HSB-competitie – 1e klasse B: Bobby Fischer Wassenaar boekt vierde overwinning

In de vierde ronde van de 1e klasse B competitie van de Haagse Schaakbond doen de vlaggenschepen van Bobby Fischer Wassenaar en Haeghe Ooievaar prima zaken door de bezoekers met duidelijke cijfers te verslaan.

In deze vierde ronde staat op 8 februari de strijd tussen Scheve Toren 2 en Botwinnik 4 nog op het programma en is de wedstrijd DSC 5 – Pomar 1 eerder al gepubliceerd.

Gespeelde wedstrijden

Haeghe Ooievaar 1 Promotie 3 6 – 2 Verslag op deze pagina
Bobby Fischer Wassenaar 1 DD 5 5 – 3 Verslag door Timo Bottema

Haeghe Ooievaar 1 – Promotie 3

Voordat de reis naar Loosduinen werd aanvaard heeft Promotie twee matchpunten geboekt. Confrontaties met DSC 5 en Bobby Fischer Wassenaar gingen verloren, maar in de derde ronde werden de bezoekers van Scheve Toren zonder matchpunten terug naar Pijnacker gestuurd. Haeghe Ooievaar heeft één matchpunt meer. Beide ploegen kunnen zich in de vierde ronde redelijk veilig spelen.

Op bord 7 wordt de formatie van Zoetermeerder Max Kanbier na enig aftasten geconfronteerd met een dubbelpion op de f-lijn, waarbij een half open g-lijn een korte rokade uitsluit om in aanmerking te komen voor de status kandidaat zet. Maar daar tegenover staat er een witte pion op h6 klaar om de zwarte pionnenketen van Dominique Nierop van de thuisploeg open te breken.

Ondertussen heeft zwart tegenspel op de damevleugel en krijg een paard stevig op c4. Na dameruil komt er een eindspel met voor wit een paard 2 Torens en 6 pionnen, waar zwart een paard in plaats van loper heeft. De witte koning doet meteen mee in het eindspel, terwijl de zwarte koning verder afgelegen geplaatst is. Zwart krijgt een toren op de zesde rij en wit een paard op de vijfde rij.

Een eerste remise aanbod van de bezoekers wordt afgeslagen. Na het openbreken van de zwarte pionnenketen op de koningsvleugel houden beide formaties drie pionnen over en wordt een tweede remise aanbod wel aanvaard. Vrijwel tegelijk wordt een spektakelpot op bord 8 afgesloten.

Zoetermeerder Dirk Brinkman is een dagje vrij in de tienkampstrijd van de 75e editie van het Tata Steel Chess Tournament, maar blijft in het ritme in een boeiende strijd tegen de witte formatie van Edwin vd Leij van Haeghe Ooievaar.

Na de openingsfase is er een open c-lijn, heeft wit een fianchettoloper op g2. Het binnendringen van de witte dame op zwarts grondgebied levert een pion op, maar als compensatie heeft zwart beschikking over een prima loper. Terwijl wit een potentieel steunveld op de vijfde rij heeft begint zwart aan een pionnenopmars op de koningsvleugel. De dame staat al te wachten op h3 als de torens een ondersteunende verdubbeling op de f-lijn formeren. Bij deze uitvoering levert zwart een tweede pion in en nadat de h-lijn volledig open ligt haalt wit nog een derde pion op. Zwart geeft alvast een toren om een eerste pion terug te halen, maar na volledige afruil hebben beide formaties nog een toren en drie geïsoleerde pionnen elk. Dat er bij wit nu sprake is van een dubbelpion die op de e-lijn een zwarte pion sandwiched vormt geen obstakel. Zwart heeft te weinig materiaal om hier nog van te kunnen profiteren.

bord wit zwart uitslag HO – Promotie
7 Max Kanbier Dominique Nierop ½ – ½ ½ – ½
8 Edwin van der Leij Dirk Brinkman ½ – ½ 1 – 1

In de strijd tussen Mildo van Staden en Henk Huizen wordt de c-lijn opengelegd en krijgt wit met een pion op de vijfde rij een potentieel steunveld op d6 en f6. De toren komt op de half open b-lijn en met a4 wordt zwarts bewegingsvrijheid op de damevleugel beperkt. De bezoekers keepen dit allemaal prima met de zwarte formatie en na het opschuiven van de open-lijn wordt een derde achtereenvolgende remise op deze avond beklonken.

bord wit zwart uitslag HO – Promotie
1 Mildo van Staden Henk van Huizen ½ – ½ 1½ – 1½

Op bord 5 krijgt Erwin Guijt van de bezoekers stevig het initiatief en doen de zwarte dametoren en -loper gedurende lange tijd niet mee. In die fase permitteren de bezoekers een kwaliteit en nog eens een pion extra te offeren, om een aktieve zwarte loper uit het spel te verwijderen. De aanval slaat vervolgens niet door en zwart krijgt de kans om b6 te spelen. Zwart neemt de heerschappij over een belangrijke diagonaal en (half) open lijnen over, waarna het materiele voordeel uitgebreid wordt met de verovering van enkele witte pionnen. Een schaaktechnisch wurgende combinatie is voor de witte formatie niet meer te ontlopen waarmee de thuisploeg na drie uur spelen op voorsprong komt.

