Schaakrubrieken weekend 29 december

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het verschijnen van de veelal zaterdagse schaakrubrieken.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Bab Wilders Johan Hut Rini Kuijf Henk Prins

Hans Ree

Hoogeveen is wereldkampioen

Een oude herinnering. „Kun je daarvan leven?”, vroeg de consul verbaasd. „Dat zal geen vetpot zijn.” Hij had net gehoord dat we beroepsschakers waren. Ik zei hem dat de topschakers een paar miljoen per jaar verdienden, maar dat wij, de Nederlanders die in een winkelcentrum in Hongkong een simultaan zouden geven, daar onder zaten. Hoeveel, dat liet ik in het midden.

Ik was trots op de miljoenen die Karpov en Kasparov in die tijd verdienden. Ze hielden de eer van onze stam hoog en de consul keek met andere ogen naar ons. Respect, man, en een beetje vlug, daar gaat het toch om? Ik denk dat topmanagers graag hun bonussen af zouden staan als ze als compensatie dagelijks een ondergeschikte mochten ranselen.

De Britse krant Metro schatte met een natte vinger het jaarinkomen van Magnus Carlsen op 993.000 pond. Daar valt van te leven, maar ik vroeg me toch af of de grote wereld wel respect voor dat bedrag heeft. Een beetje voetballer beschouwt een miljoen misschien als een bijstandsuitkering.

Deze maand werd bij Sotheby’s in Londen een schaakbord verkocht waarvan werd beweerd dat de Engelse koning Karel I er op speelde toen het bericht kwam dat de Schotten hem in de steek hadden gelaten. Het bericht kwam op zijn doodvonnis neer, maar de koning schaakte rustig verder.

Er werd gezegd – ik neem aan door Sotheby’s – dat hij naar de plaats van zijn onthoofding, in 1649, een bijbel meenam en dat schaakbord. Het ging weg voor 600.000 pond, niet veel voor een prachtig bord met een pakkend verhaal.

Anish Giri verkeert nog niet in de kringen van de megacijfers, maar het gaat hem niet slecht. Volgend jaar krijgt de KNSB van NOC*NSF voor talentontwikkeling en topschaak slechts 90.000 euro, een persoonsgebonden budget dat geheel besteed moet worden aan de ontwikkeling van Giri. De andere talenten krijgen niets.

Dat is hard, want Giri lijkt me nou net de enige schaker in Nederland die dat bedrag zelf kan verdienen, dus echt nodig heeft hij het niet. Maar zoals Jezus zei: „Wie heeft zal nog meer krijgen en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen.” En zo is ook de wet van de sport en van NOC*NSF: winner takes all.

De afgelopen week was Giri de aanvoerder van het team van Hoogeveen dat in Al Ain, een stad in het emiraat Abu Dhabi, meedeed aan het World Cities toernooi, het wereldkampioenschap voor steden.

Wat krijgen we nou, wilde Hoogeveen soms wereldkampioen worden? Inderdaad. In feite speelde het Nederlandse olympiadeteam daar onder de naam Hoogeveen, waardoor het kon gebeuren dat een reeks van miljoenensteden door de bevolkingsarme Drentse stad werd uitgeschakeld.

Vrijdag was de finale. Hoogeveen tegen Bakoe, om het stedenwereldkampioenschap. Hoogeveen werd wereldkampioen.

De volgende partij is uit een eerdere ronde, waarin Hoogeveen Chicago uitschakelde.

