Bethune 2012

Eind december, jezelf volvreten met de hele familie, of gewoon lekker iets leuks gaan doen ? Dat was de vraag die in me op kwam, Haast zei waarom ga je niet mee naar Bethune, samen met Brent Burg, Joep Nabuurs, Mart Nabuurs, Eric-Jan Colijn en mij (Mark Haast)? Ik dacht..maar dat lijkt me even gezellig. Lekker een potje schaken ! Zo gezegd zo gedaan, de gebroeders Nabuurs rekenen we ook tot onze clan, zij vertrokken uit het limlandse en reden rechtstreeks.

Ik kwam zelf uit Amersfoort, stond diep in de nacht (uurtje of 7) op en haalde eerst Haast even op bij zijn schoonfamilie in Den Bosch, waar hij een bruisende kerst had gehad, in badjas werd hij nog even uitgezwaaid.

Ik stelde netjes mijn tomtom in naar Brent en deed mijn best die te volgen, tot Haast op een gegeven moment begon te ratelen, hier rechtdoor dan links en dan rechts..ik vroeg ken jij hier de weg ? Ja ik kom regelmatig bij Brent…nja anders zeg je het even nog iets later..we stonden namelijk al bijna voor zijn deur!

Brent opgehaald, en tot nog toe paste alles nog prima in de kofferbak, ik stelde mijn tomtom in en reed weg, rechtdoor (de weg die we waren gekomen), waarop Brent zegt je had hier beter links kunnen gaan…ja jongens, ik vind het leuk een week op vakantie maar de mate van communiceren daar moeten we het nog even over hebben ! Als ik een slechte film heb gezien, weet ik dat later ook wel, dat weet je alleen niet altijd vantevoren…

Door naar Tilburg waar we EJ (Colijntje) ophaalden, we waren keurig op tijd en ik belde dan ook maar even aan.

Na een minuut of 3 ging de voordeur open en EJ in blote bast en met zijn riem op half 7 (ik hoop nog steeds dat het een riem was), zegt sorry jongens verslapen, duurt nog 5 minuten.

Ook dit had anders en beter gecommuniceerd kunnen worden leek me zo. Ach de dag is nog jong en het wordt vast een leuke vakantie, snel rijden dan maar!

Net buiten Tilburg even gestopt om EJ een ontbijtje te gunnen, kikkertjes, kersjes, winegums en 3 boterhammetje met ei, niks mis mee zeg ik !

Een 2,5u later aangekomen in Bethune, eerst even met de mannen inkopen gedaan

Toen door naar het hotel waar we met ons beste Frans (vooral EJ was er een held in), onze gereserveerde kamer wilden komen melden, uiteindelijk bleek ze ook gewoon engels te kunnen 😉

2 3 persoonskamers, met 1 2-persoonsbed, aangezien Nabuurs en Nabuurs er nog niet waren, werd unaniem besloten dat zij samen mochten. Ik propte me ook maar in die kamer, Haast, Brent en EJ kregen de kamer een verdieping lager.

Gelijk even het bier koud gezet, zoals het hoort !

Onze eigen coolkast !

We waren zover, het toernooi ging beginnen, daarom waren we er ook zo vroeg, het werd een of ander versneld zwitsers gepaarde 1e ronde, waardoor de meesten het gelijk vrij zwaar hadden.

Mark kreeg een zwakkere en won overtuigend, Bram zijn tegenstander wilde per se verliezen en liet in totaal remise stelling dan ook maar mat in 1 toe. Brent speelde een solide witremise, Joep en Mart kregen allebei schaakles.

EJ ging de B-groep aanstampen en begon voortvarend.

Gelukkig waren we redelijk op tijd klaar, dus we hadden alle tijd om te eten. Het voorstel was om naar de subway te gaan (da is ook!), omdat we maar 2 uur hadden om te eten. Ja nee inderdaad, goed idee!

Gelukkig stond dezelfde serveerster (ik probeer het mooi te laten klinken) er als vorig jaar, ze had alleen nog weinig bijgeleerd!