bord wit zwart uitslag HO – Promotie
5 Erwin Guijt Dan de Jager 0 – 1 2½ – 1½

In de partij tussen Maurits Bons en Hielke Kuipers krijgt de witte formatie een toren op de c-lijn met indirekt zicht op een zwarte dame op c7. Een zwart paard op g4 wordt gedekt door een h-pion, maar dat biedt de witte formatie de gelegenheid twee stukken aan de koningsvleugel op zwarts grondgebied te krijgen. Zwart komt niet aan rokeren toe. Wit offert een paard om een beslissende aanval te forceren, waarmee het 3½ – 1½ staat voor Haeghe Ooievaar.

bord wit zwart uitslag HO – Promotie
2 Maurits Bons Hielke Kuipers 1 – 0 3½ – 1½

In de partij tussen John Tan en Ton Thijssen komt er een doorschuifvariant van de Caro Kann op het bord met een zwarte loper op f5. In een stelling zonder (half) open lijnen hebben beide formaties beschikking over een goede loper en staat een zwart paard lange tijd ingesloten.

De beheerder van de witte formatie laat de rokade voor wat het is en ontwikkelt optimaal, terwijl zwart na lange rokade vrijwillig de c-lijn opent voor het zicht van zijn koning. Na dameruil creëert zwart echter wel een potentiele steunveld op c4 waar een paard een fase later niet weg te krijgen is. In de aanloop daar naartoe boekt wit een pionwinst, krijgt een h-pion op de vijfde rij en een toren op de 6e rij. Hiermee kan wit een gepasseerde vrijpion creëeren. Met het zwarte paard op c4 is wit echter niet flexibel genoeg om daar vlot effektief mee om te gaan en John Tan van de bezoekers doet na iets meer dan drie uur spelen een remise aanbod, wat door de beheerder van de zwarte stukken afgeslagen wordt.

Er ontstaat een eindspel met ieder een knol, vergezeld door vijf pionnen. Wit heeft twee achtergebleven pionnen op de koningsvleugel, waar een mooie zwarte pionnenketen tegenover staat. Met voor de bezoekers minder dan vijf minuten en de thuisploeg ruim een half uur probeert de thuisploeg een gepasseerde vrijpion te creëeren, maar John Tan laat dat niet toe. Ton Thijssen doet rond elf uur remise aan, als zijn tegenstander nog 3½ minuten op de klok heeft, die John Tan op zijn beurt afslaat. Tien minuten later heeft John Tan nog 1’15" op de klokken staan en is niets opgeschoten. Maar ook zijn remise aanbod wordt afgeslagen, waarna deze boeiende strijd eindigd in het afwikkelen naar een stelling met twee koningen en één paard. Het staat 4 – 2 en de thuisploeg heeft alvast een matchpunt binnen.

bord wit zwart uitslag HO – Promotie
3 John Tan Ton Thijssen ½ – ½ 4 – 2

Op bord 6 spelen Flip Oosterhout van Haeghe Ooievaar en H. Knops van Promotie om de bordpunten en heeft H. Knops een acclimatiseringsperiode nodig tot het moment dat hij over het hoofd ziet dat hij schaak staat. Op het moment dat ie in de partij zit is het initiatief stevig in handen van de beheerder van de witte formatie, nadat hij een stuk gewonnen heeft. Zwart rokeert lang voor een open veld, maar breekt ook wits konings-pionnenketen, terwijl wit kort gerokeerd heeft. Met het vervolgens opspelen van pionnen creëert de thuisploeg twee potentiele steunvelden op de zesde rij, die moeilijk te verdedigen zullen zijn voor zwart, terwijl zwart daar zesde rij steunvelden tegenover stelt waar de zwarte stukken eenvoudiger weg te houden zijn.

Na 3½ uur spelen hebben de bezoekers een zwarte pion op de zevende rij als wit een vrijpion weet te creëeren. Zwarts zevende rij pion kan niet effektief ondersteund worden, waarna een rode loper voor wits vrijpion de stand op 5 – 2 brengt en de matchpunten binnen zijn.

bord wit zwart uitslag HO – Promotie
6 Flip Oosterhout H. Knops 1 – 0 5 – 2

Rens Minnema strijd in Wijk aan Zee volop om het ere-metaal in groep 4C als hij met zijn club vanuit Zoetermeer naar Loosduinen trekt om de witte formatie van Rob Warmerdam te bestrijden. Beide formaties krijgen een mooie pionnenstructuur, waarbij zwarts c-pion de vijfde rij bereikt en wit een lastig weg te krijgen loper op e4 plaatst. De strijd is nog onduidelijk als beide formaties de laatste vijf minuten bedenktijd bereiken. Zwart weet geen gebruik te maken van de steunvelden die pionnenketen a5b5c4 verzegeld, als wit een torenverdubbeling op de h-lijn opstelt. Wit dreigt met openbreken van de zwarte koningspionnenketen, waarna de uitvoering de witte formatie een pion oplevert. Dat is voor de thuisploeg voldoende om in de uitvluggerfase een vol punt binnen te halen en de eindstand op 6 – 2 te brengen.

bord wit zwart uitslag HO – Promotie
4 Rob Warmerdam Rens Minnema 1 – 0 6 – 2

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.