Ivan Sokolov – Jaan Ehlvest (Chicago), Al Ain 2012

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 Le7 4. Lf4 Pf6 5. Dc2 0-0 6. e3 c5 7. dxc5 Pa6 8. Pf3 Pxc5 9. Le2 dxc4 10. Lxc4 a6 11. Td1 De8 12. b4 Pcd7 13. Db1 Een interessante zet. 13…b5 Maar zwart gaat niet op dubieuze avonturen in. Met 13…Pb6 14. Ld3 Pbd5 15. Pxd5 Pxd5 kon hij wit dwingen iets te offeren, omdat zwart na 16. Lxh7+ Kh8 behalve kwaliteitswinst door 17…Pc3 ook stukwinst door 17…f5 dreigt. 14. Ld3 Lb7 15. 0-0 Tc8 16. Tc1 h6 17. e4 Ph5 18. Le3 Ld6 19. a4 bxa4 20. Pxa4 De7 21. b5 Tb8 Na 21…ab5 22. Dxb5 zou zwart problemen hebben – wel oplosbaar overigens – doordat zowel Lb7 als Ph5 instaan. 22. b6 Deze pion kan natuurlijk een belangrijke troef worden. 22…f5 Maar zwart heeft tegenspel op de koningsvleugel. 23. Pb2 In een ingewikkelde stelling maakt wit een fout waarmee hij zijn belangrijkste troef uit handen geeft. 23…Pxb6 Daar gaat hij. 24. Lxb6 fxe4 25. Lxe4 Txf3 Mooi gespeeld door zwart. Hij wint zijn stuk terug, want na 26. gxf3 Dg5+ 27. Kh1 Df4 gaat wit mat en 26. Lxf3 Lxf3 zou ook heel goed voor zwart zijn. 26. g3 De beste oplossing was 26. Lxb7, hoewel zwart dan na 26…Tb3 iets beter staat. 26…Tb3 27. Ld4 e5 28. Lc3 Pf6 29. Ld3 Ld5 30. Dc2 La3 31. Tb1

Wit staat lelijk opgevouwen, maar het is nog niet zo makkelijk om er van te profiteren. Volgens mijn Houdini geeft nu alleen 31…Df7 zwart groot voordeel. 31…Tc8 32. Pa4 Tcb8 33. De2 Txb1 34. Lxb1 Ld6 35. Td1 Kh8 36. Dxa6 Waarschijnlijk met een zucht van opluchting. Wit heeft zich niet alleen losgewerkt, hij heeft ook de pion terug die hij lange tijd achter stond. 36…De6 Zwart laat het er nog niet bij zitten. Hij gaat een stuk offeren in een laatste offensief. 37. Lc2 Dh3 38. Txd5 Pg4 39. Td2 Dxh2+ 40. Kf1 Tf8 41. Ke1 Txf2 42. Da8+ Wit wikkelt af naar remise. Hij kon de strijd gaande houden met 42. Te2 Dxg3 43. Kd1, maar daar viel niets mee te winnen. 42…Lf8 43. Dxf8+ Txf8 44. Txh2 Pxh2 45. Pc5 Pf3+ 46. Ke2 Pg1+ 47. Ke1 Pf3+ 48. Ke2 Pg1+ Remise

Gert Ligterink

Ook Caruana verdient een prijs

Binnenkort zal Magnus Carlsen voor de vierde achtereenvolgende maal worden gekozen tot winnaar van de Oscar de prijs voor de beste speler van het afgelopen jaar. De Noor won drie elitetoernooien en verbeterde het ratingrecord van Kasparov. Carlsen is na Karpov en Kasparov de derde speler die de prijs viermaal op rij wint.

Het zou aardig zijn als ook prijzen zouden worden uitgereikt in andere categorieën. De teamprijs zou uiteraard gaan naar de Armeense nationale ploeg, die in Istanbul voor de derde maal de Olympiade won. Over de schaakster van het jaar zou de jury moeten nadenken. Het ligt voor de hand de Oekraïense Anna Oesjenina te belonen voor het behalen van de wereldtitel, al denk ik dat de onttroonde kampioene Yifan Hou meer recht heeft op de prijs. De Chinese kon terugzien op een uitstekend jaar tot ze bezweek in de Siberische kou tijdens het WK-toernooi Chanty Mansisk, Geen discussie is mogelijk over de vraag welke jongere de prijs verdient. De Italiaan Fabiano Caruana heeft een geweldig jaar achter de rug. Hij won 46 ratingpunten en steeg naar de vijfde plaats van de wereldranglijst. In het laatste nummer van het tijdschrift New in Chess verwoordt Carlsen de algemene verbazing over Caruanas progressie. "Een jaar geleden dacht ik dat hij niet zo veel voorstelde. Maar gaandeweg ben ik steeds meer onder de indruk geraakt. Als hij zo doorgaat, zal hij tot grote dingen in staat zijn."

