75e Tata Steel Chess Tournament: dagvierkampen – slotronde

In Wijk aan Zee is er flink geoogst tijdens de dagvierkampen door de leden van de Haagse Schaakbond. Van de achttien deelnemers halen er vijftien (83%) een prijs binnen: negen groepswinnaars, twee die de eerste plaats moet delen, drie tweede plaatsen en nog een gedeelde tweede plaats. Het is echter geen weer om met de huifkar een ronde door de Haagse regio te maken om dat te vieren.

Hieronder een weergave van de verrichtingen in de slotronde.

2B

Ron Landsbergen houdt Pierre Smeets op remise, waardoor Pierre de groep wint en Ron tweede wordt.

2C

In deze groep wint Willem Broekman in de tweede ronde van Guido Bakker en scoort remise tegen Gerald Wiege en Lorena Zepeda. De gescoorde twee punten is goed voor een tweede plaats.

3D

Martijn Otten wint ook de derde ronde en laat er met drie uit drie geen twijfel over bestaan wie deze groep wint.

3J

Allereerst een rectificatie op het fragment rond de ziekmelding in het verslag van de tweede ronde: doordat de ‘uitvaller’ minder dan de helft van de te spelen ronden gespeeld heeft, worden alle partijen van de uitvaller geschrapt. De gespeelde partijen worden echter wel meegenomen bij de ratingverwerking.

De eindoverwinning van Frans Pieter van den Bos stond dus niet op de dinsdagavond al vast. De ranglijst in deze groep vooraf aan de slotronde is:

Frans Pieter van den Bos
Thomas Dickman ½
Remco Hylkema 0

In de slotronde staat de partij Thomas Dickman – Remco Hylkema op het programma, die door Remco gewonnen wordt. Remco komt op één punt en Thomas Dickman blijft steken op een half puntje, waardoor Frans Pieter van den Bos alsnog ongedeeld groepswinnaar geworden is.

4A

Martin Mellens laat Laurents van Twillert niet langszij komen en houdt hem op remise. Komt op 2½ punt en wint zijn groep.

4E

Theo van Orsouw verslaat Johan Went in een boeiend schaakgevecht. Doordat de andere partij op een vol bord in een salonremise eindigt passeert Theo zijn overwinnaar van de tweede ronde en wint de groep.

5C

Thomas van Beekum wordt verslagen door Rene Meisner en blijft op één punt staan.

6B

Jan Verheijen verliest de strijd om de derde plaats.

6D

Na een heenreis waarin zo’n beetje alles tegen zat belandde Kor Bronts in een stelling, waarbij hij dacht: ‘nu kan ik wel opgeven’. Maar hij speelde door en verslaat een onvoldoende doortastende tegenstander. Komt op drie punten en wint daarmee zijn groep.

6F

Jaco Arkesteijn wint in de slotronde van Willem Tesselaar en wordt met één punt gedeeld tweede.

6L

Geurt-Jan van der Meiden weet met zijn dame een mooie positie op de achterste rij te bereiken, maar Jos van Raan wurmt zich eruit. De partij eindigt in remise. Zijn tegenstander van de eerste ronde bereikt hetzelfde resultaat. Beiden komen op twee punten, waarmee Geurt-Jan gedeeld groepswinnaar is.

7C

Kees Venema speelt remise tegen Gerrit Harting en wint samen met hem deze groep.

7K

Het debuut als deelnemer in Wijk aan Zee sluit Paul Koks af met een vlotte overwinning op Rien Burger. Marco Beije houdt Alfred Gaasbeek op remise, waardoor Paul tweede wordt met een half punt verschil met de groepswinnaar.

8K

Rein de Ruiter komt tegen Ton van Weeren goed weg met remise, want Ton ziet een honderd procent mat-in-één over het hoofd. De remise is genoeg om de groep te winnen.

9B

Monique Keuzenkamp verliest opnieuw en blijft op een half punt steken.

9E

Henk Bouma wint ook zijn derde partij, komt op drie punten. Eén en één is twee, dus drie punten betekent dat je overtuigend groepswinnaar bent.

9F

Richard van Hogezand verliest ook zijn derde partij. Hij heeft drie goede partijen gespeeld, maar het lukt nog niet om een goede stelling vast te houden en om te zetten in winst.

9S

Harry Boot wint zijn slotronde en is eveneens overtuigend groepswinnaar.

2 Reacties

  1. Avatar
    Paul Koks 17 januari 2013

    Bedankt voor het attenderen! Uit de weekendvierkampen heb ik er vier van Rijswijk over het hoofd gezien, zo heb ik vanavond in het NSG vernomen. Zodra ik daar commentaar van binnen heb, zal ik het nog verwerken in een nalevering.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.