Wel goed om te zien dat iedereen eerst een keuze neemt voor wat hij op zijn broodje wil en dan welk broodje hij wil, terwijl er toch echt bij keuze 1 eerst om een broodjes keuze wordt gevraagd.

EJ kan voor geen meter frans, maar pas de vegetables kwam er vloeiend en helder uit (deze zin werd ook nog vaak herhaald)!

Wel lekker dat we nog een uur hadden om rond te hangen, ter lering en vermaeck de potten van ronde 1 maar bekeken, hoe dan ?

De avondronde dan maar:

Haast kwam wel leuk uit de opening, maar had wat problemen met zijn tijd (iets wat Mart in ronde 1 ook lukte, maar hij had dan weer een stelling om geen tijd in te stoppen) en moest capituleren, ja als aanbevelingen van Avrukh al niet meer helpen.

Ali gaf me vandaag een gratis cursus engels, is ook beter dan frans, maar hij miste helaas de laatste moker, was een instructief potje en groggy met weer een gejat halfje kwam ik weg.

Brent speelde een prima pot en won. Mart kon niet van een mini winnen ! Joep kwam met zijn eerste halfje enigzins tot scoren. EJ ging voor een solide zwarthalfje om het aanstampen te temperen.

Snel naar het hotel om het gerstenat te proeven, Haast vroeg zich af of ik nog plannen had deze week.

Ik zeg hoezo?

Hij nou je hebt 6 schaakdvd’s bij!

Ik o dat, die gebruik ik als onderzetters voor mijn laptop zodat hij niet te warm wordt.

De eerste avond hebben we rustig aan gedaan al zeg ik het zelf, het spannendste waren de experimentjes van Joep die langskwamen en de versierskills van Bram: ja, het moet wel van 2 kanten komen, ik kan haar wel schaken, maar als zij vervolgens niet belt houdt het op hoor.

Redelijk nuchter ging we naar bed om een uurtje of 2.

De volgende ochtend weer vroeg op voor ronde 3, terwijl ik onder de douche stond, kwam EJ even de kamer instormen, deed wat lampen uit en rende weer weg! Toen we naar de speelzaal gingen liep ik naast EJ en uit beleefdheid vroeg ik maar of hij goed had geslapen. Zijn antwoord was dat hij prima had geslapen, alleen dat douchen was minder, het douchegordijn was statig en werd te klef met hem. Haast en Brent liepen er minder fris bij !

Ronde 3 gaf mij een snelle nul, EJ stampt tot nog toe vooral met wit de B-groep aan. Haast zijn tegenstander had op zijn formulier vast bij de datum 3-1-2012 ingevuld (het was toch echt 3e kerstdag)Niet veel later kon hij er een nul aan toevoegen en die klopte in ieder geval wel ! Mart won soepel en Joep pakte een nulletje tegen Kambiz uit prima stelling volgens mij.

Brent had het zwaar deze ochtend, heel zwaar en verloor kansloos !

De middag benut om even lekker uit te rusten en zo waren we weer fris en fruitig voor de avondronde.

Haast kon niet van een mini winnen en irriteerde zich een beetje aan het ventje, Mart heeft het licht gezien, Bram pakte een halfje tegen een dame, Joep gooide er nog maar een nulletje tegen aan, Brent had zijn dag niet en pakte een nul en EJ die had zwart, met een halfje als resultaat.

Gelukkig hadden we nu wel tijd om uit eten te gaan, we bezochten een pizzeria op 200 meter van de speelzaal.

Prima tentje, zag er leuk uit, aardig bediening, maar het eten was niet veel. Het voorgerecht ging nog wel, het hoofdgerecht verzoop (en ik had geen soep) en het nagerecht, sja het meerendeel van de keuzes konden we al niet maken omdat ze opwaren en de dame blanche was ook niet super! Bij het afrekenen, besloot ik dan ook geen fooi te geven! Helaas kon ik niet contant betalen en gaf 20ct fooi.

Haast en Mart waren hier verbaasd over en vonden dat niet kunnen, we kunnen toch makkelijk 10% fooi betalen!