De lijst van Caruanas successen in 2012 is lang: tweede plaatsen in Wijk aan Zee en Moskou en toernooioverwinningen in Reykjavik, Malmö, Dortmund en Sao Paulo/Bilbao, Belangrijker nog, hij versloeg Carlsen in Sao Paulo en hij won tweemaal van Kramnik in Moskou en Dortmund, Caruana is voor niemand bang, kopt New in Chess. Dat zou wel eens kunnen kloppen. Misschien is de volgende partij die mooiste die Caruana in het afgelopen jaar speelde:

Karjakin – Caruana

Sao Paulo 2012

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4 La4 Pf6 5. 0-0 b5 6. Lb3 Lc5 7. c3 d6 8. d4 Lb5 9. Le3 0-0 10. Pbd2 Lb7 11. Tel exd4 12. cxd4 Pb4

Deze stelling is gunstig gebleken voor zwart in de toernooipraktijk, zowel na 13. De2 als na 13. Db1 of 13. d5. In Chess Today suggereerde Michail Goloebev het nooit geteste 13. Pg5, wat na 13 De7 14. e5 Pfd5 15. Db1 g6 16. De4 dxe5 17. Pdf3 exd4 18. Dh4 f6 19. Lxd4 tot spannende verwikkelingen leidt.

13. De2 c5 14. a3 Pc6 15. d5 Pe7 16. h3 Te5 17, Lc2 Pg6 18.b3

Verhindert c5-c4, maar verzwakt veld ci Zwart profiteert onmiddellijk.

18 La5! 19, Tab1

Dreigt 20. b4, maar zwart is op tijd,

19 Lc3 20. Teel b4 21. a4?

Sterker is 21, axb4 Lxb4 22. Tal met ongeveer gelijke kansen.

21 a5 21 Ld3 h6 23. Dd1 La5 24. Lc2

Na deze ongetwijfeld niet tegenzin uitgevoerde zet is wits stelling volstrekt lamgelegd. Maar wat moest Karjakin? Na andere zetten verliest hij materiaal. Bijvoorbeeld 24.. Df1 Lxd5 25. Dxd3 Ta7 26,Tel Tae7 en wits e-pion.gaat verloren.

24… Ta7 25. Kh2 Tae7 26. g4

Hoe beroerd het met wits positie is gesteld blijkt uit de suggesties van de computer: 26. Kg1 of 26. Kh1. Zoals zovelen voor hem besluit Karjakin in zin nood de stelling te verzwakken.

26 … Pxe4

Een mooi kwaliteitsoffer, maar zwart had nog beter. Hij kan op slag winnen meteen torenoffer: 25… Lxd2 27. Pxd2 Pxd5! 28. exd5 Te3! 29. fxe3 Txe3 30. Pf3 Df6. Zoals Goloebev opmerkt: Maar wie offert nu een toren in zo’n dominante stelling?

27. Pxe4 Txe4 28. Lxe4 Txe4 29. Dc2 De7 30. Tg1

Met het gedweeë 30. Tel Lxe1 31. Txe1 kan wit met een pion minder de hopeloze strijd rekken. Nu offert zwart voor de tweede maal de kwaliteit.

30 Txe3! 31. fxe3 Dxe3 32, Tbf1 Le2 33. Df5

33. …Ld3

Ook niet gek is 33 ..,, Ph4 34. Pxh4 Le5+.

34. Dd7 Le5+ 35, Kh1

Of 35. Pxe5+ Dxe5+ 36, Kh1 De4+ 37. Kh2 De2+ 38. Kg3 De5+ 39, Kh2 Ph4+ met mataanval.

35 ,.. Le4 36. De8+ Pf8

De slotstelling is een plaatje. Wit geeft op.

Hans Böhm

Euwe-ring en Groningen

Bij de opening van het vijftigste(!) Groningen schaakfestival kreeg Cor van Wijgerden de prestigieuze Euwe-ring, die eenmaal per vijf jaar wordt doorgegeven en staat voor grote verdiensten voor het Nederlandse schaakleven. Iedereen die in de ban van die ring is, weet dat dit gouden symbolische kleinood in 1976 in Groningen voor de eerste keer werd uitgereikt aan Max Euwe. De Nederlandse Gasunie wilde destijds zowel waardering voor het baanbrekende werk van Euwe laten blijken als ook een instituut starten. De nieuwe drager verplicht zich de ring na vijf jaar dragen door te geven aan iemand die als een waardig opvolger wordt beschouwd. De ringdragers zijn Max Euwe (1976), Hans Bouwmeester (1983), Jan Timman 1991, Hans Böhm (1996), Hans Ree (2001) en Genna Sosonko (2007). De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de uitreiking van de ring geadopteerd.

