Sofia-, Bilbao- en The Hague rules

Een reactie

Er bestaan Sofia- of Corsica rules. Als een toernooi die regels toepast is het verboden binnen zoveel zetten remise overeen te komen. Er zijn Bilbao rules, die houden in dat bij winst drie punten, bij remise één punt, en bij verlies nul punt wordt toegekend.

In dat licht opperde ik de ‘The Hague- Tata Steel Chess-simul rules’. Precies zoals geen enkele organisatie gedwongen kan worden de Sofia- of de Bilbao regels toe te passen, zo kan niemand worden gedwongen de Haagse regels toe te passen.

‘Elke organisatie van een simultaan is vrij in het maken van haar eigen regels,’ zo schreef ik in mijn artikel ‘Het Torentjesschaak 2013’.

Zie: schaaksite.nl/het-torentjesschaak-2013

In dat artikel gaf ik mijn mening dat de huidige simultaanregels te veel in het voordeel zijn van de simultaangever tevens grootmeester. Om grootmeester te worden moet een speler minstens 20.000 uur schaakstudie achter de rug hebben. Als iemand grootmeester is, daarna nog eens tienduizend uren. Het gaat om iemand die dag en nacht en in het weekend met schaken bezig is, minstens 40 uur per week (wellicht 2.000 uur per jaar). Welnu, zo iemand neemt het op tegen amateurs die drukke banen en nevenactiviteiten hebben. Ze halen gemiddeld nog geen één uur schaken per week.

Mijn artikel over het Torentjesschaak was

1. het onder de aandacht brengen van een uniek toernooi

2. een toernooi waar schaakzaken kunnen worden gedaan, wat namelijk ook de functie is van de Statenhal

3. het promoten van de simultaan door de regels aantrekkelijker te maken voor amateurs ten koste van een simultaangever tevens grootmeester

4. het wereldwijd promoten van Den Haag en Tata Steel (dat door de economische crisis best wel wat steun kan gebruiken) door een schaakterm.

Dat is alles. Nogmaals, ik kan geen enkele organisator – ook niet die van Torentjesschaak –verplichten de Haagse regels op te leggen. Ik zou die verplichting ook niet willen, omdat een organisator vrij is in het maken van haar eigen regels. Wel zou ik het overigens prettig vinden, als de The Hague- Tata Steel Chess-simul rules navolging vinden, maar dat is iets anders dan verplichten.

En dan gebeurt er iets vreemds. Het artikel roept elders en onder mijn artikel om het vriendelijk te formuleren, honende en bitse reacties op. Als zoiets onnozels als een voorstel voor aangepaste simultaanregels – noem het modernisering – zulke emoties oproept, tja dan moet de lezer zelf maar zijn conclusies trekken. Het gaat mijn verstand te boven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.