75e Tata Steel Chess Tournament: dagvierkampen – 2e ronde

Voor de tweede ronde creëeren de weergoden een kerstplaatje. In Den Haag ligt er sneeuw tot aan je knieën en ook in Wijk aan Zee mag de sneeuwlaag er zijn als een behoorlijk aantal leden van de Haagse Schaakbond goede zaken doet en uitzicht heeft op groepswinst. Martijn Otten laat zijn partij weer zien.

Hieronder een weergave van de verrichtingen.

2B

Ron Landsbergen blijft tegen Peter Holscher op remise steken en kan in de slotronde in een rechtstreeks duel met koploper Pierre Smeets bepalen wie de groep wint.

3D

Martijn Otten wint opnieuw en heeft in de slotronde genoeg aan een remise om de groep te winnen. Hij laat zijn partij weer zien.

3J

Frans Pieter van den Bos speelt een boeiende parij tegen Remco Hylkema. Remco presenteert met wit de snake-variant van de Benoni en krijgt een prachtige pionnenformatie over de middenlinie aan de koningsvleugel, maar verzuimt in een cruciale situatie doortastend op te treden. Na een fase van secuur verdedigen kan Frans Pieter de aanval overnemen en de witte koning het bord overjagen. Na vijf uur spelen capituleert Remco. Zijn tegenstander van de derde ronde heeft zich na de eerste ronde ziek gemeld, waardoor Frans Pieter op 2½ punten komt en al zeker is van groepswinst.

4A

Martin Mellens boekt zijn tweede overwinning en heeft in de slotronde aan een remise tegen Laurent van Twillert genoeg, want Laurent bleef in de openingsronde op remise steken.

4E

Theo van Orsouw en Jan Vos presenteren een spektakelstuk, waarin het thema ‘penningen’ als rode draad door de partij loopt. Na zo’n vijf uur spelen zit Theo in zijn laatste twee minuten als hij een stelling componeert die de groep één koploper kan opleveren. Hij slaat met de loper in plaats van de dame op f6 ter voorbereiding van ondekbaar mat, waardoor de dame eraan gaat en alle deelnemers in deze groep op één punt staan… In de slotronde heeft Theo zwart tegen Johan Went.

5C

Thomas van Beekum is na twee remises ongeslagen en kan in de slotronde tegen Rene Meisner de koploper bij winst passeren.

6B

Jan Verheijen verliest opnieuw en staat samen met Leo van Balen, zijn tegenstander van de slotronde op een positie, waarin de derde plaats het hoogst haalbare wordt.

6D

Kor Bronts wint opnieuw en heeft in de slotronde tegen Wiebe Molle de Jong aan remise genoeg om zijn groep te winnen.

6F

Jaco Arkesteijn verliest ook zijn tweede ronde en heeft geen uitzicht meer op een podiumplaats.

6L

In deze groep stonden alle deelnemers na één ronde op een half punt. Geurt-Jan van der Meiden wint, evenals zijn tegenstander van de eerste ronde. Het zal er in de slotronde om spannen, want er kunnen zomaar vier eindoverwinnaars uit de hoed getoverd worden.

7C

Kees Venema wint van Jaap Limmen en mag in de slotronde aantreden tegen Gerrit Harting, die eveneens op twee punten staat.

7K

Opnieuw treft Paul Koks een tegenstander die aktief is in de loopsport. Met wit wordt er tegen Marco Beije gespeelt en er komt een slavisch op het bord met een loper op f5. Een uitstapje van het witte koningspaard naar de flank nodigt het zwarte koningspaard uit op f2 in te slaan, met stukwinst voor zwart in de meest ideale situatie. Doch de naar h7 gejaagde loper kan met schaak genomen worden en de witte koning neemt het paard te grazen. In plaats van stukwinst staat zwart een stuk achter en heeft in één pion onvoldoende compensatie. Om een toren uit het spel te krijgen komt daar nog een tweede pion bij, waarna Paul het punt in een molenwiek binnenhaalt. Alfred Gaasbeek wint ook zijn tweede ronde door Rien Burger met een fraaie koningsaanval te confronteren, die daar geen effectief antwoord op heeft.

8K

Rein de Ruiter komt op twee punten en heeft de groepswinst in eigen hand als hij in de slotronde tegen Ton van Weeren mag aantreden.

9B

De strijd om ‘de beste dame van de groep’ bevindt zich na twee ronden in het voordeel van de tegenstander van Monique Keuzenkamp, die daardoor op een half punt blijft steken. Monique maakt nog kans op een tweede plaats als zij in de slotronde van Loek Hoff speelt.

9E

Henk Bouma verslaat ook Tim van Motman en staat samen met Nick Meisner op twee punten. In de slotronde mogen ze samen om de groepswinst strijden.

9F

Richard van Hogezand verliest opnieuw, maar kan nog gedeeld tweede worden als hij in de slotronde van Jacob Wiersma weet te winnen.

9S

Harry Boot komt in zijn partij tegen Henk Schaafsma een pion achter. In de slotfase blundert zijn tegenstander een stuk weg, waardoor remise tegen Gerrit van Twuijver volstaat om de groep te winnen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.