Vooral in B-groep goede start (Tata-1)

Het zal in Wijk aan Zee geen oranje-boven worden, de Nederlanders zitten qua Elo-ratings nou eenmaal niet in de hoogste posities. Soms geven remises met zwart al reden tot voldoening, zoals vandaag in de eerste ronde. Een enkele overwinning wordt helemaal met gejuich begroet. Voordat Dimitri en Herman op deze site hun deskundige ogen over de partijen laten vallen geef ik alvast als relatieve leek een impressie van wat de eerste ronde de Nederlanders heeft gebracht.

Groep A

Om te beginnen toch een teleurstelling: Anish Giri verloor met zwart van Pentala Harikrishna. In het middenspel raakte hij een pion kwijt en die zag hij niet meer terug. De verwachtingen zijn hoog gespannen: is Giri echt een aanstormende wereldtopper? Verliezen in de eerste ronde is dan vervelend, anders kan ik het niet zeggen.

De remise van Loek van Wely met zwart tegen Levon Aronian was gewoon een goede start. Na een Konings-Indische opening werd de balans volgens Houdini (daar moet ik me dan maar op baseren) geen moment verstoord. Remise van Ivan Sokolov tegen Hao Wang is ook goed, als we naar de Elo’s kijken, maar soms kijken we natuurlijk iets verder. Wang had in het Nimzo-Indisch een partij verloren van Ivantsjoek en Sokolov – een zeer groot kenner van deze opening – koos voor dezelfde variant. Slim, maar Wang is natuurlijk ook niet gek. Toch kreeg Sokolov een klein voordeeltje, maar dat wist hij in het eindspel niet te verzilveren. Zijn commentaar op de toernooisite: “Spelers als Fischer en Carlsen zouden het eindspel winnen, maar voor mij was het voordeel niet genoeg.” Bianca Muhren, die voor de site video-interviews doet, vroeg ook Wang om commentaar. Zijn antwoord was heel erg lang en ingewikkeld, waarop Bianca wijselijk afsloot met: “Thank you.”

Erwin l’Ami is moeilijk omver te duwen, ook voor de wereldtoppers, schreef Herman Grooten in zijn voorbeschouwing. Dat bleek. Zijn opening tegen Peter Leko was ‘extreem slecht’, zei hij zelf. Toch hield hij de partij remise.

Bianca merkte op dat hij ‘zelfs tegen dit soort gasten’ vanuit een moeilijke stelling kon terugkomen. L’Ami kon daarop niet anders dan deze opmerking van haar te bevestigen.

Groep B

Twee Nederlanders staan na de eerste ronde aan kop. Jan Timman deed dat ten koste van een landgenoot, Sipke Ernst. Die verloor met wit tegen het Nimzo-Indisch al op de 15e zet een pion. Toen daar een tweede bij kwam, was het voor Timman nog slechts een kwestie van afmaken.

Sergei Tiviakov versloeg met wit Alexander Ipatov. Langdurig licht overwicht en toeslaan in de tijdnoodfase, was mijn indruk.

Robin van Kampen zal vooraf tevreden zijn geweest met zijn zwartremise tegen Richard Rapport. Hopelijk hecht hij er niet te veel waarde aan dat Houdini op enig moment vond dat hij gewonnen stond. Een ingewikkelde partij.

Jan Smeets, ook met zwart, remise tegen Daniil Dubov. De hele tijd iets minder, maar goed gekeept, en uiteindelijk een toreneindspel met drie tegen vier pionnen op één vleugel remise gehouden.

Groep C

De tevredenheid over de Nederlanders beperkt zich tot de A- en de B-groep. In C werden twee partijen beslist, allebei ten koste van landgenoten. David Klein raakte tegen Sabino Brunello op achterstand kort nadat hij de openingstheorie had verlaten. Twan Burg werd door Kriko Mekhitarian weggespeeld. De andere partijen eindigden in remise. De C-groep lijkt me een onvoorspelbare groep.

2 Reacties

  1. Avatar
    Ludo Tolhuizen 12 januari 2013

    Robin Swinkels speelde een hele leuke partij met telkens wisselende materiaalverhoudingen die uiteindelijk in remise eindigde. Naspelen is aanbevolen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.