HSB competitie – Promotieklasse: SHTV wint in het Nationale Schaakgebouw

De wedstrijd DD 3 – SHTV 1 is de tweede wedstrijd in de vijfde ronde van de Promotieklasse. De gastheren van het nationale schaakgebouw willen graag van de nul afkomen en SHTV wil zicht houden op promotiekansen. De bezoekers uit Loosduinen komen dan ook met een gemiddeld iets sterker team naar de Zeeheldenkwartier dan tijdens eerder gespeelde ronden.

De vaste verslaggever van de promotieklasse doet in Delft mee aan de 26e editie van het Open Prometheus Kampioenschap. De kans is zeer klein dat hij tegelijkertijd in het Nationale Schaakgebouw aanwezig zal zijn, terwijl er toch iemand bij moet zijn tijdens een match waarbij DD eventueel van de nul afkomt.

Enkele partijen om het clubkampioenschap worden in de grote zaal gespeeld als acht houten schaakarenaatjes het platform zijn waar de puntenverdeling tijdens de wedstrijd tussen DD en SHTV bepaald wordt.

Peter Vorstermans – Wim Vink

Wim Vink bereikt met zijn zwarte pionnen twee mooie potentiele steunvelden op de 5e rij als wit lang gerokeerd heeft en voorbereidingen gaat treffen via de open h-lijn aan te dringen. ‘Een verschrikkelijke blunder in een moeilijke stelling’ aldus Wim Vink, ligt aan de basis dat de witte dame de koningsstelling kan binnendringen en een vol paard gaat opleveren. Na een kleine anderhalf uur spelen staan de bezoekers op 0 – 1.

Theo van Orsouw – Maarten Stolte

De witte stukken van Theo van Orsouw veroveren de h-pion van Maarten Stolte, waarbij de witte dame en haar paard de 5e rij bereiken. De zwarte lopers zijn goed ontwikkeld en een half open f-lijn voor de witte formatie biedt de mogelijkheid pion d4 te pennen, zodat een paard op e5 de nodige tempo’s kost. Een zwarte loper bezet steunveld e4 en met de andere loper op c7 worden twee aangesloten diagonalen volledig beheerst. De zwarte dame dringt de koningsstelling binnen, waarna dubbele aanvallen, penningen en schaakjes zich afwisselen of met elkaar gecombineerd worden om tot een matnet te komen. Het loopt tegen kwart voor tien als SHTV op 0 – 2 komt.

Mike Hoogland – Daniil Kolodkin

Het achtuurjournaal is al even bezig als Mike Hoogland zijn eerste zet produceert in zijn partij tegen Daniil Kolokdin. De openingsfase wordt in blitztempo afgewerkt. Daarna zijn alle witte damepionnen van het bord, staat Daniil met zwart een pion voor, maar zijn dame staat op a2. De ruimte wordt door wit benut door met de toren en de dame de controle over de b- en de c-lijn te nemen, waarna de witte veldenloper de ruimte voor de dame nog verder inperkt. Een dubbele aanval op f7 geeft de zwarte formatie geen gelegenheid de dame terug te laten trekken. Mike krijgt de dame voor een toren, maar met twee verbonden, gepasseerde vrijpionnen op de a- en b-lijn heeft Daniil nog een grote troef in handen. Met het ruilen van de overige stukken vallen ook deze twee pionnen en staat het 0 – 3, net voor de klok van het vredespaleis 10 uur slaat.

Alekzander Henke – Reinhard Henn

Reinhard Henn krijgt met solide spel een zwart paard op de d3, waar de witte formatie van Alekzander Henke zich niet mee verveelt. De positie van het paard leidt niet tot mogelijkheden voordeel te behalen, waarna de terugtocht tempo kost en met zich meebrengt dat wit in e6 een prachtig potentieel steunveld creëert.

Oprukkende witte pionnen over de koningsvleugel zorgt ervoor dat de paarden verder teruggedrongen worden naar velden waar ze niet optimaal tot hun recht komen, terwijl Alekzander de gelegenheid ziet een niet geruisloos weg te krijgen paard op c7 te plaatsen met uitzicht op een toren. Dit levert de kwaliteit op, waarna er vervolgens op de damevleugel een pionnenmeerderheid van twee tegen één gecreëerd wordt en zwart te weinig stukken ter beschikking heeft om het uitrollen van de rode loper voor de pionnen te blokkeren. Na een kleine 2½ uur strijd mag de thuisploeg nog flink aan de bak om één matchpunt aan deze wedstrijd over te houden.