Ik dacht huh, ik wilde geen fooi geven, maar zij blijkbaar wel!

Anyway ik beheer de pot en ga hier toch nooit meer eten, dus ik zeg superdoeiii

!

In het hotel maar weer even aan het bier gegaan, klaverjas cursus van Joep gehad en uren lang diehard gekaart ! Daarna was het tijd voor superknorren !

De volgende ochtend weer vroeg op en naar de speelzaal gelopen. EJ had nog een leuk grapje om de dag te beginnen: wat vinden 9 van de 10 mensen leuk ? Mart liep erachter, dacht iets te horen en riep groepsverkrachting, dat dit klopte had hij ook niet aan zien komen.

De 5e ronde, Haast versloeg weer een mini en liep op koers voor een mooi toernooi, net als Mart die weer een puntje drukte en zijn matige begin een ommekeer had gegeven. Joep pakte ook maar eens een punt!

Brent en Bram speelden een solide remise.

en EJ had wit en won dus weer.

Ik ging snel terug naar het hotel, vulde de koelkast even bij en dacht het is wel muf hier in deze kamer.

Dus toch maar even de deur van de koelkast opengezet om het door te laten waaien!

Helaas had ik last van de zon, ik dacht niet getreurd en deed het gordijn even dicht.

Tot zover weinig aan de hand, helaas tochtte het ergens iets een beetje met als gevolg dat onze hotelkamerdeur openvloog, wat weer als gevolg had dat er lucht naar binnen kwam, wat weer als gevolg had dat het gordijn weg wilde rennen en de koelkast in dook, wat weer tot gevolg had dat de koelkast leeg was, de drank was namelijk 2 verdiepingen naar beneden gekletterd!

Gelukkig beheer ik de pot, vanmiddag maar even nieuw bier halen.

Met 6 man in de auto omdat we wilden avondeten in de stad en dat toch echt te ver lopen is (toen geloofde ik het, nu denk ik daar anders over). Al moet ik zeggen niks mis mee hoor Brent op schoot. Nog snel even die avondronde er doorheen en lekker eten !

Ik pakte nog maar een keer een halfje, omdat het kan ! Ik heb ook nooit geluk.

Haast speelde een typische remise. Ik had daar een mening over dus besloot dat Haast mij op een biertje mocht trakteren, wat er toen gebeurde was gewoon genieten.

Haast bestelde 2 bier en dat is 3 euro, hij wilde klein betalen, dus gaf 2. Dit was 1 te weinig. Haast oja (blond he), dus hij gaf toen maar een briefje van tien !

De dame achter de bar (ook niet de domste, of wel ?!), gaf 5 euro terug en de 2 euro van Haast. Alleen ze verkocht het als haar wisselgeld. Haast dacht eerst nog, ach laat maar die paar euro, maar toen won zijn principiele gedeelte het toch van de financiele kant !

In het engels (;-)) ging hij haar uitleggen dat het niet klopte.

Zij reageerde consequent in het frans en gebruikte 4x per zin het woord pardon.

Dan zou het goed moeten komen denk je!

Ik pleurde mijn steenkolen frans er ook in en 5 minuten later hadden we al ons geld terug!

Bethune en avonturen hoor.

Mart verloor wel van Ali, Joep besloot deze keer een stelling met een stuk meer wel te winnen en Brent pakte zijn 2e halfje van de dag.

EJ mocht tegen de koploper met 100% en pakte een net punt.

Hij was zelf niet tevreden en zijn klaagzang, het zit allemaal tegen, niemand mag me, ik heb nooit geluk begonnen me steeds meer te bevallen !

Lekker uit eten, ik had er zin in! Met dat frans is het nog steeds behelpen, maar ik dacht een burger met rosti’s moet toch te doen zijn. Ach weet je wat ze hebben ook een dubbele doen we die gewoon, voor mij avec vegetables en voor EJ pas de!

De rest koos ook wat van hun gading. Ik moet zeggen, aangenaam verrast, ja aangenaam verrast was ik!

