HSB-beker: RSC Belgisch Park naar halve finale

Het is 4 februari als de derde wedstrijd in de kwartfinale van de HSB-beker op het programma staat. Hierbij gaat er een viertal van Schaakhuis op bezoek in Scheveningen, waar een viertal van RSC Belgisch Park in een zaaltje van de Ichtuskerk de borden opgesteld heeft.

In een gezellige atmosfeer wordt de loting om de kleur verricht, waarmee de thuisploeg op de oneven borden met wit zal spelen. Wederom wordt er zeker niet vals gezongen door een oefenend koor op de achtergrond die voor een bepaalde rust zorgt en is het op deze wijze aangenaam schaken.

Kwartfinale HSB-beker

RSC Belgisch Park Schaakhuis 3 – 1

De openingsstrijd tussen Bart Verbaan en Reggy Brouwers is licht in het voordeel van de zwarte formatie als de thuisploeg na dertien zetten een remise voorstel doet. De teamcaptain van de bezoekers laat het besluit om daar op in te gaan aan Reggy over en kiest voor doorspelen. Een geïsoleerde witte d-pion wordt geblokkeerd door een zwarte loper als zwart de stukken daaromheen goed op kan stellen. Een witte loper en een f-pion staan elkaar in de weg als de pion door een rontgen-aanval eenmaal vaker aangevallen dan verdedigd staat en de loper niet gedekt wordt. De zwarte pion waarmee de loper aangevallen wordt kan genomen worden, dus materieel lijkt het gelijk te blijven als zwart op f3 neemt. Maar dan wordt er een witte toren in de steek gelaten, waarmee de thuisploeg na bijna drie uur spelen op voorsprong komt.

bord wit zwart uitslag BP – Schaakhuis
2 Reggy Brouwers Bart Verbaan 0 – 1 1 – 0

In de strijd tussen Amir Tirondaz en Ton vd Zijden creëert de zwarte formatie een gepasseerde vrijpion op de d-lijn, waar door prima combinatiespel met behoud van een pion voordeel de weg voor vrijgemaakt wordt. Maar dan krijgt de witte formatie in f6 een prachtig steunveld, waardoor er een tweede toren de zwarte stelling kan binnendringen. Wit wint de pion terug en er ontstaat een toreneindspel waarbij alle pionnen verder geruimd worden, totdat er een witte randpion overblijft en er even na elven remise overeengekomen wordt.

bord wit zwart uitslag BP – Schaakhuis
4 Amir Tirondaz Ton vd Zijden ½ – ½ 1½ – ½

In een aangenomen damegambiet manoeuvreert Gerard Milort zijn dame naar a5, waar de zwarte formatie van Derk Dekker niet alleen tempo maar ook een pion door weet te winnen. Maar het lukt zwart niet zijn mooi op vijandelijk grondgebied geplaatste paard en loper op het bord te houden. Wit wordt weliswaar geconfronteerd met een geïsoleeleerde c-pion, maar heeft de d-lijn stevig in handen met een toren en een loper op e6 staat ook prima en ondersteund door zwaar materiaal. Met het argument ‘volgens mij staan we niet zo goed’ slaat Derk een eerste remise aanbod van de thuisploeg af als alle partijen nog lopen. Maar de pion wordt door wit teruggewonnen en na verdere vereenvoudiging wordt er na een kleine 3½ uur spelen toch remise overeengekomen en moeten de bezoekers op bord 3 winnen om er nog een blitz-barrage uit te slepen.

bord wit zwart uitslag BP – Schaakhuis
1 Gerard Milort Derk Dekker ½ – ½ 2 – 1

De witte formatie van Peter Monté komt met de bird op het bord, waar Boudewijn van de Haar een stugge stelling tegen opbouwd Maar als het paard op c6 geruild wordt heeft zwart in veld b6 een subtiele zwakte, waar die lastig te verdedigen is. De witte a-pion wordt opgespeeld om het steunveld te beklinken en de b-lijn komt open en wordt met tempo door een witte toren belegerd. Daarnaast heeft zwart in e5 een achtergebleven pion die onder druk gezet wordt. Een druk die afdwingt dat een witte loper en dame de diagonaal b8-h2 stevig in handen krijgt. Via steunveld b6 dringt een wit paard naar een veld vanwaar a5 gcontroleerd blijft worden en de witte torens aan verdubbeling kunnen beginnen. Als dan een eerste witte toren de zwarte stelling kan binnendringen wordt de pion van a5 naar b6 gemanoeuvreerd en moet de formatie van Boudewijn een pion inleveren om het bouwen van een verdedigend fort rond b6 te realiseren. In de e-pion is er voor zwart nog een vrijpion tegen te houden. Een pion die bovendien een mooie blokkade vormt om zwarts poging met eeuwig schaak te ontsnappen te neutraliseren. Tussen zwarts schaakzetjes door kan wit een beslissend matnet maken en wordt het bereiken van de halve finale in de beker een feit.

bord wit zwart uitslag BP – Schaakhuis
3 Peter Monté Boudewijn van de Haar 1 – 0 3 – 1

Eerder hebben DSC en Botwinnik zich al geplaatst voor de halve finale.

Programma kwartfinale

Promotie WSC

Uiterlijk 19 februari te spelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.