Tata Steelschaaktoernooi 2013

Een impressie

Van 11 tot en met 27 januari wordt in Wijk aan Zee het 75ste Tata Steel Schaaktoernooi gehouden. Het is het meest prestigieuze, grootste en mooiste schaaktoernooi ter wereld.

In de grootmeestergroep A doen onder anderen mee Magnus Carlsen (2861), Levon Aronian (2802), Viswanathan Anand (2772) en Hou Yifan (2603). En vier Nederlanders Anish Giri (2720), Loek van Wely ((2679), Ivan Sokolov ( 2663) en Erwin l’Ami (2627).

In de grootmeestergroep B Arkadij Naiditsch ( 2708) en Sergey Movsesian (2688). En de Nederlanders Sergey Tiviakov (2655), Jan Smeets (2615), Robin van Kampen (2581) en Jan Timman (2566).

In groep C Fernando Peralta (2617) en Alexander Kovchan (2579), voorts de Nederlanders Robin Swinkels (2508), Twan Burg (2492), Mark van der Werf (2450), David Klein (2445), Miguoel Admiraal (2321 en (Lisa Schut 2295).

Verder doen er tweeduizend amateurschakers mee. Zij schaken op vier locaties, het Dorpshuis De Moriaan, Tata Steel Chess Pavilion, Café De Zon, en het Strandhuis (op het strand). Er is een toernooi IJmond gemeenten, OR-toernooi, weekendvierkampen, klantentoernooi, toernooi (oud) parlementariërs, toernooi Provincie Noord-Holland, dagvierkamp, journalistentoernooi, tienkampentoernooi, Strȍbeck-Wijk aan Zee toernooi, rapidtoernooi, stormschaak, bar battle chess. Er is ook nog een jeugdsimultaan.

Het Toernooicomité bestaat uit: Dolf Vos (voorzitter), Jeroen van den Berg (toernooidirecteur/secretariaat), Arno Vrins (penningmeester), Theo Hoogland (commerciële en facilitaire zaken), Jaap Borst (vertegenwoordiger van Tata Steel) en Hans Goossens (adviseur toernooicomité).

De wedstrijdleiding van de grootmeestergroepen bestaat uit Pavel Votruba (hoofdarbiter), Cor Roet, Alex Roose en Anil Surender.

De wedstrijdleiding van de overige toernooien: Aart Strik (coȍrdinator wedstrijdleiding), Koos Stolk (indelingen), Ron Bleeker, Jan den den Ende, Guust Homs, Gerie Opgenhaffen, Gerard van der Graaf, Arie van den Hoogen, Auke Nicolai, Gerda Schiermeier, Joost Jansen, Kees Lute, Joost Out, Bert Snijders, Sacha Valster-Schiermeier en Theo Weijers.

En dan heel veel anderen, en de vele vrijwilligers niet te vergeten. Het organiseren van het Tata Steel Schaaktoernooi is dan ook een mega organisatie. Dat zoiets lukt is een topprestatie. U moet eens komen kijken. Als een schaker nog nooit dit toernooi heeft gezien, heeft hij niet geleefd. Het is overweldigend wat de organisatie organiseert rond het toernooi.

Overzicht van aantekeningen

  1. Het is gelukt: 2014
  2. Klantentoernooi
  3. Parlementariërs
  4. Een impressie van de eerste ronde
  5. Een impressie van de borrel
  6. Fotograaf sir Francis

‘Tata Steel, zoals Hoogovens tegenwoordig heet, heeft het al heel erg moeilijk. Over ontwikkelingshulp gesproken: er gaan op dit moment honderden miljoenen van India naar Nederland om ervoor te zorgen dat die fabriek voorlopig nog even blijft draaien. Ik ben daar blij mee. Er werken daar 8.000 mensen en dat zijn 8.000 heel goede redenen om daar blij mee te zijn.’

En op 4 december 2012 in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van de algemeen politieke beschouwingen zei de minister-president Mark Rutte het hem na:

‘De heer Samsom zei zo mooi: 8.000 mensen bij Tata Steel zijn 8.000 heel goede redenen om dat bedrijf hoog te houden.’

Het gaat niet zo goed met onze economie. Dat merken we allemaal. Om niet met onverkoopbare producten te zitten, produceren bedrijven minder. Dan hebben die bedrijven dus ook minder staal nodig. Dat nu merkt Tata Steel direct. Dat bedrijf maakt dan ook een financieel zware tijd door. Zoals ook de overheid, het bedrijfsleven – en ook de KNSB – moeten bezuinigen, geldt dat ook voor Tata Steel. Dan voelt iedereen wel aan dat binnen dat bedrijf ook wordt gekeken naar het Schaaktoernooi. ‘Moeten we bezuinigen op dat toernooi, moeten we daar nog wel mee doorgaan?’

Wat zou u beslissen?

Diezelfde afweging wordt overal gemaakt, op rijks-, provinciaal-, gemeentelijk niveau, en in het bedrijfsleven: korten of stopzetten op zaken als sport, kunst en cultuur? Dat zijn moeilijke afwegingen. En velen hebben daarover een mening. Bedacht moet worden dat kennis en ervaring die is wegbezuinigd, lastig terug is te krijgen als het met de eonomie weer beter gaat. Dan heeft men die kennis en ervaring hard nodig.

De schaakwereld mag dan ook blij zijn dat Dook van den Boer, site manager van Tata Steel in IJmuiden, in zijn openingstoespraak van het toernooi op afgelopen 11 januari aankondigde dat het toernooi ook in 2014 wordt gehouden. Daarvoor werd uitvoerig en bij herhaling geapplaudiseerd. Dat deden ook de grootmeesters. Voor mij zat Levon Aronian die duidelijk zijn waardering daarvoor liet blijken.

Dook van den Boer, site manager van Tata Steel in IJmuiden (foto sir Francis)

GM Viswanathan Anand uit India (foto sir Francis)

De loting in de grootmeestergroep A. Door op de buzzer te drukken stopt de computer. GM Viswanathan Anand heeft nummer 1. Dat is gunstig, omdat de nummers 1 tot en met 7 eenmaal vaker wit hebben dan de andere nummers.

De loting van het klantentoernooi (foto sir Francis)

Een teamleider pakt een doosje met pepermuntjes. In dat doosjes zit het nummer van zijn team.

De teams van het klantentoernooi bij de loting (foto sir Francis)

Het team van Philips (foto sir Francis)

De dame in het midden is mr. Truus Valkering, directeur International Affairs bij Tata Steel (foto sir Francis)

GM Magnus Carlsen, 12 januari 2012 (foto sir Francis)

WIM Lisa Schut, groep C, 12 januari (foto sir Francis)

De borrel na de opening (foto sir Francis)

v.l.n.r. Pieter de Groot, Dolf Vos (voorzitter van het Tata Steel Schaakcomité),

Thomas van Beekum en mevrouw Vos

Fotograaf sir Francis (foto Ab Scheel)

Zie voor zijn foto’s op Tata Steel

www.sir-francis.eu/schaken2013.html

U mag deze foto’s gratis downloaden. Indien u foto’s publiceert hoeft u daarvoor niets te betalen indien u vermeldt ‘foto sir Francis’.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.