Cor van Wijgerden is een leeftijdgenoot en een oude Rotterdamse stadgenoot van mij. Hij was een sterk jeugdspeler en heeft later ook wel enkele opvallende resultaten in de arena behaald (onder andere een overwinning op wereldtopper Arthur Joesoepov in 1982) maar zijn grote verdiensten liggen op het pedagogische vlak. Niet alleen als trainer maar ook als (mede)bedenker van een doordachte stappenmethode om de schaaksport aan te leren. Een paar van zijn meest succesvolle leerlingen zijn de grootmeesters John van der Wiel, Jeroen Piket, Loek van Wely, Jan Smeets en Erwin l’Ami. Maar ook vele trainers en coaches die nu in den lande werkzaam zijn, hebben de basisregels geleerd via de methode Brunia/Van Wijgerden.. Als je de vele aspecten die ons spel kent niet in een goede volgorde aanleert blijken er later wat moeizaam te vullen gaten boven te komen. Dan kost het veel meer inspanning om zaken af- en bij te leren. De Stappenmethode wordt in Nederland al jarenlang gebruikt en geroemd en inmiddels wordt deze leermethode ook in vele buitenlanden gebruikt. Gefeliciteerd Cor en als afsluiting een typerende overwinning uit het verleden. Offers lijken vaak een kunstzinnig product maar zijn vaak het resultaat van logisch denken.

C. van Wijgerden – J. Van Baarle, Rotterdam 1970

1.e4 c5 2.Pc3 Pc6 3.Pf3 d6 4.d4 cxd4 5.Pxd4 e6 6.Le3 a6 7.Le2 Dc7 8.0-0 Pa5 9.f4 b5 10.f5 Pf6 11.fxe6 fxe6 12.e5! dxe5 13.Txf6!

Wit kan nu al winnend toeslaan omdat zwart met zijn opmerkelijke achtste zet zijn normale ontwikkeling heeft onderbroken. John van Baarle was overigens in die tijd een van de beste schakers in Rotterdam, dus zwart blijft met fantasie verdedigen en komt heel ver.

13… exd4 14.Lh5+ g6 15.Txg6! hxg6 16.Lxg6+ Ke7 17.Lg5+ Kd7 18.Dxd4+ Dd6 19.Dxh8 Dc5+ 20.Kh1 Dxg5 21.Dxf8 Dxg6

Het materiaal is uitgedund en zwart staat nog steeds een stuk voor. De aanval is echter nog niet afgelopen:

22.Td1+ Kc6 23.Dd6+ Kb7 24.Pd5! Tb8 25.Db6+

en zwart gaf op, hij gaat mat.

In het grote Open A-toernooi in Groningen spelen onder de bijna honderd deelnemers negen Grootmeesters mee waaronder van eigen bodem Robin van Kampen en Sipke Ernst; vier vrouwelijke Grootmeesters en 23 Internationale Meesters. Als je alle groepen bij elkaar optelt kom je over de 300 deelnemers waarmee dit festival, juist vanwege de feestdagen, een bijzondere en belangrijke plaats inneemt op de kalender. In de openingsronden gebeurden direct noemenswaardige zaken.

J. Vogel – V. Plat, na 16…Le7-d6

De Tsjechische IM Vojtech Plat startte als twaalfde en Jaap Vogel als 65e. Maar op het bord lag de krachtsverhouding anders. Wit heeft een voorsprong in ontwikkeling en maakt goed gebruik van zijn centrale krachten.

17.Pxf7! Lxf4

Omdat na 17…Kxf7 18.dxe6+ Kxe6 19.e5 wit het stuk weer terug krijgt met aanhoudende koningsaanval.

18.Pxh8 Ld6 19.dxe6

en met groot materieel voordeel won wit soepel. Buitenlandse spelers weten het wellicht niet maar Vogel uit, is altijd lastig.

