van Kouwen 1.

Groep L: 1. Martien Smit 4,5; 2. Henri Budding 4; 3. Hans Neels 3,5; 4. Jacco van de Wakker 2; 5. Dick Brehen 1; 6. Hans Vriend 0.

Enige foto’s (toernooiorganisatie)

De sterke bezette A-groep tijdens het Bennekomse ‘Oliebollentoernooi’

in volle actie

De 12-jarige Kevin Verfuerth uit Kleef (links) zegevierde met 5 uit 5.

Volle bak met schakers in De Commanderij.

De prijzentafel was goed gevuld.

Het jaarlijkse toernooi van BSV kreeg een internationaal tintje door het meespelen van Thomas en Kevin Verfuerth uit Kleef.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.