50e Schaakfestival Groningen: HSB-leden in de prijzen

De vijftigste editie van het Schaakfestival Groningen is afgesloten met prijzen voor HSB-leden: John van der Wiel wint de University of Groningen Challenge door Jorden van Foreest met 3 – 1 te verslaan en het gezin Caljé kent de primeur van het winnen van de bij deze editie gecreëerde familieprijs.

Gezin Caljé wint familieprijs – foto Harry Gielen

Uitslagen van de slotronde volgen hieronder, samen met foto’s die gemaakt zijn door Cissy Caljé-Ong. Klik op haar naam voor de complete fotoreportage.

Uitslagen slotronde

Groep A

Florian Jacobs 2151 Arthur Pijpers 2351 0 – 1

A

rthur (foto hieronder) wint van Florian Jacobs en komt hiermee op een score van 5 punten.

Robby is als 90e geplaatst in een veld van 90 deelnemers en stelt zichzelf garant voor een mooie serie tegenstanders door in de openingsronde van WGM Turkan Mamedjarova te winnen. Vervolgens wordt in de zesde ronde van Stijn Gieben gewonnen, waardoor er drie punten gescoord wordt met een mooie, positieve TPR.

Robby Kevlishvili

Groep B

Cees Dommisse 1955 Stef van Kesteren 1882 1 – 0

Compact A

Jan Joris Groenewold 2164 Manuel Nepveu 1928 1 – 0
Frans Pieter van den Bos 1950 Hans Polee 2160 0 – 1

Frans Pieter van den Bos met wit tegen Manuel Nepveu

Compact B

Richard Matulessy 1730 Bart van Strien 1730 1 – 0
Foppe-Jan Montsma 1875 Cees Banning 1853 1 – 0

Bart van Strien (links op de foto) is als 35e geplaatst in een veld van 38 deelnemers en doet tot het einde mee om de groepswinst. Pas in de slotronde wordt er afgehaakt. Foppe-Jan Montsma behaalt twee overwinningen en drie remises, waarmee het toernooi ongeslagen afgesloten wordt met een half punt verschil met het winnende kwartet dat vier punten weet te behalen.

Foppe-Jan Montsma

Compact C

Wiert Vos 1507 Kees den Otter 1518 1 – 0
Piet Sikkes 1694 Peter Elisen 1431 1 – 0

Piet Sikkes

Kees den Otter

Compact D

Harmen Bijster 1291 Alec Sealy 1328 ½ – ½
Fong Li Caljé 1027 Tycho Bruggink 1296 ½ – ½
Adrey Caljé 1250 Judith Valkenburg 1010 1 – 0
Cissy Caljé-Ong 1100 Ming Dao Caljé 729 0 – 1

Harmen Bijster (op de foto hiernaast) scoort in de slotronde remise tegen de hoger geplaatste Alec Sealy en komt op drie punten. De titel Open gezinskampioen zal in eigen tijd via een barrage beslist moeten worden. In de slotronde komt Fong Li tegen Tycho Bruggink niet verder dan remise, waardoor vader Adrey de kans krijgt op gelijke hoogte te komen. Die kans neemt hij ook door Judith Valkenburg te verslaan.

Moeder Cissy speelt haar eerste schaaktoernooi en vond het toernooi intrigrerend, frustrerend, motiverend en vertrouwt op haar doorzettingsvermogen om er niet mee te stoppen. De sportiviteit en gezelligheid tijdens schaaktoernooien en de wetenschap dat schaken helpt tegen dementie zullen daarbij een stimulerende factor zijn.

Compact D

(Verslag van Adrey Caljé)

Van 19 tot 30 december 2012 vond het jaarlijkse schaaktoernooi in Groningen plaatst. Dit keer de 50ste editie met ongeveer 300 schakers. Van schaakvereniging Voorburg deden dit keer Harm Bijsters en Adrey Caljé mee in de compactgroep D, een gemengde groep bestaande uit 40 volwassenen en jeugdspelers.

Harm had in de eerste ronde een bye en won de twee volgende rondes. In de vierde ronde ging Harm onderuit tegen één van de vele jeugdspelers. Na een remise in de laatste ronde behaalde Harm 3 uit 5 en de negende plaats.

Adrey begon met een eenvoudige overwinning in de eerste ronde en verloor in de tweede ronde van dezelfde jeugdspeler waar Harm niet tegenop kon. Na nog een verlies in de derde ronde keerde het tij en behaalde hij twee winstpartijen in de volgende rondes en eindigde uiteindelijk Adrey op de twaalfde plaats.

Naast Adrey deed ook zijn vrouw en kinderen Fong Li en Ming Dao mee. Zijn dochter Fong Li eindigde op de elfde plaats en behaalde een mooie toernooirating. De familie Caljé kreeg bij de prijsuitreiking de familieprijs toegekend.

Ming Dao en Adrey op voorgrond, Fong Li op achtergrond

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.