D. Naroditsky – N. Maatman, na 59…Le2-f3

De Amerikaan Daniel Naroditsky startte als dertiende en Nick Maatman als 63e. Zwart moet gewonnen staan, een wachtzet als 59…Tc2 brengt wit al in verlegenheid. Maatman dacht alleen maar aan hoe te winnen en speelde

59…Tc5-c4? 60.Ld5+ Kd6 61.Txc4 Th3 62.c7 Kxd5 63.Tc1 en moest toen opgeven. Het festival, www.schaakstadgroningen.nl, duurt tot 30 december.

Bab Wilders

Via de site van de lieftallige Natalia Pogonina ben ik ook na de uitschakeling van mijn favoriete Hou Yifan de WK voor dames blijven volgen en dan zoek je weer een andere favoriete en om één of andere reden werd dat Anna Ushenina en laat die nu wereldkampioene worden! In de match met Stefanova deelde zij een zo op het oog beslissende klap uit via een fraai paardoffer maar in partij 4 sloeg Stefanova met wit weer terug via deze partij: 1.d4 d5 2.c4 c6 dus weer Slavisch 3.Pc3 Pf6 4.e3 e6 5.Pf3 Pbd7 6. Dc2 Ld6 7. Ld3 (een dreigende batterij na Pg5)0-0 desondanks 8. 0-0 dxc 9. Lxc4 b5 10. Ld3 Lb7 11.a3 a5 12. Td1 Dc7 13. h3 Tfe8 Beide speelsters stellen zich dreigend op in de richting van de vijandelijke koningsstelling. 15. Le3 exd 16. Pxd4 Lh2+ Op zet 24 blijkt het nadeel van deze zet 17. Kh1 Lf4 zwart heeft genoeg aan remise 18. Lxf4 Dxf4 19. Pce2 Db8 20. Pg3 Pe5 21. Lf1 beide witte lopers even zwak 21..Tc8 22. Pdf5 Tc7 23. Dc3 Td7 24. f4 Txd1 25. Txd1 Pg6 Door het te passieve spel van zwart kan wit tactisch toeslaan: 26.Ph6+ gxh6 27. Dxf6 er dreigt mat op g7 Df8 28. Pf5 c5 veel helpt al niet meer 29. Lxb5 Lxe4 30. Pd6 Td8 31. Td2 Lb1 32. Pxf7 de beslissende klap Txd2 33. Ph6+ 1-0 (Dxh6 34. Lc4+) Menig speelster zou na deze debacle zijn ingestort, zo niet Anna, in 2 tiebreakpartijen van resp. 89 en 93 zetten won zij toch de titel en mag zich dus voorlopig wereldkampioene noemen.

De schaakliefhebber die een bezoek brengt aan Berlijn moet zeker Lasker’s Schachladen in de Sophie Charlottenstrasse niet vergeten (zaterdag dicht want dan wordt er geschaakt) Vandaar kwam weer, al voor de 30e keer, de Schaakagenda die eigenlijk door iedere schaker gebruikt zou moeten worden. Maar ook degene die een andere agenda wil gebruiken of digitaal gepiept wil worden kan genieten van dit fraai uitgevoerde boekwerkje met veel nuttige schaakzaken als informatie over toernooien of een paringsschema. Zo’n dertig opgaven van stellingen en problemen. (en dan niet te snel achterin kijken) Een boeiend artikel over Gustav Meyerink, schrijver van Der Golem, over de Joodse legende van Rabbi Löw uit Praag die uit de klei van de oevers van de Moldau een beeld boetseert met bovennatuurlijke krachten dat de Joden van Praag beschermt en helpt. Een prachtboek waarin ook de tragische schaker Charousek voorkomt. Interessant ook het artikel over de 11 sterkste Russische schakers, van Kramnik tot en met, en nu komt het: Njepomnjaschtschi. In een tijd waarin ouders zich langs de lijn misdragen in de hoop dat zoonlief een goed betaalde voetbalmiljonair wordt is ook interessant het artikel Heeft ons kind werkelijk aanleg voor schaken? Leuk is ook altijd de puzzel Wie ben ik? Kortom, ieder schaakliefhebber die dit boekje niet koopt doet zichzelf te kort, voor nog geen 15 Euro.

Het probleem van vandaag is van de hand van de bekende componist M. Rice, nummer 2405.

De opgave luidt: wit begint en zet mat op de 2e zet.

De oplossing van probleem 2403 luidde 1. Lb1.