Eric Koremans – Ton Bodaan

Ton Bodaan wordt tegen Eric Koremans in een vroeg stadium geconfronteerd met een wit paard op e5, dat Ton weet te neutraliseren ten koste van een dubbelpion op de c-lijn. Maar heeft daar wel een halfopen b-lijn voor, terwijl wit nog geen halfopen lijnen in zicht heeft. Ver opgeschoven witte damepionnen trekken alle aandacht, maar levert zwart wel een pion op. Met zelf een veilige koningspositie en een minder beveiligde koning bij de beheerder van de witte formatie biedt Ton remise aan in de moeilijke stelling. Als Eric hoort dat het 0 – 4 staat aarzelt hij niet en speelt verder. Het ruimtevoordeel voor wit levert vervolgens een vol stuk op, waarna verdere vereenvoudiging van de stelling volstaat om een eerste bordpunt voor de thuisploeg te smeden. Beide formaties componeren een mat-in-één-stelling, waarbij wit als eerste aan zet is: 1 – 4.

Marco van Straaten – Henk Happel

Marco van Straaten bereikt een comfortabele stelling tegen de zwarte formatie van Henk Happel, die zijn stukken echter flexibel opgesteld heeft, zodat die beschikbaar zijn voor de verdediging van de koningsvleugel die met zwaar geschut onder vuur wordt genomen. Na het ruilen van de fianchettoloper op g7 komt een witte dame op h6 en gaat de h-pion oprukken om de pionnenformatie aan te kunnen tasten. Zover komt het niet, want na lange rokade van wit creëert de zwarte formatie lucht met f5. Na pionnenruil staat er dan een mooie zwarte pionnenketen met een verdedigbare open g-lijn voor het aangezicht van de koning. In deze fase heeft wit het paardenkoppel en twee torens tegenover zwart die een witte veldenloper, een paard en twee torens heeft. Waarbij beide formaties nog de beschikking hebben over zes pionnen. Hierbij staat de zwarte pionnenketen op zwarte velden en de witte pionnen op de witte velden. Voorbereiding van opmarcheren van zwarts dame-flankpionnen gaat gepaard met een loperuitstapje dat twee pionnen binnenhaalt. Zo brengt Henk Happel de achterstand terug tot 2 – 4 en lijkt het nog spannend te gaan worden.

Pieter Smeele – Hans Segers

In deze partij heeft wit zijn stukken goed ontwikkeld en een mooi paard op e5. Een dubbel pion aan zwarts zijde wordt gecompenseerd met een half open a-lijn, waardoor een toren op a4 de vijfde rij weet te bereiken. Met zicht op steunveld c4, die nog verder voorbereid moet worden door het witte paard op e5 weg te krijgen. Het afdwingen van vertrek van het paard gaat gepaard met dameruil, waarna de andere zwarte toren op e3 de zesde rij weet te bereiken. Positioneel getouwtrek zorgt voor overbelastte witte stukken en levert Hans Segers uiteindelijk 3 pionnen op. Met twee tegen vijf pionnen is er voor Pieter Smeele geen tegenspel meer te creëeren, waarrna de SHTV-ploeg zijn tevredenheid uit over de veiliggestelde match-winst.

Remco de Waard – Sander Pauw

Deze twee heren presenteren een Najdorf, waar goed de tijd voor genomen wordt. De stelling is lange tijd onduidelijk en verlaat deze status eigenlijk geen moment. Na 2½ uur spelen zijn er 17 zettten gespeeld en lijkt erop dat de tijdskwestie de belangrijkste factor gaat vormen, wanneer Remco op een vol bord nog een kleine zes minuten op de klok heeft staan en Sander nog twaalf minuten. De partij wordt remise, waarmee de eindstand op 2½ – 5½ is bepaald.

SHTV komt hierdoor in matchpunten gelijk met DSC 4, maar heeft één wedstrijd meer gespeeld, met voor SHTV nog vier ronden te gaan.

Op de websites van de verenigingen zijn er eveneens verslagen gepubliceerd:

Namens DD een verslag van Henk Happel

Namens SHTV een verslag van André Wagner

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.