Echt een topburger, okee het was een beetje veel, maar om daar nou over te klagen!

Het voordeel was dat de andere menu’s die bij de jongens minder in de smaak vielen, gecompenseerd konden worden met een deel van ons bord!

Echt heerlijk gegeten! Ik weet de naam van de toko niet meer, maar naast een ruime fooi heeft EJ een leuke tekening gemaakt voor de bediening.

Hij kreeg er geen kus en geen ballon voor terug, maar je kunt niet alles hebben!

EJ we zijn trots op je !

Haast reed terug naar het hotel, gelukkig was het maar een klein stukje.

Het was niet dat ik moeite had met Brent op schoot, maar in het holst van de nacht is het gewoon niet verstandig om zonder licht te rijden 😉

We waren allemaal wat gaar, dus dachten even een avondje dalmuti chillen!

Zo gezegd zo gedaan en uren dalmuti later (waarbij we keer op keer op boer en roker EJ moesten wachten) toch maar ons mandje in gedoken!

Morgen begon het toernooi echt voor de mensen die er nog wat van wilden maken uiteraard !

Ronde 7, Haast ging dwars door Patricia heen.Mart hield een IM vrij solide op remise!

Brent dacht ik gooi er nog maar een halfje in! Het lijkt me duidelijk dat ik dan niet achter kon blijven en EJ, die kreeg zijn broer niet omver geduwd! Helaas geen foto van de titanstrijd, maar 2 foto’s is ook makkelijker.

Het meerendeel pakte deze keer de middag voor wat extra rust, want vanavond gaat het gebeuren.

De uitgangspositie werd bepaald !

Ronde 8: Bram kreeg schaakles (weer in het engels) en kon snel douchen. Brent perste er een lekker puntje uit, Joep kon nog iets van zijn toernooi maken en pakte nog maar een punt. EJ stampte de B-groep aan met een punt en stond zo nog gedeeld eerste!

Mart speelde een leuke pot maar meer dan een halfje zat er helaas niet in. Bleef over onze echte troef, Haast!

Mark voor onbekenden ! Hij zat op het podium en kon de druk niet echt aan, gezien het feit dat hij er in no time bijna van af flikkerde. Later kwam hij met een excuus over tafels die van elkaar afstonden en weet ik veel.

Koen Leenhouts was ook zo onder de indruk dat er van schaken weinig kwam en de remise snel werd getekend.

Wederom gingen we uit eten in de stad, dit keer reed Joep en gingen we eten bij de tent waar ze vorig jaar ook waren geweest, want daar heb je goede muziek ! Yeah right !

De muziek was nog steeds prima en de bediening kwam in eerste instantie niet echt op gang, maar toen ze voor ons ging lopen deed ze dat ook erg goed !

Joep was ook erg gelukkig toen hij zag dat ze lekkere triples hadden, hij had er al 1 besteld en dacht toen oja ik moet rijden, dus er toch maar een cola van gemaakt.

Kokkie had er ook zin in en we hadden een prima maaltijd wederom. Hij kon niet tippen aan de burger van gister, maar het was zeker dik in orde ! Wederom een flinke fooi gegeven (zo goed jongens ?).

Het restaurant zat aan het kerkpein wat mooi was uitgedost, op de vraag of we nog even het plein rond zouden lopen hapte Mart gelijk, helaas kon ik daar echt niet in meegaan en heb de eerste de beste straat naar de auto gepakt!

Om nu met 6 mannen kersstallen te gaan bekijken in Bethune gaat namelijk wel heel ver.

De laatste avond het laatste bier op proberen te drinken, frank’s Zoo gespeeld en als klap op de vuurpijl…tadaaaaaaaaaaaaa…wilden een aantal mensen nog voorbereiden!

Dit leek me niks, maar als je in een 3 persoonskamer zit met 5 man die voorbereiden, stel je je toch maar enigzins flexiebel op. Haast raadde een variant tegen de Aljechin aan Mart aan die namelijk aljechin op het bord zou krijgen!