Johan Hut

Dartel paard maakt gekke sprongen

Het paard is de bestormende kracht van het schaakspel. Dat staat op het voorblad van het boek ‘Wij presenteren: Het Paard’, deel drie uit een leuke serie van Hans Böhm en Yochanan Afek. De eerste twee delen gingen over De Pion en De Toren. Er zullen veel mensen zijn die het paard het leukste stuk uit het schaakspel vinden. Het heeft een rare sprong: niet recht of schuin, maar krom. Het kan als enige over andere stukken heen springen. En met een paard kun je je tegenstander soms helemaal dol draaien. Daarvan zijn er in het boek voorbeelden te over.

Zoals in alle delen geven Böhm en Afek eerst een verhaal over de geschiedenis van de schaakstukken (steeds hetzelfde), dan een verhaal over de geschiedenis van het paard. Zowel het paard als dier als het paard als schaakstuk. Het grootste deel van het boek bestaat uit diagrammen met opgaven als ‘wit begint en wint’. Die zijn gerangschikt naar vele typische paardthema’s als paard tegen pion, paardvorken, stikmat, paard tegen loper en promotie tot paard. Talloze historische paardzetten komen voorbij.

Diagram 1 is in 1925 bedacht door L. Kubbel. Het is een illustratie bij de bijzondere samenwerking tussen dame en paard, vooral bij een mataanval. Voor wie de stelling ziet, is het ongelofelijk om te horen dat het fragment eindigt met een ander groot thema van het paard: stikmat!

1.Pe3+ Kg3 2.Dg4+ Kf2 3.Df4+ Ke2 4.Df1+

Vanwege de onbeschermde positie van de dame op e7 mag zwart het paard op e3 niet slaan, zodat wit zijn jacht nog even kan voortzetten.

4…Kd2 5.Dd1+ Kc3 6.Dc2+ Kb4 7.Db2+ Pb3

Moest wel, na 7…Ka5 8.Pc4+ zou wit de aanval met een ‘normaal’ mat afronden. Nu volgt er een minder normaal mat.

8.Da3+!! Kxa3

Op een andere zet zou gewoon Dxe7 met damewinst volgen.

9.Pc2

Mat

Net als in de vorige delen komen er ook absurde stellingen in het boek voor. Diagram 2 is in 1922 bedacht door O. Blathy, kennelijk een schaker met een groot gevoel voor humor. Iedereen ziet direct dat het geen echte partij kan zijn geweest. Wit heeft alleen nog koning en paard, zwart heeft alle stukken nog. Maar wit heeft aan koning en paard voldoende om dat hele zwarte leger te verslaan.

1.Pf4+ Kc5 2.Pe6+ Kd5 3.Pxc7+ Kc5 4.Pxa6+ Kd5 5.Pc7+ Kc5 6.Pe6+ Kd5 7.Pf4+ Kc5 8.Ke4

Dreigt zowel Pxd3 als Pe6, wat beide mat betekent.

8…d5+ 9.Ke5 Lf6+ 10.Ke6

Dreigt geen Pe6 meer, maar nog steeds wel Pxd3 en zwart kan geen lucht rond zijn koning maken.

10…Pd8+ 11.Kd7

Nu heeft zwart geen schaakje meer, kan ook nog steeds geen luchtgaatje maken en wordt dus met het paard op d3 mat gezet.

‘Wij presenteren: Het Paard’ is gewoon een leuk boek voor iedere schaker van elk niveau. Uitgegeven bij Tirion Sport, ook te koop of te bestellen bij de reguliere boekhandel. Het eerste exemplaar is vorige week door Hans Böhm uitgereikt aan Anky van Grunsven.

Vorige week werd in Groningen de Euwe-ring uitgereikt. Dat gebeurt om de vijf jaar aan een Nederlander met grote verdiensten voor de schaaksport. Eerdere dragers: Max Euwe, Hans Bouwmeester, Jan Timman, Hans Böhm, Hans Ree en Genna Sosonko. Een geweldige rij. Vele schaakliefhebbers zullen heel blij zijn geworden toen ze lazen dat Sosonko ervoor had gekozen zijn ring over te dragen aan Cor van Wijgerden.

