Nederland weer in Elo-toptien

Op de ratingsite van de FIDE staat Nederland per 1 februari weer eens in de top tien, waar we meestal vlak onder staan. Samen met Polen neemt ons land de tiende plaats in, gebaseerd op de gemiddelde rating van de eerste tien spelers per land. Rusland, Oekraïne, China, Frankrijk, Armenië, Hongarije, USA, Azerbeidzjan en India staan boven ons. Er staan nog heel wat grote schaaklanden onder ons. Hieronder wat kanttekeningen bij de mutaties van onze eerste tien spelers. De mutaties van januari komen uiteraard bijna allemaal van het Tata Steel Chess Tournament.

Alle foto’s zijn van de persdienst van Tata.

1. Anish Giri 2722

Onze kampioen verloor in Wijk aan Zee 4 punten, wat natuurlijk niet erg is. In juli 2011 passeerde hij de 2700 en in september 2012 bereikte Giri met 2730 zijn hoogste rating. Nu 2722, dus eigenlijk heeft hij de afgelopen anderhalf jaar nauwelijks progressie geboekt. Alles naar Elo-maatstaven gerekend natuurlijk, ongetwijfeld heeft hij veel geleerd. Maar dat geldt voor dit hele verhaal.

2. Loek van Wely 2684

De Tilburger haalde bij Tata net zo veel punten als Giri, maar omdat hij een lagere rating had leverde het hem 5 Elo-punten winst op. Hij had zich in Wijk aan Zee graag de sterkste Nederland getoond. Dat hij dat samen met Giri was, en de onderlinge partij in remise eindigde, stemde hem niet ontevreden. In januari 2012 had Van Wely 2692, hij was het afgelopen jaar vrij constant.

3. Sergei Tiviakov 2650

De wereldreiziger verloor 7 punten. In november 2011 had Tiviakov ook 2650, daarna was zijn hoogste rating 2677. Niet veel verschillen dus voor iemand die zo veel speelt.

4. Ivan Sokolov 2644

Een dramatisch Tata-toernooi leverde Sokolov 23 punten verlies op. In september had hij nog 2699 en mocht hij dus dromen van een plaats bij de 2700-elite. De Olympiade en een toernooi in Barcelona zorgden beide voor 10 punten verlies. De competitienederlaag tegen Danny de Ruiter was in zijn eentje goed voor 9 punten verlies.

5. Jan Smeets 2631

De tweevoudig kampioen van Nederland heeft een tijdje lager gestaan, maar staat nu weer waar hij als oud-kampioen thuishoort. Met zijn derde plaats in de B-groep had hij bij Tata een hogere TPR dan Giri en Van Wely. Het leverde hem 23 punten op. In juli 2010 bereikte Smeets met 2669 zijn hoogste rating, in januari 2012 met 2607 zijn laagste daarna. Hopelijk is Tata zijn eerste stap op de weg terug.

6/7. Erwin l’Ami 2622

De actieve L’Ami verloor 5 punten in Wijk aan Zee en schommelt al zo’n vijf jaar lang heel constant tussen 2600 en 2630. Dat zal dan ook wel zijn plaats zijn.

6/7. Daniel Stellwagen 2622

De sterkste Nederlander die niet in Wijk aan Zee actief was. Stellwagen won vorig seizoen in de Bundesliga 7 punten en verloor er 8 op de Olympiade. Verder speelt hij nauwelijks, dus blijft hij nog wel een tijdje rond die zevende plaats staan.

8. Dimitri Reinderman 2599

Ook Reinderman speelde niet in Wijk aan Zee, maar had dat wel graag gewild. Verder is hij echter ook niet heel actief, Vlissingen (augustus) was zijn laatste toernooi. Daar won hij 14 punten. Reindermans hoogste rating was 2618 in juli 2011. Dat moet wel weer haalbaar zijn.

9. Robin van Kampen 2596

Wijk aan Zee was een lichte teleurstelling voor de jonge Bussumer, die er 2 punten verloor. Dat verlies was natuurlijk niet erg, maar hij had op meer gehoopt. Voor de nieuwe lijst tellen ook de toernooien in Groningen en Bazel mee, waar hij 17 punten won. Vandaar zijn sprong richting 2600.

10. Jan Timman 2582

Tja, wat moet je daarvan zeggen? Fijn dat onze held nog in de top tien staat? Nee, de prestaties van Timman moet je niet in Elo’s uitdrukken. Toch even de feiten: in Wijk aan Zee deed hij het goed, wat werd uitgedrukt in een winst van 16 punten. Al enige jaren is zijn Elo-lijn redelijk constant.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.