Ik had niks te doen en keek dus maar even 23 minuten mee. Voor gegadigden:

Dzindi

De volgende ochtend vroeg op en nog even ontbeten (we hadden voor 10 man gehaald, en hielden dus ook nog het nodige over ;-)).

Hotel afgerekend en naar de speelzaal!

Mart bekroonde zijn toernooi met een prima punt!

Ikzelf kreeg de volgende makker voorgeschoteld!

Ik had wit en de beste man speelde aljechin !! (Ik heb ook altijd geluk), hij week ergens af van de dvd van Dzindi en werd toen keihard van het bord gekegeld in een toreneindspel!

Joep kwam me gelijk feliciteren en bedanken dat ik deze makker zo snel van het bord schopte, hij zat er namelijk naast en kon al een uur niet ademen.

Helaas sloot Joep zijn mindere toernooi prima af met een nederlaag (nu was het zeker een matig toernooi namelijk). Brent was er klaar mee en pakte een snel halfje.

Haast mocht tegen de toernooiwinnaar en hield hem vrij soepel op remise, het kan ook zijn dat de beste man blij was met een halfje, de waarheid ligt waarschijnlijk in het midden.

Mark Haast bekroonde een heel goed toernooi met een tpr van 2375, een gedeeld 4e plek en zijn rating is nu zeker boven de 2300, dus die FM titel gaat er komen, van harte Haast !

EJ dan die had het niet breed, een spannende pot in de laatste ronde, elk resultaat was mogelijk maar helaas het werd een keiharde nul !

Nou dat was het dan denk je dan, prima toernooi goed geregeld, tot nog toe…de prijsuitreiking was om half 5 ! De laatste ronde begon om half 10, dus reken maar uit hoeveel tijd we hadden.

Koen Leenhouts had in ieder geval alle tijd om een boek te kopen en te lezen.

Hij vertelde me tijdens de prijsuitreiking dat hij al 2 dingen had geleerd uit het boek. Een was dat je altijd positief moet blijven denken over je stelling en het andere, nja dat was ie alweer vergeten!

Mart had ook alle tijd en besloot voor zijn potentieel toekomstige ex een doos brunachick/bonbons te kopen, nou als dat geen smikkelen wordt !

Bij de prijsuitreiking waren ook alleen de mensen die een prijs kregen , leuk natuurlijk maar verder vrij droevig ! Een kleine selectie van de foto’s van de prijsuitreiking tot bijna slot:

Mart en Mark dolblij!

De winnaar mag natuurlijk niet ontbreken, hij oogde de hele week zo duf als een konijn, maar hij was de terechte winnaar en kijkt hier vrolijk voor de hele week!

Uiteraard hadden wij ook ons eigen podium: Mart Nabuurs strikes again !

We hadden afgesproken nog even met zijn allen belgische frieten te gaan eten in Belgie (waar anders).

EJ crosste werkelijk de grens over, zijn humeur ging van dramatisch naar uitmuntend, hij mag altijd rijden als hij zich dan zo gedraagt!

We namen de afslag naar Zwavegem en Haast belde Nabuurs en Nabuurs even. Die zaten namelijk achter ons.

Het ging ongeveer als volgt, je moet de volgende afslag hebben: Zawegem/Zevegem/Zweventem/Zoevegem/Kortwijk/Korteik, anyway 10minuten later waren ze er en konden we lekker eten !

Het was gewoon typisch belgisch, lekker veel ! Al was de grote friet misschien ook voor ons wat overdreven (of niet EJ?). We namen afscheid en vlogen werkelijk naar Nederland!

Net over de nederlandse grens, zagen we een McDonals, waarop EJ zei daar heb ik nog gewerkt , maar ik ben nooit medewerker van de maand geweest, wel vreemd eigenlijk

Waarop Haast zei maar zeker wel klant van de maand, ja het was duidelijk wie het scherpst was van ons 😉

Mannen bedankt, het was een topweek ik heb genoten en voor nu

1 Reactie

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 07 januari 2013

    Wederom een weergaloos verslag van Bram. Gezien de lengte van het verhaal krijgt hij nu echt de smaak te pakken!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.