De 62-jarige Van Wijgerden en de vroeg overleden Rob Brunia gelden als de grootste jeugdtrainers in de Nederlandse schaakgeschiedenis. Loek van Wely, Jeroen Piket, Erik van den Doel, Daniël Stellwagen, Jan Smeets, Erwin l’Ami en vele anderen praten met bewondering en dankbaarheid over hen. Vanaf 1982 was Van Wijgerden tien jaar bondscoach voor de jeugd, de vrouwen en de subtop. Samen met Brunia werkte hij van 1985 tot 1991 aan de Stappenmethode, een lesmethode voor vooral kinderen, maar ook voor hun trainers. Die methode wordt sindsdien op vrijwel alle schaakclubs in Nederland gebruikt en is ook vertaald in het Duits, Engels, Frans en Turks.

Via hun methode, maar ook via trainingen van groepen en individuele jeugdtalenten, hebben Van Wijgerden en Brunia een complete generatie schakers opgeleid. Rob Brunia overleed in 2005, hij had in deze onderscheiding mogen delen. De uitreiking van de Euwe-ring aan Cor van Wijgerden is door heel schakend Nederland met grote instemming begroet.

Rini Kuijf

Voor beginners A5980

Wit aan zet, wat is sterk?

Voor gevorderden B5980

Zwart aan zet wint, hoe?

Henk Prins

Van de twee jaar geleden overleden Deense grootmeester Bent Larsen zijn mooie partijen bekend. Een stelling uit de partij Larsen-Matanovic die in 1965 in Zagreb werd gespeeld, was gebruikt voor opgave 812. Om de partijstelling beter te begrijpen en de strategie te volgen die leidt naar deze stelling, wordt de hele partij getoond.

Larsen – Matanovic

1.c4 Pf6 2.g3 e6 3.Lg2 d5 4.Pf3 Le7 5.0-0 0-0 6.d4 Pbd7 7.Pbd2 c6 8.b3 (Een typische speelwijze van Larsen. Hij ontwikkelt met voorkeur zijn dameloper op de lange diagonaal. De openingszet 1. b3 wordt ook wel Larsen-opening genoemd.) 8. … b6 9.Lb2 Lb7 10.Tc1 Tc8 11.e3 dxc4 12.Pxc4 c5 (Zwart wil graag de stelling openen, maar wit heeft daar veel meer strategisch voordeel van.) 13.De2 cxd4 14.Pxd4 Lxg2 15.Kxg2 Pc5 16.Tfe1 Dd5+? (Strategisch een slechte zet. Larsen kan nu zwarts belangrijke diagonaal h1-a8 dichtstoppen. Larsen krijgt daarmee zelf diagonaal c1-h6 geopend.) 17.f3 Tfd8 18.e4 Db7 19.Pe5 Lf8 20.Tc2 Te8 21.Tec1

Een prachtige c-lijn voor wit.

21. …Pfd7 22.Pg4 Pa6 23.a3 Pab8 24.Tc4 a6 25.Dc2 Txc4 26.Dxc4 b5 27.Dc3 (Larsen heeft nu de gevaarlijke dreiging: 28. Pf5 exf5 29. Ph6+ Kh8 30. Pxf7+ Kg8 31. Pd6! en wint.) 27… b4 28.axb4 Lxb4 29.De3 Le7 (Er dreigde 30. Dg5!, als zwart bijvoorbeeld met 29….Tc8 de torens wil ruilen, wordt 30. Dg5! Txc1 gevolgd met een heus dameoffer: 31. Dxg7+ Kxg7 32. Pxe6+ Kg6 33. Pf4+ Kg5 34. h4 mat.) 30.Tc4 Tc8? 31.Pxe6!

Stelling 812

Zie stelling 812: Zwart overzag deze combinatie. Opgave was: wat speelt wit na 31. …fxe6? Larsen speelt dan 32. Dc3! met de dubbele aanval op Tc8 en g7.

Matanovic speelde 31. … Txc4 (de tweede opgave was, wat speelt wit nu?) 32.Ph6+!! ( Na 32. …Kh8 komt 33. Lxg7+ mat en na 32. …gxh6 volgt 33. Dxh6 Lf8, of 33. …Lf6 34. Lxf6 met ondekbaar mat, 34. Dg5+ Lg7 35. Dxg7 mat.) 1-0.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.